Varsler ny demonstrasjon etter Khameneis advarsler

Men det er uklart om opposisjonsleder Mousavi stiller seg bak.

VARSLER SAMLING: Iranske myndigheter har avslått en søknad om å holde en demonstrasjon som er planlagt å gå til Revolusjonsplassen i Iran lørdag. Dette bildet er fra mandagens protester på samme sted. Foto: AFP/SCANPIX
VARSLER SAMLING: Iranske myndigheter har avslått en søknad om å holde en demonstrasjon som er planlagt å gå til Revolusjonsplassen i Iran lørdag. Dette bildet er fra mandagens protester på samme sted. Foto: AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Det varsles om flere demonstrasjoner i Iran, på tross av at landets øverste leder ayatolla Khamenei advart demonstrantene om alvorlige konsekvenser hvis de fortsetter.

The New York Times er blant mediene som rapporterer om at det sendes ut Twitter-meldinger om en ny protest klokka fire lokal tid i Teheran, der opposisjonskandidatene etter planen skal delta.

Den statlige iranske kanalen Press TV sier også at det er planlagt en demonstrasjon som skal ende på Revolusjonsplassen, samme sted som mandagens protester ble holdt. Demonstrasjonen er erklært ulovlig.

Motstridende om Mousavi
Det har vært nedlagt forbud mot demonstrasjoner siden begynnelsen av uka, men lørdagens demonstrasjon vil være den første som kommer etter Khameneis advarsler om maktbruk mot demonstrantene.

- Jeg håper at denne marsjen ikke vil bli holdt, siden det ikke er gitt noen tillatelse for den, sier Teherans generalguvernør Morteza Tamadon til Press TV fredag.

Press TV oppgir at det blant annet er en av de tapende opposisjonskandidatene, Mahdi Karroubi, som står bak forespørselen om demonstrasjonen. Det kommer imidlertid motstridende meldinger om den ledende opposisjonskandidaten, Mir Hossein Mousavi, har bedt tilhengerne sine delta.

Ifølge iranske medier skal han ha bedt tilhengerne om å demonstrere lørdag i stedet for fredag, men en av Mousavis medarbeidere sier samtidig til Reuters at opposisjonslederen ikke har bedt tilhengerne demonstrere lørdag. Det kommer imidlertid meldinger på Twitter om at dette ikke stemmer, og at Mousavi vil delta.

- Valget riktig
Ayatolla Khamenei talte i dag til nasjonen for første gang siden det omstridte valget, og beskyldte blant annet opposisjonskandidatene for å komme med falske anklager. Han nektet også for at det har skjedd feil under valget, og kaller Mahmoud Ahmadinejad for den rettmessige vinneren.

- De islamske myndighetene vil aldri manipulere stemmer og stå bak forræderi. Vårt system tillater ikke valgfusk, sa han i talen.

Ayatollaen ba også folket om å slutte å demonstrere i gatene.

— Jeg ber dem om å avslutte gateprotestene. Hvis ikke, vil de være ansvarlige for konsekvensene.

ADVARTE: Ayatolla Ali Khamenei erklærte valgresultatet for riktig i sin tale i dag, og advarte de som har protestert i gatene etter valget om alvorlige konsekvenser. Foto: SCANPIX
ADVARTE: Ayatolla Ali Khamenei erklærte valgresultatet for riktig i sin tale i dag, og advarte de som har protestert i gatene etter valget om alvorlige konsekvenser. Foto: SCANPIX Vis mer

Ingen av opposisjonskandidatene ved presidentvalget har foreløpig kommentert uttalensene til Khamenei.

- Vil bruke all makt han trenger
Khamenei var svært klar på at den eneste måten han vil tolerere protester på er gjennom den lovlige, rettslige veien. Hvis den ikke brukes, vil han slå tilbake med strengere former, sa iranforsker i Fafo, Kjetil Selvik, til Dagbladet tidligere i dag.

- Han vil sannsynligvis bruke all den makt han trenger for å stoppe protestene, og vil helt klart bruke ordensstyrker. Han sier at «hvis de ikke bruker den lovlige veien, vil det få konsekvenser», sier Selvik.

Uttalensene til Khamenei bekymrer den norsk-iranske menneskerettsaktivisten Mahmood Amiry-Moghaddam

— Både jeg og flere jeg har snakket med i Iran, opplever denne talen nærmest som en ordre om å bruke makt. Det kan ende i et blodbad som vi ikke har sett maken til i moderne tid, sier Amiry-Moghaddam til NTB.

Vesten reagerer
Mange europeiske statsledere og menneskeretts- organisasjoner har reagert sterkt på Khameneis uttalelser i dag. Tysklands statsminister Angela Merkel mener talen er «skuffende», mens Frankrikes president Nicolas Sarkozy advarer Iran mot å gå til et punkt der det ikke er noen vei tilbake, ifølge NTB.

EU-toppmøtet kom fredag med en felles kunngjøring der Iran ble bedt om ikke å bruke makt mot fredelige demonstranter. Britene har dessuten reagert ved å kalle Irans ambassadør inn på teppet.

Spesielt Storbritannia ble pekt ut som et av de vestlige landene som Khamenei mener har forårsaket uroen i Iran.

- Vi har sett deres distingverte diplomater. De har fjernet maskene og viser sine sanne ansikt. Og aller mest forræderisk er Storbritannia, fastslo ayatollaen, mens hans tilhengere ropte «død over Storbritannia».

Det kom ingen umiddelbar reaksjon fra USAs president Barack Obamas administrasjon, som har vært forsiktige med å uttale seg om situasjonen i Iran tidligere, ifølge Reuters.

- Minst ti drept
De første sammenstøtene etter valget i Iran skjedde søndag, og siden har demonstranter møtt opp i gatene hver dag, med unntak av i dag.

Minst ti personer har mistet livet i Iran siden protestene mot det omstridte valget startet, hevder menneskeretts- organisasjonen Amnesty International. Det er uklart om fem studenter som er rapportert drept, er inkludert i tallet.

Alle de tre tapende presidentkandidatene har klaget over uregelmessigheter under stemmegivningen og er innkalt til et møte for å diskutere saken med Vokterrådet lørdag.

TALTE I GÅR: Mir Hossein Mousavi taler til sine tilhengere i Iran under en sørgemarsj torsdag, der hundretusener mintes de drepte i opprørene etter valget. Foto: GHALAM NEWS VIA FLICKR
TALTE I GÅR: Mir Hossein Mousavi taler til sine tilhengere i Iran under en sørgemarsj torsdag, der hundretusener mintes de drepte i opprørene etter valget. Foto: GHALAM NEWS VIA FLICKR Vis mer