Flom og jordskred:

Varsler krise i ferieparadis

Guvernøren på Hawaii erklærer unntakstilstand på øya.

UTSATT OMRÅDE: Turister og lokalbefolkningen leker på Ko'Olina-stranden på Hawaii. Foto: REUTERS/Hugh Gentry/NTB
UTSATT OMRÅDE: Turister og lokalbefolkningen leker på Ko'Olina-stranden på Hawaii. Foto: REUTERS/Hugh Gentry/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hawaii-øyene kan oppleve «katastrofal flom» på grunn av en storm som varer til tirsdag, ifølge National Weather Service (NWS) i Honolulu.

Nesten 30 centimeter med regn har allerede falt i Kula på øya Maui i løpet av de siste 24 timene, ifølge NWS i Honolulu.

Det er forventet store nedbørsmengder på den amerikanske ferieøya i løpet av dagen. Værstasjonene har estimert at det vil falle mellom 25 og 38 centimeter med regn i løpet av tirsdagen.

UTBRUDD: Et utbrudd er i gang i en av verdens mest aktive vulkaner, Kilauea-vulkanen på Hawaii. Video: USGS Hawaiian Volcano Observatory Vis mer

63 centimeter nedbør

Ved noen isolerte områder er det meldt om hyppigere regn, hvor det kan komme opp mot 63 centimeter nedbør i løpet av døgnet, skriver CNN.

Hawaii-guvernør David Ige erklærte unntakstilstand i den amerikanske delstaten mandag på grunn av den pågående stormen.

- Været er forventet å forårsake flomskader på offentlig og privat eiendom, har Ige uttalt ifølge CNN.

Erklæringen tillater bruk av midler for å «støtte statens og fylkeskommunens innsats for å gi rask og effektiv lindring av lidelse, skade og tap forårsaket av flom og andre effekter av kraftig regn», skrev Ige på Twitter natt til tirsdag norsk tid.

Flom og jordskred

Det er spådd at store mengder nedbør vil falle over Maui, Oahu og Kauai utover dagen.

Det er forventet jordskred, og i noen tilfeller kan flere veier på øyene bli stengt på grunn av naturkatastrofene, som potensielt kan avskjære flere innbyggere fra lokalsamfunnet.

TABBE: Seerne til NRK Oslo og Viken fikk mandag kveld en kjølig overraskelse. Video: NRK. Klipp: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Det vil bli holdt flomvakt til og med tirsdag ettermiddag på alle Hawaii-øyene.

- Nedbør av denne mengden kan forårsake katastrofale oversvømmelser og påvirke områder som vanligvis ikke oversvømmes. Lave steder på veiene vil bli farlige og uframkommelige på grunn av kraftig avrenning. Avfall i bekker og kløfter kan tette bruer og stikkrenner som resulterer i farlige flom, ifølge til NWS.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer