Varsler kjempebølger utenfor Midt-Norge

25 meter høye bølger fryktes når en kraftig storm treffer torsdag ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bølger på opptil 25 meter kan komme til å skylle innover land når en kraftig storm treffer Midt-Norge torsdag ettermiddag.

Ifølge Storm Weather Center er et kraftig lavtrykk under oppbygging sør i Atlanterhavet. Lavtrykket forflytter seg svært raskt og vil passere Færøyene torsdag morgen for deretter å treffe norsk fastland samme ettermiddag og kveld.Det er ventet svært kraftig vind på mellom 30 og 40 meter i sekundet - sterk storm til orkan. Dessuten kan bølgene komme til å bli opptil 25 meter høye i farvannet utenfor Trøndelag og Møre.

Må sikre utstyr

Ansvarlige på Statoils installasjoner i Nordsjøen ble orientert om det kommende været tirsdag. Rutinene i selskapet er slik at alle ansatte går inn i en spesiell beredskap når bølgene går over en viss signifikant verdi. Plattformene i Nordsjøen er alle konstruert for å tåle ekstremt hardt uvær og en bølgehøyde på 25 meter utløser ingen panikk om bord.

- Det er bestemte retningslinjer som utløses over bestemte vind- og bølgeforhold. Det viktigste er at man sikrer alt utstyr og bestemmer hvem og hvordan man beveger seg utendørs på plattformen, sier informasjonssjef Gine Wang i Statoil til NTB.

Alle operasjoner som krever kran slutter ved sterk kuling. Heller ingen supplyskip kan betjenes dersom bølgehøyden går over 4,5 meter.


Bekrefter dårlig vær Også ved Meteorologisk institutt ser man konturene av stormværet som er i anmarsj torsdag.

- Vi ser at det er et kraftig lavtrykk på vei og foreløpig er det registrert en mulig bølgehøyde på over 20 meter på det meste. Gjennomsnittet ser ut til å være mellom 12 og 14 meter høye bølger, sier vakthavende Stian Gundersen Værvarselet Vest til NTB.

STORM: Dette stormbildet fra i fjor ble tatt på Kråkenes ved Stad i Sogn og Fjordane. Foto: Scanpix
STORM: Dette stormbildet fra i fjor ble tatt på Kråkenes ved Stad i Sogn og Fjordane. Foto: Scanpix Vis mer

Meteorologisk institutt vil vente med varslingene sine til onsdag før de vil slå fast om det virkelig blir rekorddårlig vær i Møre og Romsdal eller Trøndelag.

Høye bølger er ventet dersom en kraftig storm treffer Nordvestlandet torsdag. Det er også ventet kraftig vind på grensen til orkan som kan sette Atlanterhavsveien på Nordmøre på prøve.

(NTB)