Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varsler lovendring på kvinnedagen: Flere skal få rett til full jobb

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) mener lovendringen vil føre til at flere deltidsansatte får styrket rett til å øke sin stilling.

FORNØYD: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) mener lovendringen hun nå foreslår korrigerer for praksisendringen Høyesterettsdommen i 2016 legger opp til. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORNØYD: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) mener lovendringen hun nå foreslår korrigerer for praksisendringen Høyesterettsdommen i 2016 legger opp til. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden 2005 har deltidsansatte hatt lovfestet fortrinnsrett til å utvide sin stilling når det lyses ut nye stillinger - men lovverket har på noen områder vært uklart og åpent for tolkning.

Nå vil arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) endre arbeidsmiljøloven slik at flere deltidsansatte enn før kan få rett til å utvide sin stilling istedet for at det gjøres nyansettelser.

- Det vil være en viktig endring som jeg regner med at vi også får tilslutning til i Stortinget. Vi ser at flere og flere jobber heltid, men fortsatt er det for mange som jobber ufrivillig deltid, sier arbeids- og sosialministeren, som sier hun er glad for å annonsere lovendringen på akkurat kvinnedagen.

Den største endringen hun foreslår innebærer at arbeidsmiljølovens § 14-3 endres, slik at det også åpner for at deltidsansatte får fortrinnsrett til en del av en stilling.

Endres etter dom

Hvis en ansatt jobber 60 prosent, og arbeidsplassen lyser ut en 80 prosent stilling, kan vedkommende med det nye lovverket altså bruke fortrinnsretten til å kreve sin stilling utvidet med 40 prosent, så lenge dette ikke er til vesentlig ulempe for arbeidsgiver.

- Er det mulig å anslå hvor stor betydning dette vil få for deltidsansatte?

- Det er vanskelig å si, men det vil nå bli vanskeligere for en arbeidsgiver å lyse ut stillinger uten å skjele til hvordan stillingsandelene er for de øvrige ansatte. Jeg håper det kommer til å bidra til helere stillinger, og flere heltidsstillinger, sier hun.

Bakgrunnen for lovendringen er en dom Høyesterett kom med i 2016, som tolket at deltidsansatte ikke har rett til å utvide sin stilling på denne måten, selv om det var praksis i saker som endte opp i Tvisteløsningsnemnda forut.

Lettere å kreve større stillinger

Siden da har deltidsansattes rett til å øke sin stilling blitt begrenset, hevder departementet. Lovendringen som foreslås før påske, vil rette opp i praksisendringen Høyesterettsdommen legger opp til.

- Dette vil innebære en bedring av regelverket i dag, for etter høyesterettsdommen har man altså ikke hatt denne retten. En slik lovendring har også vært svært etterspurt ute i sektoren. Jeg er opptatt av at kvinner som både kan og vil jobbe mer ikke skal finne seg i å bli avspist med deltidsstillinger. Når vi nå endrer loven gjør vi det lettere å kreve større stillinger, sier Hauglie.

Tall fra departementet viser at 656.000 personer jobber deltid i Norge.

- Positivt

Om lag 450.000 av disse er kvinner. Særlig innen pleie- og omsorgsyrkene er deltidsansettelser utbredt.

Ergoterapeut Solvor Dypedal Johansen (23) er en av dem, men omfattes ikke av lovendringen, siden hun ikke har fast jobb.

OMFATTES IKKE: Ergoterapeut Solvor Dypedal Johansen (23) er en av mange deltidsansatte i helseyrkene, men omfattes ikke av lovendringen, siden hun ikke har fast jobb.
OMFATTES IKKE: Ergoterapeut Solvor Dypedal Johansen (23) er en av mange deltidsansatte i helseyrkene, men omfattes ikke av lovendringen, siden hun ikke har fast jobb. Vis mer

Hun tror likevel en slik lovendring kan komme godt med i et yrke hvor deltidsstillinger er utbredt.

- Jeg synes det er positivt med en slik lovendring, for hvis jeg søker på en deltidsstilling og får den, vil jeg ha mulighet til å øke stillingen min, sier 23-åringen, som siden jul har vært vikar i 50 prosent i kommunehelsetjenesten i Sande kommune.

Fornøyd

Norsk Sykepleierforbund (NSF) er også fornøyd med forslaget til lovendringen, som ifølge departementet blir fremmet i en egen proposisjon til Stortinget en gang før påske.

De støttet forslagene som ble sendt på høring i fjor sommer.

- Vi i NSF var raskt ute etter Høyesteretts dom for å få på plass en lovendringen. Vi er glade for at loven nå endres med tanke på å styrke deltidsansattes fortrinnsrett til del av ledig stilling for å oppnå utvidet og hel stilling, sier forbundsleder Eli Gunhild By i NSF.

- Nå skal vi lese loven nøyere for å se på detaljene, men det er uansett gledelig at vi nå har fått på plass et nytt viktig virkemiddel i kampen for mer heltid og mindre uønsket deltid, sier By.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling