Hovedvernombudet slår alarm:

Varsler midlertidig stenging av passkontrollen på Gardermoen

Mener arbeidssituasjonen er farlig for kontrollørene.

STOR KØ: Flere ganger i sommer var det store køer på Gardermoens passkontroll. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
STOR KØ: Flere ganger i sommer var det store køer på Gardermoens passkontroll. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Audun Martinsen, hovedvernombudet ved passkontrollen ved Gardermoen, vil stenge hele passkontrollen midlertidig fordi han mener arbeidssituasjonen nå er farlig for kontrollørene.

- Vi har sendt varsel om stansing, fordi vi nå vurderer at de ansattes helsesituasjon nå er så prekær på grunn av stress og overbelastning, at vi mener arbeidsmiljølovens § 6-3 om verneombudets rett til å stanse farlig arbeid kommer til anvendelse, sier Martinsen til Dagbladet.

Det var NRK som først meldte om saken.

I sommer var køen ved passkontrollen den mest omtalte i Norge. Passkøene på Gardermoen var ved flere anledninger flere timer lange i sommer, på grunn av lav politibemanning.

Da ble det slått alarm. Hovedvernombudet var selv ute og kalte situasjonen kritisk.

Krever rotasjonsordninger

I helga kom tilsynelatende løsningen: Politiet på Gardermoen fikk 14 nye stillinger for å redusere ventetiden.

- Det ble i helga varslet at dere får 14 nye stillinger, vil det avhjelpe situasjonen?

- Vi oppfatter at det ikke er 14 nye stillinger, men i praksis 14 personer som får forlenget sommervikariatene sine. Det vil hjelpe litt, men det er bare en midlertidig løsning.

Martinsen krever at det innføres en rotasjonsordning i kontrollen, slik at de ansatte slipper å sitte fem timer av gangen, slik de gjør i dag.

- Det vil gi færre åpne bokser, og lengre køer, men sikre at de ansatte får noen avbrekk og ivareta helsen deres. Hvis ledelsen ikke går med på det, vil vi stanse helt, sier Martinsen.

Hvis så skjer, må Arbeidstilsynet inn og vurdere om stansingen er nødvendig.

Har 16 prosent sykefravær

Martinsen sier de nå har 16 prosent sykefravær blant passkontrollørene.

- Og det kommer nye sykemeldinger, senest i dag, på grunn av høyt blodtrykk. Det er typisk stressrelaterte plager, sier Martinsen.

- Er dette et slags forhandlingsutspill før justisminister Anders Anundsen skal se på forholdene senere i dag?

- Nei, på ingen måte. Dette er et tiltak som har blitt vurdert en stund, men situasjonen eksalerte i helga, med flere avviksmeldinger og en situasjon som var uholdbar.

Rettet kritikk mot politimesteren

For da justiminister Anders Anundsen (Frp) annonserte på Dagsrevyen søndag at passkontrollen på Gardermoen fikk 14 nye stillinger, rettet han samtidig kritikk mot politimester Jon Steven Hasseldal, i Øst politidistrikt.

- Det er ren ansvarsfraskrivelse. Alle politimestre vil gjerne har mer penger og bedre rammer, men det er politimesterens ansvar å prioritere i oppgaveporteføljen sin, og det går ikke an å peke på andre, sa Anundsen på Dagsrevyen.

Anundsen sa da at det var Justisdepartementet i tett dialog med Politidirektoratet, som hadde kommet fram til en løsning på Gardermoen.

Men i går rykket politidirektør Odd Reidar Humlegård ut i NRK og sa at det var politimester Hasseldal som selv ordnet opp.

- Politimesteren har jobbet intenst på bakrommet for å finne en løsning, og den fikk vi servert på søndag, sa politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer