Varsler mykere soning

Ingen fanger løslates direkte fra lukket fengsel. Fanger med rusproblem får tilbud om behandling. Fanger får mulighet til å sone i overgangsbolig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er de tre viktigste satsingsområdene i den nye kriminalmeldingen som justisminister Knut Storberget legger fram på en pressekonferanse i Oslo fengsel i dag. Forslaget som Stortinget trolig slutter seg til innebærer kraftig utvidelse av åpen soning.

Til Dagbladet understreker Storberget at straffene er skjerpet for drap og voldtekt og at grove voldsforbrytere fortsatt skal sone i lukket anstalt.

- Den store fangegruppa som soner mindre alvorlige dommer skal få hjelp til rusavvenning, utdanning og bolig.

Da vil de unngå å begå nye lovbrudd. Da vil vi få et stort tilskudd til et arbeidsmarked som trenger flere hender. Det er de som soner korte straffer som utgjør den desidert største gruppa i fengslene våre, sier Storberget.

Humanistisk

Justisministeren mener den nye kriminalmeldingen bærer i seg de beste humanistiske og sosialdemokratiske tradisjoner.

- Vi har gjort alt for lite for gjengangerne i fengslene, de som begår forholdsvis uskyldig vinningskriminalitet, som er hekta på rus, uten jobb og fast bopel.

Det finnes ikke noe område hvor det er mer treffsikkert å gjøre et fattigdomsløft enn i forhold til denne gruppa innsatte. De er fattige på penger, fattige på ressurser og fattige på sosial kontakt, sier Storberget.

PÅ FENGSELSBESØK: Knut Storberget har besøkt alle landets fengsler siden han ble justisminister.
PÅ FENGSELSBESØK: Knut Storberget har besøkt alle landets fengsler siden han ble justisminister. Vis mer

Rusavhengige

Tidligere i denne uka åpnet justisministeren landets tredje rusmestringsenhet i Stavanger fengsel. Liknende enheter er etablert ved Bodø fengsel og Ravneberget kvinnefengsel ved Sarpsborg. I 2009 er det budsjettert med ytterligere tre.

- 60 prosent av de straffedømte er rusavhengige når de starter soningen. Formålet med rusmestringsenheter er å gi innsatte rehabilitering og behandling i fengselet for å hindre ny kriminalitet etter løslatelse, sier Storberget.

Hyller Frp

Overfor Dagbladet poengterer Ap-statsråden at han opplever stor imøtekommenhet i det politiske miljøet.

- Det er all mulig grunn til å gi honnør til Fremskrittspartiet og Høyre for å ha bidratt til en så åpen og fordomsfri kriminaldebatt under arbeidet med denne omfattende kriminalreformen, sier Knut Storberget.

Varsler mykere soning