Varsler nye tiltak

- Situasjonen er alvorlig.

VARSLER NYE TILTAK: Statsminister Jonas Gahr Støre varsler at smitteverntiltakene kan bli justert allerede denne uka. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
VARSLER NYE TILTAK: Statsminister Jonas Gahr Støre varsler at smitteverntiltakene kan bli justert allerede denne uka. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener smittespredningen gjør det nødvendig med mer kraftfulle tiltak.

- Situasjonen er alvorlig. Smittespredningen er for høy. Og vi er nødt til å treffe tiltak for å begrense den utviklingen, sier Støre til NTB.

Han bekrefter at smitteverntiltakene vil bli justert allerede denne uka. Disse tiltakene vil gripe inn i hverdagen til folk, advarer han.

Statsministeren gjør det likevel klart at det blir mulig å feire jul.

FHI med skrekk-scenario

I en fersk risikovurdering anslår FHI at omikron-varianten innen kort tid vil bli dominerende i Norge. Dette vil gi betydelig økt smittespredning.

- Situasjonen er stadig mer alvorlig. Antallet påviste tilfeller av SARS-CoV-2-infeksjon øker raskt og etterfølges av en økning av innleggelser, skriver FHI på sine nettsider. .

SMITTETOPP: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad forteller at det er flere grunner til at Norge er på smittetoppen. Video: Dagbladet. Reporter: Christian Fjemeros. Vis mer

I et foreløpig scenario beregner FHI at det om tre uker kan bli opp mot 90 000 og 300 000 tilfeller per dag og 50 til 200 innleggelser per dag dersom tiltakene ikke bremser epidemien betydelig.

Advarer mot manglende handling

- Det haster med å bremse covid-19-epidemien med betydelige tiltak slik at ikke omikron-varianten forårsaker en epidemibølge som gir enorm sykdomsbyrde og fullstendig overbelaster helsetjenesten. Formålet er å redusere og flate ut denne bølgen, skriver FHI.

I rapporten trekker FHI fram at sykehus, sykehjem, fastleger og legevakter opplever stadig økende belastning som følge av syke pasienter, økt sykefravær blant helsepersonellet og mindre tilgang på vikarer fra utlandet.

- Manglende handling nå kan gi store negative effekter for samfunnet, ikke bare for helsetjenestene i sykehus og kommuner, skriver de.

Dette kan bli tiltakene

Helseminister Ingvild Kjerkol har mandag formiddag sittet i møte med flere faginstanser og flere kommuner. Dagbladet får opplyst at det vil komme nye nasjonale tiltak, veldig snart.

Helseministerens forbereder kommunene på at følgende tiltak blir iverksatt:

Det blir etter det Dagbladet får opplyst, mer munnbindpåbud, nye begrensninger på idrettsarrangementer og i utelivsbransjen.

Ifølge Dagbladets opplysninger vil man stramme inn trafikklysmodellen i skolene nasjonalt.

Dagbladet får dessuten opplyst at man vil be apotekene - og kanskje også Forsvaret - om å bidra til vaksinering.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer