Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varsler liten til full storm over hele landet

Advarer mot vanskelige kjøreforhold og stengte fjelloverganger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Har du tips eller bilder fra situasjonen på veiene? Kontakt oss på e-post: [email protected], MMS: 2400 eller telefon: 24 00 00 00.

(Dagbladet): Meteorologisk institutt advarer mot liten til full storm utsatte steder og i fjellet over så og si hele Norge i dag og i morgen.

Det har blitt sendt ut såkalt OBS-varsel for Buskerud, Oppland og Hedmark, Telemark, Agder, Helgeland, Saltfjellet og Salten, Trøndelag, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland og utsatte fjordstrøk i Nordland.

I tillegg til kraftig vind snør det mange steder, noe som gir vanskelige kjøreforhold.

På E-18 ved Tangen i Kragerø kjører to brøytebiler etter hverandre for å få bort snøen. Brøytesjåfør Vidar Tellefsen sier til Dagbladet at de klarer å få bort snøen, men de klarer ikke å brøyte bort den harde sålen med så mye trafikk som det er på veien nå. Bilene kjører i en fart på 30 til 60 kilometer i timen der trafikken har hopet seg opp.

- Når vi ikke klarer å brøyte bort sålen kan bli veldig glatt etterhvert, sier Vidar Tellefsen.

Fem vogntoguhell på to timer - Sørlandet får mest nedbør i dag. De frå 30 mm, og det faller stort set som snø. Det kan også bli sludd på kysten. På Østlandet blir det også snø, men ikke de samme mengdene. De store mengende holder seg vest for Oslo-fjorden, sier sier statsmeteorolog Kristian Gislefoss og advarer: 

- Det blir lokalt vanskelige kjøreforhold på Sørlandet på grunn av snø, vind og nullføre, sier Gislefoss.

STENGTE FJELLOVERGANGER OG VANSKELIGE KJØREFORHOLD:  Hardangervidda (til venstre) er strengt og blir ikke åpnet i dag. I Oslo har det falt fire centimeter snø, noe som gir mer vinterføre enn det folk har vært vant til i det siste. Foto: Statens vegvesens web-kameraer
STENGTE FJELLOVERGANGER OG VANSKELIGE KJØREFORHOLD: Hardangervidda (til venstre) er strengt og blir ikke åpnet i dag. I Oslo har det falt fire centimeter snø, noe som gir mer vinterføre enn det folk har vært vant til i det siste. Foto: Statens vegvesens web-kameraer Vis mer

I Agder har politiet måtte rykke ut på grunn av vogntog som har kjørt ut eller kjørt seg fast hele fem ganger siste to timer, i tillegg til en rekke ganger i natt, melder de på twitter.

Politiet over hele landet melder i formiddagstimene om liknende hendelser som gir midertidige problemer på veiene.

- Mange glatte veier. Ta det med ro! advarer operasjonsleder Petter Hovet i Telemark politidistrikt.

Stengte fjelloverganger Vind og snøfokk har også gjort at bare én av fjellovergangene mellom Østlandet og Vestlandet er åpen i dag.

- Haukelifjell er stengt. Hardangervidda er stengt og vi vet allerede at den ikke blir åpnet i dag. På Hemsedalsfjellet er det kolonnekjøring med ventetid på cirka to timer, sier trafikkoperatør Pål Fredriksen ved Statens vegvesen. Filefjell er den eneste av fjellovergangene der trafikken går som normalt.

-Her ser det foreløpig greit ut. Vinden her er ikke så ille som de andre stedene. Nå er det 11 grader, laber bris og snø. Vi får håpe at vi klarer å holde den åpen, sier han.

Også Vikafjellet i Sogn og Fjordane og Hordaland er stengt på grunn av uvær. Det samme er Venabygdsfjell. Et snøras har stengt  fylkesveg 92 i Sogn og Fjordane er stengt mellom Stordalsstølen og Bjordalen.

- På Østlandet vil det være mer vinterføre i lavlandet enn det folk har vært vant til. Det er viktig at folk tar det rolig og det kan være lurt å planlegge litt ekstra god tid, sier han.

Lite snø i vest Når det gjelder nedbør er det ventet lite, eller ingenting på Vestlandet denne helga, opplyser Harald Abilsnes vakthavende meteorolog for værvarslinga Vestlandet, ved Meteorologisk institutt. Stormen i Rogaland, deler av Hordaland og Sogn og Fjordane kan likevel gi vanskelige kjøreforlhold også her.

HOLDER SNØEN BORTE: Brøytesjåfør Vidar Tellefsen sier at han og hans kolleger klarer å holde snøen borte på E-18, men de klarer ikke å brøyte bort sålen med så mye trafikk på veien. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
HOLDER SNØEN BORTE: Brøytesjåfør Vidar Tellefsen sier at han og hans kolleger klarer å holde snøen borte på E-18, men de klarer ikke å brøyte bort sålen med så mye trafikk på veien. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer

- I fjellet en det ventet en del vind, som fører til mye snøfokk, og man venter lokalt vanskelige kjøreforhold på grunn av vinden, sier Abilsnes, og forteller at varselet tyder på at vinden først vil minke noe på søndag.

- Det vil fortsatt bøåse en del utover uka, sier han.

• Oppdaterte vegmeldinger finner du her:

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!