Varsler mer flom i Kina

Stor flomfare i Kinas nest største elv, Den gule flod.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kinesiske eksperter advarer nå også om stor flomfare i Kinas nest største elv Huang He, Den gule flod.

Sør-Kina opplever en av sine største flommer på årtier, bare en drøy måned etter det ødeleggende jordskjelvet i Sichuanprovinsen.

Ifølge kinesiske myndigheter har 57 mennesker mistet livet i uværet de siste dagene. Nesten 1,3 millioner mennesker er blitt evakuert i de hardest rammede områdene, og myndighetene frykter store økonomiske tap etter at viktige landbruksområder er blitt oversvømt.Meteorologer advarer nå også mot stor flomfare fra den 5.500 kilometer lange Huang He på grunn av uvanlig mye regn i elvas nedslagsfelt. Huang He er Kinas nest største elv etter Yangtze. De siste årene har det sjelden vært flom av betydning i elva.

Mer regn

I alt ni provinser og nesten 18 millioner mennesker er rammet av uværet som har ført med seg store nedbørsmengder. 141.000 hjem har fått skader eller er blitt fullstendig ødelagt.

Det er ventet mer regn i dagene som kommer, noe som vil øke farerne for skadeflom flere steder i landet, skriver nyhetsbyrået Xinhua. Elver i provinsene Jiangxi, Guangxi og Guangdong truer med å gå over sine bredder.

Guangdong 

Årets flommer har særlig rammet provinsen Guangdong sør i Kina, der en stor del av Kinas eksportindustri er lokalisert.

OVERSVØMMET: Wu Qinnan (63) går langs en oversvømmet vei i Shapinba-distriktet i Chongqing kommune sør i Kina. Foto: REUTERS/SCANPIX
OVERSVØMMET: Wu Qinnan (63) går langs en oversvømmet vei i Shapinba-distriktet i Chongqing kommune sør i Kina. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Statlig fjernsyn viser mennesker som ror gjennom gatene i oversvømte byer. På landsbygda jobber bønder intenst for å fylle sandsekker for å hindre at elver går ut over sine bredder og ødelegger jorder og avlinger.

Vannmassene har skylt vekk en rekke veier og utløst flere jordskred i de flomrammede områdene. Uværet har også påvirket prisen på enkelte matvarer. I enkelte byer i Guangdong-provinsen steg prisen på grønnsaker med mellom 30 og 70 prosent på en dag, ifølge Xinhua.

(©NTB)

Varsler mer flom i Kina