Krigen i Ukraina:

Varsler nye angrep mot Russland

Russland insisterer på at de har drevet ut de væpnede gruppene som invaderte grenseregionen Belgorod mandag, mens den amerikanske regjeringen tar avstand fra angriperne. Nå varsler en av gruppene nye angrep.

VIL ANGRIPE PÅ NYTT: Lederen av Russisk frivillighetskorps, Denis Kapustin, hevder gruppen vil gjenomføre flere angrep mot Russland. Foto: REUTERS / Viacheslav Ratynskyi / NTB.
VIL ANGRIPE PÅ NYTT: Lederen av Russisk frivillighetskorps, Denis Kapustin, hevder gruppen vil gjenomføre flere angrep mot Russland. Foto: REUTERS / Viacheslav Ratynskyi / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den russiske regjeringen hevder de har drevet ut de væpnede, paramilitære gruppene som invaderte den russiske grenseregionen Belgorod på mandag, i et av de største angrepene over den russisk-ukrainske-grensa siden krigen startet.

To russiske grupper, Legionen for frihet for Russland (LSR) og Russisk frivillighetskorps (RDK), som begge påstår de ønsker å frigjøre Russland fra Putins regime, har påtatt seg ansvaret for angrepene.

Nå varsler lederen av RDK nye angrep mot Russland.

Likevel rår det fremdeles usikkerhet over hvilken tilknytning de har til ukrainske myndigheter.

- Vær tålmodig

De to gruppene, LSR og RDK, bestrider Kremls påstander om at de har blitt drevet ut av regionen, og hevder de fremdeles kjemper videre.

Annonse

Lederen av RDK, Denis Kapustin, varsler at gruppen vil utføre flere angrep over den russiske grensen i de kommende dagene.

- Våre framtidige planer er nye territorier i den russiske føderasjonen, som vi definitivt vil gå inn i. Dere bør bare være litt tålmodige og vente et par dager, sa han til nyhetsbyrået Reuters.

Kapustin, som er en selverklært, ekstrem russisk nasjonalist og nynazist, mener angrepene vil være et stort problem for Russland.

- Hver operasjon som finner sted på Russlands territorium tvinger den militære ledelsen til å flytte en stor mengde styrker nøyaktig til den kvadranten, og derfor blottlegge noen deler av fronten, deler av grensen, forteller han til Reuters.

PARAMILITÆRE: Russisk frivillighetskorps er en av de to gruppene som hevder ansvar for angrepene mot Belgorod. Her blir medlemmer av gruppen avbildet ved grenseovergangen Graivoron i Belgorod-regionen, Russland. Foto: Russian Volunteer Corps / Handout via REUTERS / NTB.
PARAMILITÆRE: Russisk frivillighetskorps er en av de to gruppene som hevder ansvar for angrepene mot Belgorod. Her blir medlemmer av gruppen avbildet ved grenseovergangen Graivoron i Belgorod-regionen, Russland. Foto: Russian Volunteer Corps / Handout via REUTERS / NTB. Vis mer

Kapustin hevder gruppa hans ble «oppmuntret» av Kyiv til å utføre angrepet, og at de ble gitt mat, medisiner og drivstoff, men at de ikke mottok utstyr eller våpen fra ukrainske myndigheter.

Han forteller at to av soldatene hans ble drept, og ti av dem skadet. Han hevder de sårede soldatene ble behandlet av ukrainsk helsepersonell.

- Det er klart vi kan be våre ukrainske kamerater om hjelp til planlegging, og selvfølgelig tok det ukrainske militæret våre sårede. Men noe mer enn dette ville gjøre ting vanskelig.

Det er ukjent nøyaktig hvor mange geriljasoldater som har vært involvert i angrepet. De konservative estimatene ligger på rundt 80 soldater, mens noen russiske militærbloggere med tette bånd til det russiske forsvarsdepartementet hevder det skal være så mange som 500, ifølge The Guardian.

Bruken av ukjente soldater mot Kreml har blitt direkte sammenliknet av ukrainske tjenestemenn med Russlands bruk av maskerte soldater, såkalte «små, grønne menn», på Krim-halvøya i 2014, skriver storavisa.

Tar avstand

Kreml hevder at geriljasoldatene er ukrainske væpnede styrker i forkledning, mens Ukraina har gjentatte ganger nektet noen assosiasjon med de paramilitære soldatene.

Nå tar også den amerikanske regjeringen avstand fra gruppene.

- Vi har sagt tidligere at vi ikke oppfordrer til eller muliggjør angrep inne i Russland, og det har vi gjort klart, sa utenriksdepartementets talsperson, Matthew Miller.

Til tross for dette er partisanene basert på den ukrainske siden av grensa, og virker til å være væpnet med vestlig militærmateriell som amerikanske Humvees og det som ser ut til å være tre pansrede kjøretøy av varianten International MaxxPro.

TROLIG AMERIKANSK PRODUSERT: Dette bildet, gitt ut av Belgorods guvernør, viser det som angivelig skal være en amerikansk-produsert International Maxxpro som er etterlatt av partisanene. Foto: Vyacheslav Gladkov via Telegram/Handout via REUTERS / NTB.
TROLIG AMERIKANSK PRODUSERT: Dette bildet, gitt ut av Belgorods guvernør, viser det som angivelig skal være en amerikansk-produsert International Maxxpro som er etterlatt av partisanene. Foto: Vyacheslav Gladkov via Telegram/Handout via REUTERS / NTB. Vis mer

Et bilde gitt ut av Kreml viser en havarert Humvee malt med ordene «for Bakhmut» skrevet på russisk. Russland hevdet de erobret Bakhmut tidligere denne måneden - en påstand som Kyiv bestrider.

Mens mange land har kjøpt og brukt de pansrede kjøretøyene, er USA det eneste landet som er kjent for å spesifikt ha sendt dem til Ukraina.

Det hvite hus forteller de er skeptiske til rapportene, men Miller virket likevel til å ta et lite forbehold.

- Men som vi også har sagt, er det opp til Ukraina å bestemme hvordan denne krigen skal gjennomføres, sa han.

Potensiell avledningsmanøver

Flere eksperter mener det grenseoverskridende raidet kan være en potensiell ukrainsk operasjon ment å avlede russisk oppmerksomhet på slagmarken, før en forventet ukrainsk motoffensiv.

Det er en stor sannsynlighet for at Kyiv har kjennskap til partisanene, forteller Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen, som også peker ut de pansrede kjøretøyene som suspekte.

- Hvis de kommer over grensa fra Ukraina, med pansrede kjøretøy, har de fått det fra et sted. Og det er ikke i tanksbutikken i Kharkiv, for å si det sånn, sier han til Dagbladet.

ANGREPET: Det har vært flere kamper i Belgorod de siste dagene, men det er fremdeles ikke helt sikkert hvem som står bak. Foto: Vyacheslav Gladkov via Telegram/ Handout via REUTERS / NTB.
ANGREPET: Det har vært flere kamper i Belgorod de siste dagene, men det er fremdeles ikke helt sikkert hvem som står bak. Foto: Vyacheslav Gladkov via Telegram/ Handout via REUTERS / NTB. Vis mer

«Omringet og likvidert»

Det russiske forsvarsdepartementet hevder å ha «omringet og likvidert» angriperne, som de beskylder for å være ukrainske væpnede styrker, og sa at «mer enn 70 ukrainske soldater hadde blitt drept og fire pansrede kjøretøyer og fem biler hadde blitt ødelagt».

Belgorods regionale guvernør, Vyacheslav Gladkov, sa at to russiske sivile var blitt drept og tolv personer skadet av det han hevder var «ukrainske væpnede styrker».

Lokale russiske medier rapporterte på torsdag at anslagsvis 500 hus ble skadet i angrepet, inkludert 200 som ble fullstendig ødelagt. Innbyggere flyktet fra hjemmene sine i Belgorod har ennå ikke returnert i enkelte områder, ifølge rapportene, da myndighetene jobber med å identifisere og fjerne miner som ble etterlatt i gater og bygninger.

Byen Belgorod ble rammet av en eksplosjon i natt, som ifølge Gladkov ble forårsaket av eksplosiver sluppet fra en drone.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer