Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varsler krig mot markedet

Ap-leder Jonas Gahr Støre og Masud Gharahkhani varsler radikale grep for å bli kvitt markedstenkningen i offentlig sektor. Folk vil merke en forskjell, lover Støre.

LOVTE: Ap-leder Jonas Gahr Støre lovte å redde Kværner Verdal før han gikk i forhandlinger om oljeskatten. Vis mer

- Færre rapporteringskrav, færre og tydeligere mål, mer medbestemmelse for offentlig ansatte. Det er dette vi kaller tillitsreform, og det blir et av Arbeiderpartiets aller viktigste prosjekter om vi kommer i regjering. Folk skal merke en forskjell til det bedre, det gjelder både ansatte og brukere av offentlige tjenester, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Torsdag inviterer han til pressekonferanse der Ap-ledelsen skal oppsummerer et veldig spesielt halvår i både Norge og norsk politikk.

Fjerner markedet

Coronaepidemien stengte samfunnet og sendte 400 000 nordmenn ut i arbeidsledighet. Samtidig har Stortinget pøst ut milliarder i krisetiltak.

- Coronaen har løftet folks bevissthet om - og verdsettelsen av - store yrkesgrupper i offentlig sektor som sykepleiere, hjelpepleiere, lærere og barnehageansatte. Jeg tror coronavåren vil gi en ny vår for tilliten til fagfolkene i offentlig sektor. De har kastet seg rundt, stilt opp og funnet løsninger, sier Støre.

POSITIV: Leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre snakker med Dagbladet etter dagens pressekonferanse. Foto: Marte Nyløkken Helseth Vis mer

Støre har også tidligere varslet at Ap kommer til å gå i bresjen for en tillitsreform, hvis de selv får velgernes tillit neste høst. Mannen som er satt til å lede arbeidet med å utvikle reformen er Masud Gharahkhani.

Han har nå hatt over 30 møter med tillitsvalgte, brukere og forskere i programprosessen i Arbeiderpartiet. Han omtaler selv grepene Ap nå vil ta for radikale.

- Vi vil fjerne eller kraftig redusere bruken av markedsmekanismer i alle deler av velferdsstaten; som bestiller-utfører-modeller, outsourcing, internfakturering, konkurranseutsetting, privatisering og markedsbasert finansiering av velferdstilbudet, lover Gharahkhani.

Makt i eget arbeidsliv

Leder Mette Nord i Fagforbundet har vært med på flere av møtene med Gharahkhani og gleder seg over utviklingen i Arbeiderpartiet.

CORONAKRISA: Ap-leder Jonas Gahr Støre advarer mot å bruke kriseloven til å løse vanskelige situasjoner. Video: Delebekk og Suvatne / Dagbladet TV Vis mer

- Jeg tror mange er blitt fanget av rasjonaliseringsekspertene som bare har fokusert på bunnlinjen. Alt som ikke slår ut der, skulle vekk. Så har det tatt fullstendig overhånd, sier Nord.

Nord trekker fram et eksempel fra bestiller-utfører-modellen i hjemmetjenesten, der man har en bestilling på hva man skal gjøre hos pasienten. Men så kan det kanskje hende at pasienten trenger noe helt annet.

- Da må man skrive et avvikskjema, selv om man har brukt sitt faglige skjønn og gjort det riktige. Det handler om å få mulighet til å gjøre det riktige og føle at man har innflytelse over eget arbeid, sier Nord.

Oppsiktsvekkende resultater

Fagforbundet har sammen med forskningsinstituttet Sintef drevet et forskningsarbeid siden 2017 der man har undersøkt bedrifter som prøver ut større grad av tillit og medbestemmelse. Resultatene er oppsiktsvekkende.

I Eid barnehage i Melhus gikk sykefraværet ned fra 20 til 7 prosent da de ansatte fikk større innflytelse over egen arbeidshverdag.

- Når man føler seg betydningsfull på jobben og ser at man selv kan bidra til å gjøre ting bedre, så blir det mer spennende. Man blir lyttet til og sett. Det blir også bedre tjenester til innbyggerne, enten det er barn i barnehagen, elever, eldre i hjemmetjenesten eller de som søker om byggetillatelse, sier Nord.

Gharahkhani mener det er på høy tid at offentlig ansatte slipper å forholde seg til bestillinger, mål og avviksmeldinger for småting.

- Vi gjør dette fordi vi mener alvor. Vi skal bli kvitt idiotisk målstyring og rapportering, sier Ap-politikeren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!