Varsler løsning før sommeren

I tre år har Belgia bedt om å få han overlevert fra Norge. Nå kan endelig en løsning komme på plass for drapsdømte Makaveli Lindén. Men snart vil han være tilbake.

DRAPSDØMT: Makaveli Lindén ble dømt for drapet på Heikki Bjørklund Paltto i Oslo. Snart vil han overføres til Belgia. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
DRAPSDØMT: Makaveli Lindén ble dømt for drapet på Heikki Bjørklund Paltto i Oslo. Snart vil han overføres til Belgia. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden 26. juni i 2019 har det vært en pågående dialog mellom Norge og Belgia om Makaveli Lindén.

Den nå 23 år gamle svensken er dømt for drapet på Heikki Bjørklund Paltto på Majorstua i 2018. Før han ble pågrepet, rømte han fra Norge via Belgia til Frankrike.

På veien skal han ifølge belgisk politi ha drept Johanna Jostameling ble drept i Mechelen. Etter tre år nærmer det seg nå en løsning for overlevering.

PÅ GUTTEROMMET: Hjemme hos Inger-Marie Bjørklund står gutterommet til Heikki urørt. Foto/video: Bjørn Langsem Vis mer

Avtale før sommeren

- Alt det formelle er nå på plass, og avtalen om overlevering vil være på plass før sommeren, så får vi se om det også er mulig å få gjennomført overleveringen før ferien. Det vil være et vilkår fra vår side at han får plass på institusjon hvor han kan fortsette behandlingen han har fått, og ikke settes i fengsel. Derfor må vi få på plass en avtale med belgisk påtalemyndighet om vilkårene før han overleveres, sier politiadvokat Christian Hatlo til Dagbladet.

Ifølge kjennelsen fra Oslo tingrett har Lindén nå samtykket til overlevering til Belgia. Samtykket innebærer at retten skal komme med en avgjørelse seinest innen ei uke, heter det i kjennelsen.

DREPT: Johanna Jostameling (58) ble funnet drept i Belgia. Foto: Privat
DREPT: Johanna Jostameling (58) ble funnet drept i Belgia. Foto: Privat Vis mer

Oslo tingrett konkluderer i kjennelsen med at vilkårene for overlevering er tilstede. Lindén har imidlertid ikke ønsket å snakke om drapet han er tiltalt for der.

- Når en avgjørelse er klar, vil han komme tilbake til Norge, men hvor han så ender opp er uvisst. Han er svensk statsborger, så det er mulig det blir en løsning hvor han fullfører straffen fra Norge og eventuelt Belgia på en institusjon i Sverige, sier Hatlo til Dagbladet.

Nekter å snakke

Lindéns forsvarer, advokat Øystein Storrvik, sier det er ønskelig også fra deres side med en rask overlevering. Forutsetningen er at Lindén får behandling i Belgia i påvente av rettssaken og dommen der.

- Han har så langt avvist å snakke om Belgia-saken her i Norge, sier Storrvik.

Advokaten forteller at Lindén skal tilbake til Norge etter at saken i Belgia er ferdig behandlet. Hvor veien går videre, er ifølge advokaten uvisst.

- Det vil bli en helt ny vurdering om hvorvidt han skal overføres til Sverige eller ikke, sier forsvareren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer