Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varsler konsekvenser for politidirektøren

Men justisminister Grete Faremo er foreløpig avvisende til å gjøre større endringer i det utskjelte Politidirektoratet.

TAR GREP: Justis- og beredskapsminister Grete Faremo holdt i dag foredrag om beredskap under Arendalsuka. Der varslet hun at flere tiltak er igangsatt, blant annet har hun strammet grepet om politiledelsen. Foto: Erling Slyngstad Hægeland / Dagbladet
TAR GREP: Justis- og beredskapsminister Grete Faremo holdt i dag foredrag om beredskap under Arendalsuka. Der varslet hun at flere tiltak er igangsatt, blant annet har hun strammet grepet om politiledelsen. Foto: Erling Slyngstad Hægeland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): Mandag denne uka la 22. julikommisjonen fram rapporten som må ha truffet justisminister Grete Faremo (Ap) i magen som et knyttneveslag.

Rapporten konkluderer med at politi-Norge sviktet den bekmørke juli-ettermiddagen i fjor. Og ikke bare det - rapporten avdekker at beredskapen, planlagte prosedyrer og rutiner, ikke ble fulgt.

To dager senere står Faremo på en scene i Arendal og holder et foredrag under tittelen: «Beredskap i en sårbar tid».

- For mange av oss kom 22. juli-følelsen tilbake da kommisjonen la fram sin rapport på mandag, sa Faremo.

- Rapporten er knusende - Det er sagt at det utenkelig rammet oss 22. juli i fjor. Men at terror kunne ramme oss, var ikke utenkelig, sa justisminister Faremo, og satte kanskje ubevisst sine egne ord på hovedkritikken i Gjørv-kommisjonens rapport.

Nemlig at i hele beredskapssektoren har man forholdt seg til at terror på norsk jord kan skje. Det har bare vært utenkelig at det faktisk ville skje.

- Rapporten er en knusende dom over beredskapen i Norge. Det gjør sterkt inntrykk når kommisjonen konkluderer med at myndighetene evne til å beskytte mennesker sviktet. At norsk politi ikke besto prøven, verken operasjonen 22. juli eller evalueringen i etterkant, sa Faremo.

Vil følge politiledelsen tettere Selv om Øystein Mæland ble politidirektør bare kort tid før 22. juli i fjor, sitter han utsatt til. Mæland har måtte tåle kritikk for at han langt på vei godkjente politiets egenevaluering. Han har også måtte legge seg langflat etter påstanden om at Sønderlandutvalget, som evaluerte politiet, ikke hadde tilgang til GPS-data, når det motsatte ble avdekket denne uka.

Nå varsler Faremo at hun både vil stille strengere krav til Mæland og titte ham i kortene.

- Politidirektoratet er nå 10 år, og modent for å få tydeligere krav på seg. Jeg vil ha en ny instruks for direktoratet som skal tydeliggjøre politiledelsens ansvar og rolle. Og jeg understreker: Jeg er særlig opptatt av den strategiske og ledelsesmessige utfordringen som ligger i dette. Jeg er også åpen for å gå et steg videre. Ikke bare en egen instruks for direktoratet, men også i lederkontrakten til politidirektøren. Jeg vil konkretisere hvilke forventninger jeg har til politidirektøren i hans virke, sier hun.

- Vil det bli aktuelt med en omorganiseringen av direktoratet?

- Jeg jobber med en ny instruks der der jeg vil tydeliggjøre ansvar og oppgaver, og rollene mellom det strategiske nivået i departementet, og det operative i direktoratet. Og når vi må gjøre såpass grunnleggende analyser som jeg mener vi trenger, så kan det også være riktig å bruke lederkontrakten til politidirektøren til å angi prioriteringene han skal konsentrere seg om, sier Farmo, og avviser samtidig at hun vil gjøre større endringer i direktoratet.

- Det er ikke på dette tidspunktet noe varsel om det, sier Faremo.

PRESSET POLITIDIREKTØR: Her er politidirektør Øystein Mæland under Politiets pressekonferanse etter fremleggelse av 22. julikommisjonen sin rapport. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
PRESSET POLITIDIREKTØR: Her er politidirektør Øystein Mæland under Politiets pressekonferanse etter fremleggelse av 22. julikommisjonen sin rapport. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media