Varsler lovendring på kvinnedagen: Flere skal få rett til full jobb

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) mener lovendringen vil føre til at flere deltidsansatte får styrket rett til å øke sin stilling.

FORNØYD: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) mener lovendringen hun nå foreslår korrigerer for praksisendringen Høyesterettsdommen i 2016 legger opp til. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORNØYD: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) mener lovendringen hun nå foreslår korrigerer for praksisendringen Høyesterettsdommen i 2016 legger opp til. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Siden 2005 har deltidsansatte hatt lovfestet fortrinnsrett til å utvide sin stilling når det lyses ut nye stillinger - men lovverket har på noen områder vært uklart og åpent for tolkning.

Nå vil arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) endre arbeidsmiljøloven slik at flere deltidsansatte enn før kan få rett til å utvide sin stilling istedet for at det gjøres nyansettelser.

- Det vil være en viktig endring som jeg regner med at vi også får tilslutning til i Stortinget. Vi ser at flere og flere jobber heltid, men fortsatt er det for mange som jobber ufrivillig deltid, sier arbeids- og sosialministeren, som sier hun er glad for å annonsere lovendringen på akkurat kvinnedagen.

Den største endringen hun foreslår innebærer at arbeidsmiljølovens § 14-3 endres, slik at det også åpner for at deltidsansatte får fortrinnsrett til en del av en stilling.

Endres etter dom

Hvis en ansatt jobber 60 prosent, og arbeidsplassen lyser ut en 80 prosent stilling, kan vedkommende med det nye lovverket altså bruke fortrinnsretten til å kreve sin stilling utvidet med 40 prosent, så lenge dette ikke er til vesentlig ulempe for arbeidsgiver.- Er det mulig å anslå hvor stor betydning dette vil få for deltidsansatte?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer