Varsler nye terrorlover

Regjeringspartiene går inn for en helt ny praksis når det gjelder tilregnelighet og straff.

NYE REGLER: - En forandring av tilregnelighetsreglene vil ikke ha konsekvenser for rettssaken mot Anders Behring Breivik. sier Jan Bøhler
(Ap), 1. nestleder for 22-julikomiteen på Stortinget. Foto: STEINAR BUHOLM/DAGBLADET
NYE REGLER: - En forandring av tilregnelighetsreglene vil ikke ha konsekvenser for rettssaken mot Anders Behring Breivik. sier Jan Bøhler (Ap), 1. nestleder for 22-julikomiteen på Stortinget. Foto: STEINAR BUHOLM/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi ber regjeringen sette ned et offentlig utvalg som vil gjennomgå straffelovens regler om tilregnelighet, sier Jan Bøhler (Ap) til Dagbladet. Han er 1. nestleder for 22. julikomiteen på Stortinget.

Ulike prinsipper De fleste andre land følger «det psykologiske prinsipp», der man må påvise sammenheng mellom den straffbare handlingen og den psykotiske sykdommen for at man skal kunne erklæres utilregnelig. Som et av få land i verden følger Norge «det medisinske prinsipp», som sier at dersom gjerningspersonen har en diagnose i tidspunktet for den straffbare handlingen, skal han ikke straffes.

Man trenger dermed ikke å påvise en direkte sammenheng mellom diagnosen og den straffbare handlingen.

Strid om sakkyndige Etter at Anders Behring Breivik ble kjent utilregnelig av psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim har debatten rast. Manglende vurdering av Behring Breiviks ideologiske motiver har vært blant hovedkritikken mot rapporten til Husby og Sørheim, som i slutten av november konkluderte med at Behring Breivik led av paranoid schizofreni, og dermed var strafferettslig utilregnelig.

Nå skal psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrisen foreta en ny rettspsykiatrisk vurdering av den terrorsiktede.

Flere vanskelige saker - Det er viktig å understreke at dette har bred bakgrunn i tidligere utredninger og i mange flere saker enn 22. juli. Vi har hatt flere vanskelige saker de siste åra som viser at dette er nødvendig, sier Bøhler.

Ap-politikeren understreker at en forandring av tilregnelighetsreglene ikke vil ha konsekvenser for rettssaken mot Anders Behring Breivik. Lovforandringer får som kjent ikke tilbakevirkende kraft.

Nytt beredskapssenter Det er allerede klart at komiteen kommer til å be om styrking av samhandlingen mellom politiet og Forsvaret og forbedring av bistandsinstruksene.

Det vil bli opprettet et beredskapssenter i Oslo med en base med politihelikoptre, hvor blant annet beredskapstroppen og bombegruppa skal holde til.

- Vi ønsker en rask avklaring når det gjelder det nye beredskapssentret, sier Bøhler. I tillegg varsler Bøhler at de vil foreslå å opprette en permanent helikopterberedskap på Rygge, som blant annet skal frakte beredskapstroppen fra det nye senteret.

Skyting pågår Regjeringspartiene vil også gjennomføre en opplæring av operative politistyrker i «skyting pågår»-retningslinjene. Den sier at politiet skal gjøre alt som er mulig for at uskyldige ikke skal bli rammet, så raskt som mulig, der det pågår skyting. Bøhler går også inn for et lovarbeid som kan fange opp soloterrorister, slik Politiets sikkerhetstjeneste (PST) tidligere har sagt at de ønsker.

For tre dager siden meldte Bergens Tidende at president Barack Obama presser Jens Stoltenberg for få fortgang i innføringen av en sju år gammel FN-konvensjon mot kjernefysisk terrorisme. Bøhler varsler nå at det vil komme et eget lovforslag, som vil føre til at konvensjon settes ut i livet i Norge. Stortinget skal behandle innstillingen 7. mars.

NY VURDERING: Etter at Anders Behring Breivik ble kjent utilregnelig av psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim har debatten rast. Nå skal psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrisen foreta en ny rettspsykiatrisk vurdering av den terrorsiktede. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
NY VURDERING: Etter at Anders Behring Breivik ble kjent utilregnelig av psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim har debatten rast. Nå skal psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrisen foreta en ny rettspsykiatrisk vurdering av den terrorsiktede. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer