Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varsler null støtte til Ernas abortforslag: Frp vil heller innføre tidlig ultralyd og omstridt gentest

- Jeg har ikke mottatt signaler fra noen i Frp som støtter å innskrenke abortloven, sier Åshild Bruun-Gundersen (Frp). Sammen med Sp lukker hun nå Ropstads «historiske» abortvindu.

STÅR PÅ SITT: Åshild Bruun-Gundersen nekter å stemme for en innskjerping av abortloven. Hun sier ingen i Frp har signalisert støtte til Erna Solbergs abortflørt med KrF. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STÅR PÅ SITT: Åshild Bruun-Gundersen nekter å stemme for en innskjerping av abortloven. Hun sier ingen i Frp har signalisert støtte til Erna Solbergs abortflørt med KrF. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alle visste, lenge før KrFs landsmøte, at det ikke var noe parlamentarisk grunnlag for å endre abortloven, sier Åshild Bruun-Gundersen (Frp) til Dagbladet.

Bruun-Gundersen er Frps helsepolitiske talsperson. Hun er kategorisk avvisende til at Frp kan være med på å endre abortloven, slik Erna Solberg lovet KrF dersom de ble med i hennes regjering.

- Jeg har ikke mottatt signaler fra noen i Frp som støtter å innskrenke abortloven. Alle våre representanter vil være fristilt, så partipisken kan heller ikke svinges. Erna og KrF har ingen grunn til å tro de vil få særlig støtte fra Frp-representanter i dette, sier Bruun-Gundersen og legger til:

- Dette er vanskelige valg. Derfor er det viktig for meg at familiene får ta disse beslutningene selv.

I en kronikk i Dagbladet har Hans Fredrik Marthinussen, professor i rettsvitenskap, tatt til orde for det samme.

Utvide grensa til 18 uker

Frp-representanten fra Arendal sier hun er «veldig skuffet» over at abortsaken er kommet på forhandlingsbordet for å få KrF med i regjeringen.

KrF ønsker å fjerne paragraf 2c i abortloven, den såkalte Downs-paragrafen. Den sier: «Etter utgangen av tolvte svangerskapsuke kan svangerskapsavbrudd skje når det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkninger under svangerskapet.»

Argumentet fra både KrF, helseminister Bent Høie (H) og Erna Solberg er at loven diskriminerer barn med Downs syndrom, som faller inn under «alvorlig sykdom» i paragraf 2c.

Åshild Bruun-Gundersen sier det finnes flere muligheter for å gjøre loven mindre diskriminerende

- Det er først mellom uke 12 og 18 at man kan påvise en rekke alvorlige sykdommer, funksjonshemninger eller utviklingsavvik hos barn, og det er i denne perioden KrF foreslår å fjerne abortmuligheten. Hvis målet til KrF og H helt ærlig kun er få fjerne det de mener er diskriminerende elementer, da kan man utvide grensen for selvbestemt abort slik at vil familiene få disse avgjørende ukene til å gjøre egne vurderinger av om de er helsemessig i stand til å bære barnet frem, uten at lovverket remser opp ulike grunner for å godkjenne abort, sier Bruun-Gundersen.

Vil ha omstridt gentest

Hun ønsker også at man innfører NIPT, en test som gjør det mulig å kartlegge hele arvematerialet til barnet før det er født.

NIPT-testen er i dag ulovlig i Norge.

- Abort er blitt en del av et spill, og det er ikke verdig. Dette handler om kvinners mulighet til å bestemme over sin egen kropp, og om familiers mulighet til å ta egne beslutninger. I Frp kan vi ikke leve med at staten eller KrF skal gå inn og tvinge familier til å føde alvorlig syke barn som kan få korte og smertefulle liv.

Ernas rolle

Hun minner om at det i år er 40 år siden abortloven ble innført.

- Samtidig har Norge det mest kvinnerike Stortinget noensinne. Og så skal vi sitte i 2018 og diskutere å innskrenke kvinners rett til å bestemme over egen kropp, helse og liv. Det hadde jeg aldri trodd i 2018.

- Det var statsministeren din som kom KrF i møte?

- Jeg opplever at det var Høyre-lederen som kom KrF i møte.

- Det er samme person, da?

- Det er flertallet i Stortinget som skal avgjøre dette, ikke regjeringen. På Stortinget er det ikke noe grunnlag for å endre 2c i abortloven. Det vet både KrF og Erna Solberg. Den historiske muligheten det snakkes om finnes ikke.

Handlingsrommet som ikke finnes

I Senterpartiet finnes krefter som ønsker å forby tvillingabort av friske fostre. Men å endre paragraf 2c kommer ikke på tale, sier Kjersti Toppe, Sps helsepolitiske talsperson.

- Vi har programfestet vedtak på at vi støtter dagens abortlov, dermed ligger det ingen støtte i Sp til å røre 2c. Vi har også programfestet at vi er mot fosterreduksjon av friske fostre. Men vi fristiller våre representanter i slike saker, men slik jeg forstår gruppa vår er det liten støtte til Erna Solberg og KrF i å endre 2c-paragrafen, sier Toppe til Dagbladet.

Dermed finnes kort og kort ikke «det historiske handlingsrommet for å endre abortloven» som KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad igjen og igjen viste til under partiets veivalg.

- Et slikt handlingsrom finnes neppe for 2c, men gruppa er som sagt fritilt. At blå regjering må håpe på støtte fra Sp ,må være til ettertanke for KrF, sier Toppe.

Siv Jensen og Trine Skei Grande sa umiddelbart nei til slike endringer i abortloven, og kort tid etter ble det kjent at KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad hadde dialog med Høyre i forkant av utspillet fra Solberg.

Heller ikke Venstre, Arbeiderpartiet, SV, MDG eller Rødt vil støtte noen innskjerpinger av abortloven. Også i Solbergs eget parti er det stor motstand.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!