Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varsler mulig mistillit

Partiene på Stortinget møttes til debatt i Arendal. SV varslet mulig mistillitsforslag mot regjeringen.

MISTILLIT?: SV-leder Audun Lysbakken gikk til angrep på statsminister Erna Solberg (H) og varslet at det kan bli aktuelt med mistillitsforslag mot regjeringen når saken skal opp på Stortinget til høsten, under den direktesendte partilederdebatten fra Arendalsuka. Video: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På forhånd var det varslet at sikkerhet og beredskap var ett av tre temaer for kveldens partilederdebatt fra Arendal. Da tema ble diskutert, ble det høy temperatur i TV-studioet i Aust-Agder-byen.

Riksrevisjonens knallharde kritikk av regjeringens sikkerhetsarbeid ble tatt opp under debatten.

SV-leder Audun Lysbakken gikk til angrep på statsminister Erna Solberg (H) og varslet at det kan bli aktuelt med mistillitsforslag mot regjeringen når saken skal opp på Stortinget til høsten.

Lysbakken trakk også en parallell til Per Sandberg-saken, som han mente var illustrerende for regjeringens sikkerhetskultur.

KrFs veivalg

Det blir til sjuende og sist KrF som avgjør om regjeringen skal felles på sikkerhetssaken til høsten. KrF-leder Knut Arild Hareide har gjentatte ganger uttalt at saken er svært alvorlig.

Under debatten var Hareide tydelig på at han ville høre statsministerens svar til Stortinget før han ville trekke sine konklusjoner.

Hareide har også varslet at KrF i høst skal ta et valg om de fram mot neste valg vil gå for et blåblått alternativ, gå over til den rødgrønne siden eller fortsette som et fristilt parti som i dag.

Hareide sa partiet starter prosessen nå, og at han ikke vil starte den med å avvise noen alternativer.

- Men de to siste valgene har vi gått til valg for en sentrum-høyre-regjering, og det kan vi ikke gjøre i ett valg til, fastslo han.

I klinsj

Innvandring var også tema under debatten. Da kom Venstre og Frp i klinsj om asylsamarbeidet med EU.

- Hvis vi skal løse utfordringene på hver vår tue, vil vi ikke klare det, sa Grande under partilederdebatten i Arendal.

Hun viste til at regjeringsplattformen fra Jeløya sier at Norge skal delta i europeisk samarbeid for å løse migrasjonsproblemene.

- Vi skal ikke være en del av et frivillig system, sier Jensen, som spør hvorfor Norge skal bidra til en slik plan når Norge ikke er medlem av EU og mange EU-land ikke vil bidra.

Ap-leder Jonas Gahr Støre ville vite hva Norges stemme er i disse spørsmålene på møtene norske ministre har i EU.

- Jeg vet ikke om utenlandsk etterretning har plukket det opp, sa han, til latter fra salen.

Støre ble spurt om Norge vil være med på ordninger med mottakssentre i Nord-Afrika, som er et av EUs forslag, og ble konfrontert med at han tidligere hadde avvist dette.

- Jeg sa at det var en dårlig idé at Norge skal ha mottakssentre. Skal slike ordninger fungere må de være nordiske eller europeiske, sa Støre, og la til at også FNs høykommissær for flyktninger må være til stede i slike sentre.

TIL DEBATT: Ungdomspartilederne møttes under Arendalsuka for å blant annet diskutere skolepolitikk. Dagbladet har trillet terning. Hvem mener du klarte seg best? Video: Emilie Rydning. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer