Varsler nye tiltak

Regjeringen varsler at de vil holde pressekonferanse mandag ettermiddag klokka 16.00. Fredag varslet statsminister Erna Solberg nye nasjonale tiltak.

REGJERING: Helseminister Bent Høie sier at de positiv tendensene fra tidligere i uka har snudd, og derfor varsles det innstramminger i smitteverntiltak allerede neste uke. Reporter: Frode Andresen. Video: Jonas Andersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag ettermiddag klokka 16.00 skal regjeringen holde pressekonferanse om coronasituasjonen i Norge. Fredag varslet Erna Solberg at regjeringen vil innføre nye nasjonale tiltak mot spredning av covid-19 i Norge.

På pressekonferansen kommer Solberg, helse- og omsorgsminister Bent Høie, kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad. I tillegg vil helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet være til stede.

Klokka 14.00 holder Oslo kommune en pressekonferanse hvor de vil orientere om coronasituasjonen. Kommunen har opplyst i en pressemelding at byrådsleder Raymond Johansen og øvrige aktuelle byrådsledere vil være til stede.

VIKTIG: Direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, forteller om de nye tiltakene. Foto: Jonas Gard Andersen Vis mer

Diskusjoner

Helseminister Bent Høie bekreftet til Dagbladet fredag at regjeringen begynte å diskutere nye nasjonale tiltak torsdag i forrige uke, og at diskusjonene fortsatte fredag. Solberg opplyste at beslutningen skyldes urovekkende tendenser i Europa og i Norge.

- Dette er noe som vi begynte å diskutere allerede torsdag, og diskusjonene fortsatte fredag, sa helseminister Bent Høie til Dagbladet.

- Årsaken til denne beslutningen er at vi i begynnelsen av uka så positive tendenser som tydet på en nedgang i smittespredningen både nasjonalt og lokalt, noe som har snudd mot slutten av uka. Vi har fått en økning i innleggelser, økt hyppighet av lokale utbrudd, også lærer vi av det som skjer i landene rundt oss.

MINDRE KLEMMING: Statsminister Erna Solberg mener vi fortsatt kan skjerpe oss for å opprettholde smittevernreglene. Foto: Jonas Andersen Vis mer

Gjenåpning

Regjeringen har bedt Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet om å komme med råd om hvilke målrettede tiltak som kan settes inn for å forhindre at Norge blir like hardt rammet som andre europeiske land.

Fredag var det ennå ikke besluttet hvilke tiltak som skal innføres, utover at de vil være målrettet mot situasjoner som utgjør særlig risiko for smittespredning.

Så seint som 12. oktober lettet regjeringen på nasjonale tiltak. Den nasjonale skjenkestoppen opphørte, det ble tillatt med opptil 600 deltakere fordelt på tre kohorter ved utendørsarrangementer og det ble igangsatt gradvis gjenåpning av breddeidretten.

Fredag oppklarte Erna Solberg til Dagbladet at disse endringene ikke vil omfattes av de nye nasjonale tiltakene.

- I utgangspunktet har vi ikke planer om å reversere de tiltakene som vi har lettet på. Ingen av de tingene er tydelige smittesteder. Så lenge man innfører disse reglene lokalt under store utbrudd, så vil det kunne fungere. Men nå vet vi litt mer om hvor smitten sprer seg, og hvilke områder som er sårbare. Og det er der vi først og fremst vil sette inn tiltak, sa Solberg til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer