REAGERER PÅ EØS-PENGEBRUK: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil avvikle ordningen med en egen EU-minister – og på sikt jobbe for en kraftig redusjon i EØS-midlene. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
REAGERER PÅ EØS-PENGEBRUK: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil avvikle ordningen med en egen EU-minister – og på sikt jobbe for en kraftig redusjon i EØS-midlene. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer

EØS-PENGENE

Varsler ministerpost for fall: - Framstår mer som EUs minister til Norge enn omvendt

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil avvikle ordningen med en egen EU-minister – og på sikt jobbe for en kraftig redusjon i EØS-midlene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det slår han fast overfor Dagbladet i dag.

Ordningen med EØS- og EU-minister ble innført i 2013 av Erna Solbergs regjering. Ifølge Senterpartiet står den nå for fall.

- EU-ministeren framstår mer som EUs minister til Norge enn omvendt. Den ministerposten blir avskaffet i oktober. Vi ønsker heller en sterk utenriksminister som kan jobbe for å sikre norske interesser, sier Slagsvold Vedum til Dagbladet.

FÅR PEPPER: EU-minister Frank Bakke-Jensen (H). Han slår imidlertid også tilbake mot Sp-s utspill. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
FÅR PEPPER: EU-minister Frank Bakke-Jensen (H). Han slår imidlertid også tilbake mot Sp-s utspill. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Reagerer på Frp-utspill

Sp-lederens utspill kommer etter Dagbladets avsløring av polsk misbruk av EØS-midler fra Norge – og et utspill fra Espen Teigen (Frp) i Dagbladet i helga. Teigen ønsker å strupe midlene til Bulgaria og Romania – med begrunnelsen at flere borger fra disse landene er tatt for å begå kriminalitet i Norge.

- Dagens regjering med Frp i spissen har inngått ny avtale om EØS-midlene – og økt dem. Frp stemte også over EØS-midlene på landsmøtet sitt. Da blir dette utspillet bare hule ord, sier Slagsvold Vedum.

- Det var finansminister Siv Jensen som signerte avtalen om å øke midlene – et beløp som var mer enn høyt nok fra før, sier Sp-lederen.

- Det er helt spesielt å betale store beløp til EU for å få markedsadgang – når EU har samme adgang andre veien. Det er ingen tvil om at EU har tjent mer på dette, enn det vi har gjort, mener Slagsvold Vedum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Korrupsjon

Sp-lederen ser svært alvorlig på korrupsjon med norske EØS-midler.

- Det er mange spesielle prosjekter som har fått EØS-midler. Korrupsjonssaker overrasker meg ikke, når vi har sett hvor mange spesielle prosjekter som får EØS-midler. Men det er forferdelig ille at pengene misbrukes, sier Slagsvold Vedum.

- Da jeg var landbruksminister ble jeg angrepet for å styrke tollgrensene, da var Frp og Høyre helt i harnisk. Nå har vi tidenes mest nesegruse regjering for EU. Vi vil sikre norsk næringsmiddelindustri og matindustri, mens Frp og Høyre er EUs største forsvarere.

Avviser Vedum-kritikk

Europaministeren selv avviser Vedums utspill.

- Jeg kan ikke på noe vis se at Vedum vil komme i posisjon til å gjøre noe med EØS-avtalen eller EØS-midlene, sier Frank Bakke-Jensen.

- EØS-avtalen er en sentral del av regjeringsplattformen. Vi har på en rekke felt, som for eksempel differensiert arbeidsgiveravgift, pressestøtte til elektroniske medier og eierskapsmodell i kraftbransjen, vist at vår tilnærming til EU er en suksess. Vi får de ønskede gjennomslag. De rødgrønnes ignoranse kostet norske interesser dyrt. Vi reparerer og forbedrer, sier Bakke-Jensen til Dagbladet.

EU-ministeren mener saken fra Polen viser at sikkerhetsnettet rundt EØS- midlene fungerer.

- Uregelmessigheter blir oppdaget og det sanksjoneres. Midlene blir enten ikke utbetalt eller tilbakebetalt, sier Frank Bakke-Jensen.