ASKE-O-RAMA: Vulkanen Eyjafjallajökull på Island fortsetter å spy ut kaosskapende aske. Foto: AP Photo/RUV/APTN/SCANPIX
ASKE-O-RAMA: Vulkanen Eyjafjallajökull på Island fortsetter å spy ut kaosskapende aske. Foto: AP Photo/RUV/APTN/SCANPIXVis mer

Varsler mulig askekaos i Europa

Eyjafjallajökull truer Storbritannia og Tyskland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Vulkansk aske fra Eyjafjallajökull på Island kan stenge flyplasser i Storbritannia og Tyskland de neste dagene, opplyser det britiske transportdepartementet i en uttalelse.

Forstyrrelsene i lufttrafikken kan vare til tirsdag i neste uke, sier transportminister Philip Hammond ifølge BBC.

Mot Norge?Siste spredningsberegning fra Meteorologisk institutt viser aske som blåses mot Sør-Norge. Det er ikke klart om dette er tilstrekkelige konsentrasjoner til å iverksette flyforbud i områder som potensielt berøres.

Etter det komplette kaoset i midten av april, da europeisk lufttrafikk sto på bakken i fem dager, har luftfartsmyndigheter endret terskelen for å iverksette flyforbud.

Flyselskap kan nå, på eget ansvar, fly i enkelte områder med lav askekonsentrasjon, dersom de «har godkjente tekniske og operative prosedyrer», opplyser Luftfartstilsynet.

Dropper buffersoneDe sier laser- og partikkelmålinger viser et godt samsvar mellom utstedte spredningsprognoser og de faktiske forhold. Derfor droppes buffersonen som ble plusset på flyforbudsområdene på grunn av usikkerhet i varslene.

- Prognosene over utbredelsen av askeskyen har stemt så godt at det ikke er nødvendig å legge til en buffersone på 60 nautiske mil eller 111 kilometer på askekartene, sier operativ direktør Einar Schjølberg i Luftfartstilsynet.

For øyeblikket er det bare flyforbud over deler av Island og havområdet rundt.


GIR SEG IKKE: NASAs Terra-satellitt tok dette bildet av Eyjafjallajökull 11. mai. Foto: AFP/NASA/SCANPIX
GIR SEG IKKE: NASAs Terra-satellitt tok dette bildet av Eyjafjallajökull 11. mai. Foto: AFP/NASA/SCANPIX Vis mer