Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varsler kraftig militær opprusting tross rubel-fall

Mens rubelen raser, skal Russland bruke rekordmye på militæret.

 RUSTER OPP:  Tross en nært forestående økonomisk krise, ønsker Vladimir Putin og Kreml å bruke rekordstore summer på militæret. Foto: Ria Novosti / Reuters
RUSTER OPP: Tross en nært forestående økonomisk krise, ønsker Vladimir Putin og Kreml å bruke rekordstore summer på militæret. Foto: Ria Novosti / Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bare i 2015 skal Vladimir Putin påkoste sine militære styrker 3300 milliarder rubler.

En sannsynligvis nært forestående økonomisk krise som følge av et dramatisk fall i oljeprisene og den russiske valutaen, stopper ikke den russiske presidenten. Eller i alle fall ikke så langt.

Det skriver Business Insider.

Vil bruke 22 000 milliarder Da planene ble annonsert i oktober var 3300 milliarder rubler verdt 81 milliarder amerikanske dollar. I dag er det verdt litt over 60 milliarder.

På tross av de økonomiske vanskene i Russland, foreslår Kreml å bruke 20 000 milliarder rubler (drøyt 364 milliarder amerikanske dollar) over de neste fem årene på å oppgradere Russlands forsvar.

Planene inneholder store oppgraderinger både på land, til sjøs og i luften: nye missiler, nye atomdrevne ubåter og 150 nye jagerfly og helikoptre, samt mye, mye mer står på Kremls og Putins ønskeliste.

Ventet vekst Planene ble imidlertid annonsert da myndighetene i vårt naboland i øst spådde en økonomisk vekst på over seks prosent av Russlands BNP (Brutto nasjonalprodukt).

Ifølge Reuters uttalte den russiske finansministeren Anton Siluanov seg allerede i oktober, før rubelen begynte sitt kraftige fall, kritisk til planene.

- Akkurat nå har vi ikke råd til dette, sa Siluanov da.

Bruker 80 milliarder mer Ifølge Business Insider har Russland økt sin pengebruk på militæret med nesten 80 milliarder amerikanske dollar siden 1993. Da brukte landet drøyt 10 milliarder årlig på militæret, i 2013 var tallet på nær 90 milliarder.

Men selv om det er mindre enn for eksempel USA bruker, som i 2013 brukte 640 milliarder dollar, bruker de en større prosentandel av BNP på militæret enn det USA gjør.

I 2013 brukte Russland 4,1 prosent av BNP, mens USA brukte 3,8 prosent.

Om Russland, Kreml og Putin blir nødt til å omprioritere, gjenstår å se.