ASKEKONSEKVENSER: Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (t.v.) og Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen orienterer om konsekvensene av vulkanutbruddet på Island. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
ASKEKONSEKVENSER: Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (t.v.) og Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen orienterer om konsekvensene av vulkanutbruddet på Island. Foto: Cornelius Poppe / ScanpixVis mer

Varsler mer fleksibelt regelverk for å stenge luftrom

Det sier samferdselsministeren under pressekonferanse om askekatastrofen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg, samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa, helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og nærings- og handelsminister Trond Giske gir oppdatert informasjon om vulkanutbruddet på Island, og følgene det får på Norge de nærmeste dagene.

I dag har samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa deltatt på et videomøte med de europeiske luftfartsministrene der regelverk for flyforbud var tema.

- Det var enighet om å arbeide for et mer fleksibelt regelverk, samtidig som man ivaretar flysikkerheten, sa Kleppa på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Hun ønsker større fleksibilitet og et mer fleksibelt regelverk i forhold til flygninger.

- Vi vil ikke ha restriksjoner på å fly i luftrom hvor det ikke er aske. Vi håper en endring av reglene vil gi en større anledning til å fly, sier Kleppa.

Fortsatt press på buss og togHun opplyser at det fortsatt er press på tog og buss, særlig hvis situasjonen blir langvarig.

- Det er positivt at NSB og Flytoget samabreider. Flytoget er nå inne på Østfoldbanen og avlaster på langdistansestrekninger, sier Kleppa.

Stenging av luftrommet medfører også forsinking i postdistribusjon. Folk må være obs på forsinkelser på flere dager, forteller Kleppa.

Kan bli aktuelt å hjelpe næringen Jens Stoltenberg opplyser at regjerigen vil redusere problemene som bedrifter vil få dersom situasjonen blir langvarig.

- I morgen har vi innkalt 13 næringslivsbransjer til møte om situasjonen, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

Han opplyser at SAS taper 50 millioner kroner per dag når flyene står.

- Permitteringer kan redusere tapet for SAS, men hvis det blir langvarig flystans, vil ikke dette være tilstrekkelig. Foreløpig er situasjonen håndterbar for SAS, sier Giske.

Ber gravide dra tidligere til sykehusStrøm-Erichsen anbefaler gravide i Nord-Norge om å dra til sykehus tidligere enn de ellers ville gjort i forbindelse med fødsel.

- Ettersom det kan ta tid å komme seg fram, bør gravide ta inn på hotell nær stedet hvor de skal føde dersom de har lang reisevei, sier helseministeren.

Hun opplyser at det er Nord-Norge som rammes hardest av at flyene står fordi avstandene mellom sykehusene er størst der.

- Mye usikkerhet fremoverStatsråden er forberedt på at denne situasjonen kan bli langvarig.

- Vi må belage oss på mye usikkerhet framover. Jeg har nå bedt helseforetakene planlegge for beredskapen en måned fremover. De gjennomgår nå behovet for personell og utstyr, sier Strøm-Erichsen.

Statsminister Jens Stoltenberg som selv ble rammet av askekaoset, forteller at han har medfølelse med alle som ikke kommer seg dit de skal.

- Vi gjør vårt beste for å begrense konsekvensene for folk flest. Vi er i kriseberedskap og har jevnlige møter mellom departementene for å håndtere situasjonen, sier Stoltenberg.

Han presiserer viktigheten av å følge løpende med ettersom situasjonen stadig forandrer seg.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer.

PRESSEKONSERANSE: F.v nærings- og handelsminister Trond Giske, helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, statsminister Jens Stoltenberg og samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa på mandagens pressekonferanse om situasjonen etter vulkanutbruddet på Island. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
PRESSEKONSERANSE: F.v nærings- og handelsminister Trond Giske, helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, statsminister Jens Stoltenberg og samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa på mandagens pressekonferanse om situasjonen etter vulkanutbruddet på Island. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer