Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varsler kraftig konflikt om statsbudsjettet

Regjeringen har hisset på seg støttepartiene med sitt flyktningforslag. KrF mener det nå blir vanskelig å komme fram til en løsning.

- GALT: KrF-leder Knut Arild Hareide går kraftig ut mot kutt i bistandsbudsjettet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet  .
- GALT: KrF-leder Knut Arild Hareide går kraftig ut mot kutt i bistandsbudsjettet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KrF-leder Knut Arild Hareide var tydelig rystet etter at statsministeren og finansministeren i går presenterte hvordan de vil håndtere flyktningkrisen økonomisk framover.

- Dette er galt, slår Hareide fast overfor Dagbladet.

- Med dette blir det verdens fattige som må betale for flyktningkrisen, legger han til.

Allerede førstkommende tirsdag skal han inn i budsjettforhandlinger med regjeringspartiene. De er avhengige av KrF og Venstre for å få gjennom budsjettet. Og tonen fra samarbeidspartiene var en ganske annen i går, sammenliknet med da regjeringen la fram sitt opprinnelige forslag til statsbudsjett tidligere denne måneden.

Store endringer - Det kan bli veldig utfordrende å bli enige, og det er ikke sikkert vi får til en løsning. Først må det store endringer til. Frp må være villige til å flytte på seg, sier Hareide.

Han reagerer særlig på at regjeringen vil omdisponere 4,2 milliarder kroner innenfor bistandsbudsjettet for å dekke inn deler av regninga som følge av flyktningkrisen. Denne er anslått til 9,5 milliarder kroner til neste år.

Regjeringen vil også hente penger ved å kutte i de skattelettene de la fram i statsbudsjettet tidligere i høst. I tillegg tar de ytterligere 1,2 milliarder kroner fra oljefondet.

Økte flyktningsstrømmer De siste dagene har Hareide avvist å i det hele tatt forholde seg til lekkasjer om bistandskutt i den størrelsesordenen regjeringen i dag presenterte.

- Nå er jeg nødt til å tro på det. Desverrre, sier han nå.

KrF-lederen mener at et så stort kutt i bistanden, kan føre til økte flyktningstrømmer i åra som kommer.
 
- Vi må huske hvordan det var i Syria for bare noen år siden. Bistand skal forebygge, og denne politikken kan føre flere ut på flukt, sier han, og får støtte fra Venstres finanspolitiske talsmann, Terje Breivik.

Uforsvarlig Breivik mener bistandskuttet grenser til det uforsvarlige.

- Det er deler av dette forslaget vi har store problemer med. Et slikt kutt kan føre til at enda flere flykter fra landene de bor i og at flyktningstrømmen blir større enn den er i dag. Det er uforsvarlig, sier Breivik.

Statsminister Erna Solberg påpeker at vi står ovenfor en utfordrende tid.

- Dette kommer til å kreve mye av oss, både praktisk og økonomisk framover, sier Solberg.

Regjeringen legger til grunn at det vil komme 33 000 asylsøkere til Norge i år, og nye 33 000 i 2016. Men tallene endres stadig. De siste bakgrunnstallene for tilleggsnummeret regjeringen la fram i går, fikk de i forrige uke.

85 milliarder Hvis vi ser videre framover, vil flyktningstrømmen koste Norge 85 milliarder kroner de neste seks åra, anslår regjeringen. Men dette er et grovt anslag, og vil trolig også endres.

Statsministeren påpeker også at flyktningkrisa kommer samtidig som andre store utfordringer, knyttet til fall i oljepris, økt ledighet og økt omstillingsbehov.

Hun tror imidlertid de skal klare å bli enige med støttepartiene, til tross for signalene fra KrF-lederen.

- Alle budsjettforhandlinger er krevende, men jeg er sikker på at vi finner en løsning, sier Solberg til Dagbladet.

Finansminister Siv Jensen mener de har presentert en balansert inndekning på de økte utgiftene i forbindelse med flyktningkrisen.

- Jeg må bare minne om at 9,5 milliarder kroner er mye penger, og her bidrar vi på alle mulige måter for å få finansiert den regninga, sier hun.

- Regjeringen går for langt - Det å bruke bistandsmidler på asylsøkere som kommer til Norge, er en helt vanlig, velkjent mekanisme, sier Jensen.

- Dere frykter ikke at dette kan føre til flere konflikter, som igjen kan føre til flere flyktninger til Norge?

- Jeg tror jeg skal minne om hvor stort det norske bistandsbudsjettet faktisk er. Vi hjelper mye ute, og vi har også i budsjettet styrket den humanitære bistanden til Syria og nærområdene i en erkjennelse av at det er nødvendig med forsterket hjelp.

Ap-leder Jonas Gahr Støre er ikke overbevist.

- Regjeringen går alt for langt, og dette er å ta for hardt i. Flyktningkrisen er nå en ekstraordinær situasjon, men dette kan bli den ny normalen, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Regjeringspartiene har ikke støtte fra noen av de andre partiene på Stortinget for dette forslaget.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media