Varsler nye opprør

Den nigerianske opprørsgruppen som angrep en av Shells oljeplattformer og kidnappet fire utenlandske oljearbeidere, krever større kontroll over landets enorme oljerikdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Forhandlingene mellom nigerianske myndigheter og opprørsgruppen om løslatelse av de fire gislene har pågått i ni dager. Ifølge opprørerne er den ene personen, en amerikaner, svært syk, melder BBC.

Et annet gissel, britiske Nigel Watson-Clark, fortalte torsdag Reuters at samtlige av de fire gislene lider av utmattelse og diaré. Ifølge Watson-Clark blir gislene stadig flyttet til nye skjulesteder for å unngå nigerianske militærpatruljer.Opprørsgruppen, som kaller seg Bevegelsen for frigjøring av Niger Delta, krever at separatistlederen Mujahid Dokubu Asari og tidligere guvernør i Delta-regionen, Diepreye Alamieyeseigha, blir løslatt fra fengsel. I tillegg krever de at olje-giganten Shell utbetaler 10 milliarder kroner i erstatning for selskapets forurensning i området.

Shell har allerede evakuert 330 medarbeidere fra Nigeria, og truer med delvis å trekke seg ut av regionen dersom myndighetene ikke får kontroll over opprørerne.

Påvirker markedet Nigeria er verdens åttende største oljeprodusent og tjener hundrevis av milliarder hvert år på eksport av «det sorte gull». Levestandarden i landet er likevel svært lav, og mange innbyggere mener de store multinasjonale oljeselskapene stjeler oljerikdommen fra dem. Statoil er et av mange selskaper som er involvert i olje- og gassutvinning i den sørlige og ustabile Delta-regionen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer