Valgkamp 2021

Varsler kamp om statsministerjobben

Det blir forhandlinger om både politikk og posisjoner, også om statsministerposten, dersom de rødgrønne vinne valget. Det gjør Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum klart.

SKAL KUTTE: Det nye regjeringskvartalet skal nedskaleres kraftig, lover Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Han vil ikke ha den planlagte D-blokka, som etter planene skal bli høyere enn høyblokka bak. Foto: Nine Hansen/Dagbladet
SKAL KUTTE: Det nye regjeringskvartalet skal nedskaleres kraftig, lover Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Han vil ikke ha den planlagte D-blokka, som etter planene skal bli høyere enn høyblokka bak. Foto: Nine Hansen/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sp-lederen er som kjent statsministerkandidat på rødgrønn side i konkurranse med Ap-leder Jonas Gahr Støre. Ifølge Vedum er det ikke automatikk i at det største partiet får statsministerposten.

I et intervju med Dagbladet før sommerferien ga Støre uttrykk for at det er naturlig at Ap, dersom de borgerlige taper og Ap blir det største partiet på rødgrønn side, får i oppdrag å danne regjering. Vedum mener det skal forhandles også om statsministerposisjonen.

- Det viktigste er de politiske løsningene, men det blir selvfølgelig forhandlinger også om posisjoner, sier Vedum til Dagbladet.

- Også om statsministerjobben?

STATSMINISTERKANDIDAT: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum konkurrerer med Jonas Gahr Støre om å bli ny statsminister etter valget. - Det viktigste er å få bort Frp og Høyre, understreker han. Foto: Nina Hansen/Dagbladet.
STATSMINISTERKANDIDAT: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum konkurrerer med Jonas Gahr Støre om å bli ny statsminister etter valget. - Det viktigste er å få bort Frp og Høyre, understreker han. Foto: Nina Hansen/Dagbladet. Vis mer

- Naturlig nok. Selvfølgelig betyr styrke og mandat noe. Men det er først og fremst for sakene og løsningene vi er her, politikken er viktigere enn både meg og Støre.

-Velgerne vil jo også vite hvem som blir statsminister?

- Og nå vet velgerne at det er tre kandidater. Så er det velgerne som bestemmer hvem de ønsker og styrkeforholdet mellom de ulike partiene. Men de politiske gjennomslagene er alltid det viktigste, sier Vedum.

VALGKAMP I OSLO: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum bruker mye tid på valgkamp i hovedstaden der Jan Bøhler ( i forgrunnen) kan kapret stortingsplass. Å redde Ullevål sykehus og å nedskalere regjeringskvartalet er to hovedsaker. Foto: Nina Hansen/Dagbladet.
VALGKAMP I OSLO: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum bruker mye tid på valgkamp i hovedstaden der Jan Bøhler ( i forgrunnen) kan kapret stortingsplass. Å redde Ullevål sykehus og å nedskalere regjeringskvartalet er to hovedsaker. Foto: Nina Hansen/Dagbladet. Vis mer

Mindretallsregjering ingen ulykke

Han vil ha en Sp/Ap-regjering uten SV. Støre har minnet Vedum på at han trenger flertall for statsbudsjettet i Stortinget, og vil derfor ha med SV.

- Hvis det blir en mindretallsregjering, må Sp velge hvem de vil lage budsjett med. Og de ser åpenbart ikke for seg å samarbeide med Høyre om budsjett, sa Støre til Dagbladet.

Til det svarer Vedum:

- Det viktigste er å få sentraliseringspartiene Høyre og Frp ut. Det er de to som har tatt Norge i feil retning. De gangene Ap og Sp har vært uenige, har jo vært de gangene Ap har støttet Høyre og Frp. På noen målinger mangler vi få mandater på å få flertall alene. Jeg tror det er i skjæringspunktet mellom Senterpartiet og Ap vi kan få den beste politikken og en ny retning for Norge. Det er derfor jeg er så tydelig på det. Og så får velgerne ta stilling. Vi er opptatt av sakene, og vil ikke spekulere i spillet og ulike valgresultat. Men det var heller ikke noen ulykke med mindretallsregjeringer på 90-tallet, enten de var Ap- eller KrF-ledet, sier Vedum.

- Trekke i nødbremsen

Dagbladet er på valgkamp med Sp-lederen i hovedstaden, i regjeringskvartalet. Her er første byggetrinn av det gigantiske byggeprosjektet godt i gang. Men det er ikke for å fortelle om statsministerambisjonene Vedum har invitert oss hit. Han vil komme med løfter til Oslo-velgerne.

Budsjettoverskridelsene for regjeringskvartalet er allerede enorme. Nå ligger det an til å koste 38 milliarder. Sp lover at regjeringsmakten skal brukes til å nedskalere prosjektet kraftig. Sp vil skrinlegge byggetrinn to og tre, også den såkalte D-blokka, som ifølge planene skal huse statsministerens kontor. Denne blokka skal etter planene bli enda høyere enn høyblokka. Sp vil også bruke de eksisterende departementskontorene i Akersgata. Fra toppen av Senterpartiets kontorer lenger bort i gata kan Vedum se byggeplassen, og peke hvor han vil kutte.

- Vi mener regjeringsprosjektet og kostnadene er kommet ut av kontroll. Nå er tiden for å trekke i nødbremsen, sier Vedum. Han sier det er både økonomiske, sikkerhetsmessige og bymiljø-årsaker til at Sp vil slanke byggeprosjektet kraftig.

- Regjeringens forslag vil bygge en vegg fra Oslo sentrum mot Oslo-øst. Å samle alle regjeringsfunksjonene på en plass er dårlig beredskap, sløsing med skattepenger og historieløst. Vi vil ha regjeringsfunksjonene på flere plasser i hovedstaden vår. Det naturlig å beholde Utenriksdepartementet på Victoria Terrasse, og å beholde funksjoner på Akershus festning.

Funksjoner av nasjonal og historisk betydning er med på å fylle hovedstaden vår med mening og innhold. En ny regjering, hvis vi får tillit av velgerne, må gå gjennom alle sider ved prosjektet, og se hva som kan nedskaleres og hva som kan brukes av eksisterende bygg. Regjeringen har jo fungert også i denne perioden, selv om departementene har vært spredt, sier Vedum.

Øde kontorørken

Slik planene nå ligger, blir byen rundt regjeringskvartalet stengt, mener han, og sier sikkerhetshensyn alltid må avveies mot andre hensyn.

- Vi ønsker for eksempel ikke total avsperring rundt Stortinget. Ut fra rene sikkerhetshensyn kunne vi flyttet hele regjeringskvartalet ut av byen, men det ønsker vi jo ikke, sier Vedum.

Ifølge Jan Bøhler, Sps førstekandidat i Oslo, er dette en sak som så langt er undervurdert i valgkampen i Oslo. Han minner om det såkalte arkitektopprøret i hovedstaden.

OFFISIELT: Trygve Slagsvold Vedum er nå lansert som statsministerkandidat. Dermed blir det to statsministerkandidater på rødgrønn side, og Vedum blir en uttalt konkurrent mot Ap-leder Jonas Gahr Støre i kampen om å bli Norges neste statsminister etter valget i høst. Video: Senterpartiet Vis mer

- Den muren mot øst som D-blokka blir, den typen bygningsplanlegging, skal vi ikke ha. Vi får en kontorørken her med masse sikkerhet og ikke liv ut over kvelden. Et dødt sentrum i Oslo, det ønsker ikke vi. Det går mer og mer opp for Oslo-folk hva planene om nytt regjeringskvartal innebærer, sier Bøhler. De siste målingene tyder på at den tidligere Ap-politikeren kommer inn på Stortinget, nå fra Oslo Sp.

Redde Ullevål

Den største Oslo-saken i valgkampen er ifølge Bøhler kampen om Ullevål sykehus.

Regjeringen og Ap støtter Helse Sør-Østs planer om å legge ned Ullevål sykehus, og bygge nytt sykehus på Gaustad. Fagforeningene ved Oslo universitetssykehus har protestert.

- Valget vil avgjøre Ullevål sykehus’ skjebne. Mange har ikke tatt det inn over seg at regjeringen vil legge ned Ullevål sykehus, som mange har et nært forhold til, sier Bøhler. Han mener Sp har en bedre plan: Bruke Rikshospitalet til planlagte operasjoner, Ullevål sykehus – med sitt anerkjente traumeteam - som akuttsykehus og Aker som lokalsykehus for Groruddalen.

- Jonas må snu

- Dette henger sammen. Derfor er det å beholde Ullevål sykehus en stor sak også i Groruddalen, sier Bøhler. Han mener det også er meningsløst å flytte psykiatriske pasienter fra Gaustad, som har grøntarealer rundt sykehuset, til Aker og det støyete Sinsen-krysset.

Vedum har for lengt slått fast at Sp vil slåss hardt for Ullevål sykehus.

- Dette er en sak som er ekstremt viktig for oss, og som vil komme på bordet i en eventuell regjeringsforhandling med Arbeiderpartiet. Vi vil legge all kraft i at Ap skifter standpunkt, sa Vedum til Dagbladet under et besøk på Ullevål sykehus i vår.

- Gjennom å heller utvikle Ullevål ivaretar vi kompetansemiljøene der, beredskapen som ligger i å ha flere bygg, og sparer samfunnet for 20 milliarder kroner, sier Vedum.

BEFARING: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, førstekandidat på Oslo-lista Jan Bøhler og Sps gruppeleder i Oslo bystyre, Bjørg Sandkjær, på befaring i regjeringskvartalet. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
BEFARING: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, førstekandidat på Oslo-lista Jan Bøhler og Sps gruppeleder i Oslo bystyre, Bjørg Sandkjær, på befaring i regjeringskvartalet. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

- Dyrere med Sp

Kommunalminister Nikolai Astrup (H) sier Senterpartiets modell vil øke kostnadene, ikke redusere dem.

- Det er ingen som ønsker å bruke en krone mer enn nødvendig på nytt regjeringskvartal. Vi har allerede nedskalert prosjektet betydelig, mot Sps ønske, og vi skal nå vurdere om det er mulig å ta ned plassbehovet i byggetrinn 2 og 3. Det kan redusere kostnadene noe. Sps modell vil øke kostnadene - antakelig med så mye som 25 milliarder kroner! Jeg vet ikke hvilke distriktsprosjekter Vedum skal kutte i for å finansiere dette. spør Astrup.

HJEMMESNEKRET OG DYRT: Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup mener Sps modell for regjeringskvartalet blir 25 milliarder kroner dyrere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HJEMMESNEKRET OG DYRT: Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup mener Sps modell for regjeringskvartalet blir 25 milliarder kroner dyrere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Sp foreslår at staten skal kjøpe opp, sikre og rehabilitere bygg på 10 forskjellige steder i Oslo sentrum. Det sier seg selv at det er et dyrt og dårlig alternativ. Hvis Vedum går til valg på å endre sikkerhetsloven, bør han si det rett ut. I lys av erfaringene etter 22. juli mener jeg det vil være svært uklokt.

- Hjemmesnekret

- Vedum presenterer også et hjemmesnekret anslag for kostnadene ved regjeringskvartalet som ligger flere milliarder over det som ligger til grunn, og en påstand om at Høyblokka ikke lenger vil være det høyeste bygget i regjeringskvartalet. Begge deler er feil.

- Det er oppsiktsvekkende at en statsministerkandidat tar så lett på sikkerhet og fakta, som det Vedum gjør, mener Astrup.

Her er Sps plan for Oslo:

1. Bevare og utvikle Ullevål sykehus.

2. Trygg by. For å ta knekken på gjengene vil Sp bygge opp en enhet for organisert kriminalitet i Kripos. Sp vil opprette politiposter og oppsøkende enheter for å gi hovedstaden er reelt nærpoliti. Sp vil gi praksisplasser fra dag én til ungdommer som dropper ut av videregående opplæring, og vil senke aldersgrensa for tiltak fra 18 til 16 år.

3. Opprette en egen nasjonal gjengenhet og innføre et nasjonalt exit-program for å hjelpe kriminelle gjenger og ungdomskriminelle grupper ut av de kriminelle miljøene og over i et lovlydig liv.

4. Nedskalere regjeringskvartalet.

5. Legge NRKs nye hovedkontor ved Grorud stasjon. NRKs styre har vedtatt å flytte til Ensjø på Oslo Øst, men Senterpartiet vil ha NRK til Grorud. Sp mener folkevalgte bør ta beslutning om hvor NRKs nye hovedkontor skal ligge, og mener NRK på Grorud kan bidra til et løft for bydelen.

6. Ta tilbake kontrollen over drosjemarkedet. Drosjesjåfører i Oslo skal sikres trygge jobber med en anstendig lønn. Oslos innbyggere og besøkende skal et trygt og godt drosjetilbud.

7. Stoppe forbud mot å kjøre dieselbiler i Oslo. Som et minimum må innføringen av nullutslippssoner i Oslo utsettes.

8. Styrke områdesatsingene for å bedre integreringen. Vil bruke ressursene på de viktigste tiltakene og ikke på ytre pynt som politikere syns det er stas å vise fram.

Varsler kamp om statsministerjobben

9. Senke reiselivsmomsen, noe som vil tjene turist-, handels- og utelivsbyen Oslo. Sp mener økt el-avgift, bensin- og dieselavgift, samt matmoms, rammer mange i Oslo, og vil være garantist mot økte avgifter.

10. Senke kravene til fortetting så det kan bygges mindre tett og høyt. Vil ha boområder med variert bebyggelse, blokker, rekkehus og eneboliger.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer