SAS-streiken:

Varsler kaos flere dager etter at streiken er avblåst

- Det vil ta tid å få maskineriet på beina igjen etter streiken.

SAS-STREIKEN: Selv om streiken nå er over vil det ta tid før trafikken er tilbake til normalen, hevder ekspert. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
SAS-STREIKEN: Selv om streiken nå er over vil det ta tid før trafikken er tilbake til normalen, hevder ekspert. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NB: Artikkelen er skrevet tirsdag, men hovedpoenget om tregheten i å få trafikken i gang igjen gjelder fremdeles.

Totalt 4000 flyavganger og nærmere 400 000 passasjerer ble rammet av SAS-streiken, ifølge NTB.

Torsdag kveld kom partene til en løsning.

- Det vil ta tid

Men selv om streiken er over, forteller fly- og helikopterekspert Per Gram til Dagbladet at trafikken ikke kommer til å gå tilbake til det normale med det første.

EKSPERT: Per Gram. Foto: Tommy Ellingsen / Dagbladet
EKSPERT: Per Gram. Foto: Tommy Ellingsen / Dagbladet Vis mer

Gram har mange års erfaring som pilot, og er i tillegg luftfartsblogger.

- Det vil ta tid å få maskineriet på beina igjen. Etter en lang streik er det naturlig at det kreves en del omstilling igjen. Det vil derfor bli kaos i etterkant av streiken, sier han, og fortsetter:

- Det fungerer ikke å si «pang» også er man i lufta.

- Ingen hviletid

Flygereksperten forteller at det er flere grunner til at det vil ta tid å få trafikken tilbake til det normale igjen.

- Alle flyene må klargjøres, en må sørge for at flyene er tilbake på basene de hører hjemme, og en må flytte piloten og kabinpersonalet dit flyene nå står og venter på at streiken skal bli over.

Han sier av erfaring at det vil ta rundt 48 timer før hele maskineriet er oppe og går igjen.

- Først da kan trafikken tilnærme seg normalen igjen.

- Skje gradvis

Gram poengterer også at det kommer til å ta tid å få passasjerene tilbake.

- Hva med pilotenes krav på hviletid?

- Det har ikke noe med de 48 timene å gjøre. Nå har alle hatt fri og er friske og raske, men når alt kommer tilbake til det normale igjen så har de selvsagt vanlig krav på hviletid.

Kommunikasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, svarer følgende på hvor lang tid han tror det vil ta å få trafikken til å flyte som normalt igjen.

- En gjenopptakelse av trafikken vil skje gradvis men reetableres relativt raskt - når den tid kommer, skriver Johansen i en SMS til Dagbladet.

OSLO LUFTHAVN: Foreløpig er over 600 flyvninger kansellert og det skaper hodebry for mange reisende. Video: Christian Roth Christensen. Reporter: Amanda Walnum Vis mer

Dette har skjedd

Fredag i forrige uke ble 1400 SAS-piloter tatt ut i streik etter at forhandlingene mellom pilotene og selskapet brøt sammen. 545 av pilotene er ansatt i Norge.

Streiken startet etter at meklingen med NHO Luftfart brøt sammen.

- Vi kom inn i disse meklingene med et krav om å få tilnærmet lik avtale som våre konkurrenter i Norwegian, Ryanair eller EasyJet. Dette handler om hvordan en pilot kan planlegge sitt liv og sikre forutsigbarhet, slik at man kan ha et privatliv som fungerer sammen med jobben, sa Christian Laulund, leder i Norske SAS-flygeres forening, til NTB fredag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer