Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna til Brønnøysund

Varsler nytt våpen mot hvitvaskere og skattesnytere

Erna Solberg oppretter et nytt register i kampen mot skatteunndragelse og økonomisk kriminalitet.

NYTT REGISTER: I kampen mot skatteunndragelser, hvitvasking og økonomisk kriminalitet varsler statsminister Erna Solberg et nytt register over reelle eiere av selskaper. Registeret skal opprettes i Brønnøysund. Foto: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet
NYTT REGISTER: I kampen mot skatteunndragelser, hvitvasking og økonomisk kriminalitet varsler statsminister Erna Solberg et nytt register over reelle eiere av selskaper. Registeret skal opprettes i Brønnøysund. Foto: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Registeret skal legges til Brønnøysundregistrene, som statsministeren besøker i dag.

Registeret skal ha opplysninger om reelle eiere i norske foretak, og være tilgjengelig for alle. Det nye registeret er et ledd i kampen mot skatteunndragelse, hvitvasking og terrorfinansiering.

Forslaget blir lagt fram for Stortinget i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, får Dagbladet opplyst. Men statsministeren kommer til å lansere nyheten under sitt besøk i Brønnøysund i morgen.

Uro om Altinn

Det er uklart om det nye registeret betyr nye arbeidsplasser, eventuelt hvor mange.

Ved Brønnøysundregistrene er det uro etter at regjeringen har besluttet å slå sammen Altinn, en plattform som er utviklet ved registrene i Brønnøysund, og Direktoratet for IKT og forvaltning (Difi). De ansatte frykter at arbeidsplasser og synergieffekter går tapt.

Digitaliseringsminister Nikolai Astrup har tidligere sagt at arbeidsplasser ikke skal flyttes.

Etter det Dagbladet erfarer, kommer statsminister Erna Solberg til å gjenta dette budskapet, og at det ikke er planer om å redusere antallet arbeidsplasser i Brønnøysund.

Om det er tilstrekkelig til å berolige de mer enn 500 ansatte, gjenstår å se.

Likeverdige?

- Da Astrup var her, sa han at Altinn og digitaliseringsdelen i Difi skal gå inn som likeverdige parter i det nye direktoratet. Men mye tyder på at det ikke er tilfelle, og at Altinn blir overført til Difi.

- Usikkerheten oppsto sa da statssekretær Paul Chaffey angivelig sa noe helt annet til Difi enn det Astrup sa her. Og oppdragsbrevet gir grunn til bekymring, NTL-leder ved Brønnøysundregistrene, Kjetil Mathisen, og viser til oppdragsbrevet til det nye direktoratet:

«Difi og Brreg er i tiden fram til 1. januar 2020 likeverdige parter i arbeidet, men som største part i samorganiseringen er det hensiktsmessig at Difi har en koordinerende rolle. Omorganiseringen skal være i funksjon allerede fra 1. januar 2020.»

TALE: Statsministeren sier hun selv ikke ville holdt en lignende tale som Siv Jensen holdt under landsmøtet lørdag, men mener vi bør ha litt lavere skuldre. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Mathisen understreker at Brønnøysundregistrene er betydelig større enn Difi når det gjelder antall ansatte.

- Alt tyder på at det ikke er snakk om et nytt direktorat, men en videreføring av Difi under et eventuelt nytt navn. Selv om likeverdige parter er nevnt i brevet, er det mye annet i brevet som tyder på det motsatte, sier Mathisen.

Digitale skjemaer

Altinn er en plattform for utveksling av data mellom i hovedsak næringslivet og offentlig etater. Altinn har om lag 3,5 millioner unike brukere.

Gjennom de siste 15 åra har Altinn sikret at 415 millioner skjemaer og meldinger har kunnet passere digitalt. De årlige innsparingene er mellom tre og fem milliarder kroner.

Mathisen mener Altinn er en suksess, mens Difi, som har ansvaret for digitaliseringsarbeidet for innbyggerne, ikke er det i samme grad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!