Varsler kaos på vinterferie-veiene

Uvær, kø og stengte fjelloverganger: Meteorologene er slett ikke optimistiske når mange i dag starter sin vinterferie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Hardangervidda, Haukeli, Strynsfjellet og Hol/Aurland kan bli stengt. En del fjelloverganger er også nattestengt, som Venabygdsfjellet i Hedmark/Oppland og Bjørnfjell i Nordland.

Riksvei 7 over Hardangervidda hadde i går kolonnekjøring på grunn av uvær, det samme gjaldt Haukelifjell og Beiarfjell. Mange veier er også utsatte for ras, og kan være periodevis stengt.

- Ta med godt humør, se an været og forholdene, og lytt på værmeldingen, råder statsmeteorolog Arild Mentzoni.

Regn og snø

Det blir regn i lavlandet og snø på fjellet. På Østlandet og i Troms og Finnmark kan det bli noen solgløtt, men noe drømmevær kan meteorologene slett ikke love i vinterferien.

- På fjellet kan det godt blåse opp litt. Gå derfor ikke altfor langt opp på høyfjellet. Det er bedre å holde seg i skogen, eller være inne hvis været er for dårlig, sier Mentzoni til Dagbladet.

Over hele landet regner værvarslingen med mildt vær. Så mildt at det faktisk kan bli regn på opptil 1200 meter. Mot midten av neste uke blir det litt kjøligere, og da overtar snøværet igjen.

Må kle seg

Den som dropper fjellet og heller nyter ferien i strandkanten i Sør-Norge, må kle seg godt - med tidvis regn og sterk vind.

- Det gjelder å finne seg en lun hyttevegg i hvert fall, sier Mentzoni. Han regner heller ikke med at mange lar seg friste av den første utepilsen. Men det kan bli mellom fem og ti plussgrader i Oslo.

- Kald pils i sju- åtte grader er ikke så godt. Så dessverre, dette blir ikke ønskevær for noen, beklager meteorologen.

Meteorologisk institutt på Blindern advarer mot stor skredfare.

- Folk må passe på å holde seg unna skavler og de bratteste skrnåingene. Blåser det vestavær, så må skiløperne passe seg for de østlendte skråningene, de som ligger i le for vinden, sier skredekspert Frode Sandersen ved Norges geotekniske institutt.

Verst utsatt

Det er alle de som absolutt skal kjøre utenom de oppmerkede alpinløypene som er verst utsatt.

- Det må vel skje en ulykke før folk lar være å trosse advarslene, sier Sandersen. De fleste skredulykker utløses av skiløperne selv.

- Et godt råd er å vente minst ett døgn etter at det har snødd og blåst før du kjører i bratte skråninger igjen, sier Sandersen.

Veimeldingstjenesten med oversikt over kjøreforhold og stengte veier finner du på http://www.vegvesen.no - eller ring tlf. 175.

bjorg.aftret@dagbladet.no

TID FOR UTFART: - Ta med godt humør i vinterferien, råder statsmeteorolog Arild Mentzoni. Lange køer kan som kjent irritere de fleste...