Coronaviruset

Varsler ny krise etter 121 dager

I november i fjor kunne helsemyndighetene konstatere at Norge var rammet av en andre smittebølge. 121 dager senere varsles det nå om en tredje bølge - bare to måneder etter at vi fikk kontroll på bølge to.

SKREKKEKSEMPEL: Under en pressekonferanse presenterte Bent Høie situasjonen i Irland, og hvorfor dette er noe Norge ønsker å unngå Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 119 000 +312
innlagt107 -3
døde 774
påvist smittet 163 000 000+627.5K
døde 3 370 000 +11.6K
Se mer

Etter at Norge coronastengte 12. mars i fjor, tok det ikke lang tid før vi gikk inn i en halvt år lang periode med svært lavt smittetrykk.

Fram mot midtsommeren, var det dager da de nasjonale tallene for påvist smitte nærmest kunne regnes på ei hånd.

VARSLER: Denne uka varslet helseminister Bent Høie (H) om at Norge kan være i begynnelsen av en tredje smittebølge. Foto: Martin Solhaug Standal/NTB
VARSLER: Denne uka varslet helseminister Bent Høie (H) om at Norge kan være i begynnelsen av en tredje smittebølge. Foto: Martin Solhaug Standal/NTB Vis mer

Det tok imidlertid ikke lang tid før bølge to var et faktum, etter at Norge på sensommeren i fjor åpnet grensene mot land som hadde vesentlig høyere smittetrykk enn oss.

3. november snakket helsemyndighetene om at landet sto i den andre smittebølgen.

121 dager seinere, 2. mars i år, tirsdag denne uka, varslet helseminister Bent Høie om at Norge kan stå i begynnelsen av en tredje smittebølge.

DOBLE MUNNBIND: Nakstad har tidligere vært kritisk til doble munnbind, men har han skiftet mening? Vis mer

- Få vaksinert

- Vi er mange som har snakket om faren for en tredje smittebølge på grunn av disse muterte virusene, og fordi så veldig få mennesker er vaksinert, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

Han peker på at det er en uheldig situasjon at ikke aktive mennesker med stort kontaktnett, men bare de aller eldste per nå er vaksinert.

Samtidig har mer smittsomme virusvarianter fått fotfeste i landet.

- Mer smittsomme virus sprer seg og dominerer nå i flere utbrudd, og da øker risikoen for at vi får en smittestigning som vi kan kalle en tredje smittebølge. Det er fordi de tiltakene vi har hatt hittil har vært tilstrekkelig til å holde kontroll på de gamle virusstammene, men med de muterte variantene er ikke tiltakene nødvendigvis like effektive, sier Nakstad.

ETT MINUTTS STILLHET: USA har passert 500 000 coronadødsfall, så i natt natt ble det holdt en minnemarkering. Video: AP / NTB. Foto: Evan Vucci / AP. Vis mer

- Uheldig

Helsedirektoratets mann viser til den økende smittetrenden i både Norge, Sverige og Finland.

- Det som vil være uheldig med en tredje smittebølge er to ting. Det ene er at det er veldig vanskelig å snu den, siden det er et mer smittsomt virus, og det andre er at dette vil medføre at mange personer blir innlagt på sykehus, sier Nakstad.

At Norge så effektivt klarte å slå ned bølge én viser tydelig at det var lettere å handskes med det opprinnelige coronaviruset.

For smitten var virkelig løs.

- Vi hadde en helt tydelig første bølge i mars-måned i fjor. Da testet vi ikke like mange som i dag, men det ble påvist nesten 5000 smittetilfeller i løpet av mars-måned. Og mørketallene var store. FHI har estimert at vi kanskje bare fanget opp en av ti. Det vil si at det kan ha vært nesten 50 000 mennesker som ble smittet bare i mars, sier Nakstad.

TIDA GÅR: I snart et år har coronapandemien preget Norge. Foto: Heiko Junge/NTB
TIDA GÅR: I snart et år har coronapandemien preget Norge. Foto: Heiko Junge/NTB Vis mer

Den andre smittebølgen i Norge, som startet i fjor høst, viste seg imidlertid å være vanskeligere å komme ut av, med mer utbredt smitte over store deler av landet. Den varte lenge.

- Vi kom oss gått ned av denne bølgen i januar i år, med de nasjonale tiltakene som da gjaldt. Nå er frykten om vi går inn i en ny bølge utover seinvinteren og våren som en tredje bølge nasjonalt i Norge, sier Nakstad.

Dette kan altså skje bare et par måneder etter at landet fikk kontroll på den andre smittebølgen.

Nå, som mer smittsomme virusvarianter er i ferd med å bli dominerende, går helsemyndighetene langt i å antyde at tilstrekkelig mange vaksinerte er det som må til for å få bukt med smittespredningen.

SNART BURSDAGSBARN: I januar testet den franske 116-åringen positivt for coronaviruset. Nå kan hun glede seg til en fullkommen bursdagsfeiring torsdag, friskmeldt. VIDEO: kameraOne Vis mer

Har håp

- Jeg tror at vi vil få vaksinert store deler av befolkingen inn mot sommeren. Da har vi en god beskyttelse i Norge. Så må vi være forberedt på at viruset kan endre seg på måter som gjør at vi kanskje trenger et påfyll av vaksiner senere som er litt justert så de treffer bedre på muterte virus, sier Nakstad og fortsetter:

- I en mellomfasen, til man har en sånn vaksine klar, kan det hende man får en smitteøkning igjen. Men sånn det ser ut nå kan de vaksinene vi bruker i Norge nå gjøre at veldig mange færre blir alvorlig syke. Og den effekten ser ut til å fungere godt på den britiske varianten tross alt. Jeg ser ikke tydelige tegn på at det absolutt blir en fjerde-bølge i høst, sier Nakstad.

Den assisterende helsedirektøren vil ennå ikke fastslå at Norge virkelig er i en tredje smittebølge nå.

- Jeg er fortsatt ikke sikker på om vi skal kalle det en bølge helt enda, selv om vi har hatt høye tall. Jeg tror det er mulig å slå ned disse utbruddene vi har i Norge. I tillegg kan vi teste enda flere og screene mer på for eksempel utdanningsinstitusjoner. Men som jeg har sagt før: Det er noen vanskelig måneder mars og april, fordi vi har ikke noe effekt av vaksinasjonsdekningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer