KAOTISK: På Sjøholt var det full stopp for de som ønsket å kjøre ut av Sunnmøre i går. Det er nå sendt ut flomvarsel på grunn av mildere og våtere vær på hele Vestlandet i helga. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG
KAOTISK: På Sjøholt var det full stopp for de som ønsket å kjøre ut av Sunnmøre i går. Det er nå sendt ut flomvarsel på grunn av mildere og våtere vær på hele Vestlandet i helga. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUGVis mer

Varsler mildvær, regn og flom på Vestlandet

Kan føre til enda større skredfare i Møre og Romsdal, som fremdeles er isolert på grunn av stengte veier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sendt ut flomvarsel for hele Vestlandet i perioden 18. til 20. mars, da det ser ut til å bli mildere og våtere vær.

Nordmøre ble isolert på grunn av rasfare i går, og i Sogn og Fjordane ble en buss feid av veien av en trykkbølge etter ras.

Nå kan snøsmelting og store nedbørmengder også føre til økt fare for skred, varsler NVE.

Snøsmelting
- Sammen med snøsmelting kan dette gi raskt økende vannføring i mindre og lavereliggende vassdrag, men det er ikke ventet at vannføringen kommer i nærheten av nivået for middelflom, heter det i flomvarselet.

Regnet gjør at det er fare for lokale oversvømmelser som følge av isgang i elver og bekker, tele i bakken og is og snø som delvis tetter rør og sluk.

Det er fremdeles varslet lokalt stor snøskredfare på Nordvestlandet og i Trøndelag, ifølge Yr.no.

Regn torsdag til lørdag
Det ser ut til å bli vått vær i hele Sør-Norge, og spesielt på Vestlandet med Møre og Romsdal allerede fra torsdag, varsler Storm Weather Centre.

- Det kan komme en del regn, og samtidig øker vinden opp til kuling langs kysten. Vestlendingene må regne med nedbør ut lørdag, sier meteorolog Beathe Tveita ved Storm.

I lavereliggende strøk ser det ut til at nedbøren kommer som regn.

- Det blir i alle fall regn i ytre strøk. Snøgrensa er varierende, men det vil nok komme snø fra 600 meter, sier Tveita.

Det er fremdeles store trafikkproblemer i Møre og Romsdal på grunn av rasfare. I skrivende stund er 18 veier stengt i fylket, viser Vegvesenets oversikt.

- Isolert

Fire nattestengte veier ble åpnet onsdag morgen, blant disse riksvei 70 mellom Sunndalsøra og Oppdal. E 136 er fortsatt stengt blant annet på strekningene Måndalen-Våge og Soggebrua-Bjorli. E 39 over Ørskogfjellet er også midlertidig stengt.

FLERE STEDER: Dette skiltet møtte bilistene på Ørskogfjellet i går. Veien er fremdeles stengt flere strekninger. Foto: Kjell Herskedal / Scanpix
FLERE STEDER: Dette skiltet møtte bilistene på Ørskogfjellet i går. Veien er fremdeles stengt flere strekninger. Foto: Kjell Herskedal / Scanpix Vis mer

• Sjekk oppdaterte veimeldinger på Dagbladet.no/vei.

- Vi er fremdeles så og si isolert, sier Vegvesenets seksjonssjef, Ivar Hol, til Dagbladet og utdyper:

- Vi har akkurat åpnet Ørskogfjellet og det er mulig å komme seg til Sunnmøre via Molde. Romsdalen er fremdeles stengt. Det samme gjelder veistrekningen mellom Måndalen og Vågstranda.

Tøff vinter
Det har vært en særdeles travel uke for hans etat, og verre skal det bli, ifølge prognosene.

- Det her er en verste vinteren vi har hatt på 25 år når det kommer til rassituasjonen. Vi har i perioder måtte stenge flere enn 20 veier, blant disse noen av de viktigste hovedveiene inn og ut av fylket.

Nordvestlandet har hatt en spesielt kald vinter i år.Temperaturene har ligget på uvante minus ti grader fra nyttår fram til for en uke siden.

- Det har vært mye snø og det har dannet seg harde flater. Nå har det blitt mildt igjen, det regner og snøen er veldig kram. Det fører til at kramfontene kommer ned. Vi får flere ras og de kommer på steder vi ikke er vant til å se dette.

Kritisk dag
Ifølge seksjonssjefen er dagen i dag og morgendagen spesielt kritiske.

- Temperaturen stiger og det kommer mer regn. Alt dette er med på å utløse ras. Må du ikke ut og reise, hold deg heller hjemme, se på TV og spis wienerbrød. Vi prøver så godt vi kan å stenge de rasutsatte veistrekningene og det kommer til å bli en fortsatt veldig hektisk uke, sier han.