Varsler mer bråk

Situasjonen i Gaza er i ferd med å komme ut av kontroll. Yassir Arafat har innført unntakstilstand, men militante opposisjonsgrupper varsler mer bråk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Dette er en sann katastrofe. Vi opplever et kaos vi aldri har sett maken til, sa palestinernes statsminister Ahmed Qurie i går. Han leverte inn sin avskjedssøknad, men president Yassir Arafat nektet igjen å godta den.

På grunn av utallige israelske militæraksjoner og intern palestinsk uro, har det vært kaos i Gaza i flere år.

Fredag toppet det seg da fire franske hjelpearbeidere og en palestinsk politimann og politisjefen sjøl, Ghazi al-Jabali, ble kidnappet.

Kidnapperne krevde reformer og slutt på korrupsjonen, men slapp sine gisler fri i løpet av kvelden og natta.

I går fikk al-Jabali sparken som politisjef i Gaza. Samme skjebne led den overordnede sikkerhetssjefen, Abdel Razzak al-Majaideh. Al-Majaideh ble erstattet av Yassir Arafats fetter Mussa Arafat.

Rett etter utnevnelsen sendte den militante gruppa al-Aqsa-martyrenes brigade ut en erklæring der den nye sikkerhetssjefen ble fordømt som «et symbol på korrupsjon».

Al-Aqsa er en del av Arafats al-Fatah-bevegelse og sto også bak fordømmelsen av FNs spesialutsending Terje Rød-Larsen fredag.

Også gruppa Jenins martyrbrigader, som sto bak kidnappingene, fordømte fredag utnevnelsen av Mussa Arafat.

Den palestinske opposisjonen og det internasjonale samfunnet har lenge krevd reformer og slutt på vanstyre og korrupsjon i selvstyreadministrasjonen på Vestbredden og i Gaza. Gårsdagens erklæring fra Arafat om at han vil redusere de palestinske sikkerhetstjenestene fra tolv til tre, blir sett som på et tegn på at han begynner å gi litt etter for press.

Hendelsene i Gaza de siste dagene blir av observatører ansett som en maktkamp mellom ulike militante palestinske grupper og selvstyremyndighetene, skriver NTB.

VIL GÅ AV: Ahmed Qurie.
GÅR MOT ARAFAT: Militante palestinere protesterte i går mot at Yassir Arafat har gjort fetteren sin til sikkerhetssjef.
SKYTESKIVE: Mussa Arafat.