Varsler nye opprør

Den nigerianske opprørsgruppen som angrep en av Shells oljeplattformer og kidnappet fire utenlandske oljearbeidere, krever større kontroll over landets enorme oljerikdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Forhandlingene mellom nigerianske myndigheter og opprørsgruppen om løslatelse av de fire gislene har pågått i ni dager. Ifølge opprørerne er den ene personen, en amerikaner, svært syk, melder BBC.

Et annet gissel, britiske Nigel Watson-Clark, fortalte torsdag Reuters at samtlige av de fire gislene lider av utmattelse og diaré. Ifølge Watson-Clark blir gislene stadig flyttet til nye skjulesteder for å unngå nigerianske militærpatruljer.

Opprørsgruppen, som kaller seg Bevegelsen for frigjøring av Niger Delta, krever at separatistlederen Mujahid Dokubu Asari og tidligere guvernør i Delta-regionen, Diepreye Alamieyeseigha, blir løslatt fra fengsel. I tillegg krever de at olje-giganten Shell utbetaler 10 milliarder kroner i erstatning for selskapets forurensning i området.

Shell har allerede evakuert 330 medarbeidere fra Nigeria, og truer med delvis å trekke seg ut av regionen dersom myndighetene ikke får kontroll over opprørerne.


Påvirker markedet
Nigeria er verdens åttende største oljeprodusent og tjener hundrevis av milliarder hvert år på eksport av «det sorte gull». Levestandarden i landet er likevel svært lav, og mange innbyggere mener de store multinasjonale oljeselskapene stjeler oljerikdommen fra dem. Statoil er et av mange selskaper som er involvert i olje- og gassutvinning i den sørlige og ustabile Delta-regionen.

Tilstanden i landet har ført til en nedgang i landets oljeproduksjon på 10 prosent. Landets ustabile tilstand er en medvirkende faktor til at oljeprisen fredag steg til nesten 70 dollar fatet.

NYE OPPRØR: En nigeriansk kvinne tørker kassava-planter i Delta-regionen i Nigeria, hvor oljeledninger og utblåsninger er en del av hverdagen. En opprørsgruppe i regionen krever større kontroll over Delta-regionens oljeressurser, økonomisk erstatning fra olje-giganten Shell og løslatelse av to av regionens tidligere ledere i bytte mot fire utenlandske oljearbeidere som ble kidnappet for ni dager siden. Foto: REUTERS/George Esiri
NYE OPPRØR: En nigeriansk kvinne tørker kassava-planter i Delta-regionen i Nigeria, hvor oljeledninger og utblåsninger er en del av hverdagen. En opprørsgruppe i regionen krever større kontroll over Delta-regionens oljeressurser, økonomisk erstatning fra olje-giganten Shell og løslatelse av to av regionens tidligere ledere i bytte mot fire utenlandske oljearbeidere som ble kidnappet for ni dager siden. Foto: REUTERS/George Esiri Vis mer