Varsler kriminalisering av sexkjøp i utlandet og kjønnskvotering i selskaper

Svenskenes nye statsminister Stefan Löfven (S) varsler flere «norske» grep i sin regjeringserklæring.

NY STATSMINISTER: Torsdag ble Socialdemokraternas leder Stefan Löfven valgt til ny statsminister av den svenske riksdagen. Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB scanpix
NY STATSMINISTER: Torsdag ble Socialdemokraternas leder Stefan Löfven valgt til ny statsminister av den svenske riksdagen. Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Socialdemokraternas partileder og påtroppende statsminister Stefan Löfven har nettopp presetnert nå Sveriges nye regjering, og de viktigste satsningsområdene.

Ifølge nyhetsbyrået TT får Miljöpartiet seks statsråder, mens Löfvens parti får de øvrige 18 postene.

Det blir ingen nye departementer, og i minst ett departement vil det være én minister fra Miljöpartiet og én fra Socialdemokraterna.

Expressen omtaler i dag den påtroppende statsminsterens «skandaleskrekk», og skriver at samtlige nye statsråder har gjennomgått lange «avhør» der de blant annet har måttet redegjøre for om de har begått lovbrudd, om de har betalingsanmerkninger, og ulike personlige forhold.

- Jeg vet at det skjer en bakgrunnsjekk, bekrefter Löfvens pressesjef Anne Ekberg overfor Expressen.

Splittet Gårsdagens avstemning i Riksdagen viser med all tydelig hvilken formidabel oppgave Löfven står overfor.

Löfven ble valgt til statsminister av et mindretall. Riksdagens splittes av Sverigedemokraterna, som i valget ble landets tredje største parti. Men verken de rødgrønne - Socialdemokraterna og Miljöpartiet - eller den borgerlige alliansen som utgjorde den forrige regjeringen, vil ta i Jimmi Åkessons parti med ildtang.

Men også venstresida i svensk politikk er splittet. Det sosialistiske Vänsterpartiet håpet å bli en del av den nye regjeringen, men ble utelatt fra forhandlingene. De viste sin misnøyde under statsministeravstemningen ved å unnlate å stemme for Löfven.

Ny retning Likefullt varslet Löfven en offensiv ny retning for Sverige i tiltredelsestalen i Riksdagen - politikk som han må samle flertall fra sak til sak for å få gjennomført.

- Sverige er i en alvorlig situasjon. Arbeidsløsheten har bitt seg fast på et høyt nivå. Skoleresultatene raser, og velferden viser store mangler. Kløftene vokser, og mangelen på likestilling mellom kvinner og menn består. Sverige har ikke nådd 14 av 16 miljømål, sa Löfven.

De rødgrønne vil jobbe for en miljø- og klimasatsing som skal forankres tverrpolitisk i Riksdagen.

Löfven varslet straffeskjerping for seksuelle overgrep, og at kjøp av sex i utlandet skal kriminaliseres - slik det er i Norge.

En annen norsk blåkopi ble lansert: Alle børsnoterte selskap nå innen 2016 ha minst 40 prosent kvinne-andel. Fra 2016 varsles det en lov om kvotering dersom selskapene ikke følger opp.

Den påtroppende statsministeren pekte også i en annen retning enn den forrige regjeringen på flere felter: I arbeidslivet skal heltid være utgangspunktet. Deltid skal unntaksvis være en mulighet.

Og markedstenkningen skal ut av skolen: Skolen skal ikke være et marked, sa sossernas nye statsminister.

Kjente navn i regjering Som mange hadde ventet på forhånd, blir veteranen Margot Wallström fra Socialdemokraterna (S) Sveriges nye utenriksminister, skriver NTB.

Peter Hultqvist (S) blir forsvarsminister, mens Morgan Johanson (S) blir justisminister.

I finansdepartementet skal Magdalena Andersson (S) regjere, mens Åsa Romson fra Miljöpartiet (MP) blir klima- og miljøminister samt visestatsminister.

Gustav Fridolin (MP) blir utdanningsminister, mens hans partikollega Isabella Lövin blir bistandsminister.

Et mer ukjent navn for de fleste er Alice Bah Kuhnke, som blir kultur- og demokratiminister.