VARSLER OFFENSIV: Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) vil at Arbeidstilsynet skal øke bruken av uanmeldte tilsyn, spesielt mot utelivsbransjen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VARSLER OFFENSIV: Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) vil at Arbeidstilsynet skal øke bruken av uanmeldte tilsyn, spesielt mot utelivsbransjen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Varsler offensiv mot utelivsbransjen

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) vil avdekke useriøsitet og sosial dumping i utelivsbransjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) vil avdekke useriøsitet i utelivsbransjen ved å øke bruken av uanmeldte tilsyn. Risikoen for å få Arbeidstilsynet på uanmeldt besøk blir altså større i tiden fremover.
 
- Prioriterer uanmeldte tilsyn I et tildelingsbrev til etaten ber arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) Arbeidstilsynet om å prioritere utelivsbransjen.  

- I tildelingsbrevet ber jeg Arbeidstilsynet om å gjøre flere uanmeldte tilsyn og jeg ber dem spesielt om å prioritere utelivsbransjen. Målet er å få et bedre arbeidsmiljø. De fleste i bransjen er seriøse aktører, men de useriøse aktørene gjør konkurransesituasjonen vanskelig, sier Huitfeldt til Dagbladet.  

I 2011 var cirka 20 prosent av Arbeidstilsynets tilsyn uanmeldte. Huitfeldt ønsker ikke å tallfeste hvor mange tilsyn hun nå ønsker at skal være uanmeldte.  

- De fleste tilsyn melder man fra om på forhånd, og er for eksempel et møte på kontoret. Typisk avdekker man ikke forhold som sosial dumping og utnyttelse av arbeidskraft ved slike tilsyn. Da må man ut på uanmeldte besøk på kveldstid for å se hvordan forholdene virkelig er, sier hun.  

- Samarbeid mellom etatene Huitfeldt mener det er viktig med tett samarbeid mellom etatene, blant annet mellom Arbeidstilsynet, Mattilsynet og Skatteetaten.  

- Det er typisk at de som bryter én lov samtidig også bryter flere. Derfor er det viktig med samarbeid mellom etatene, sier hun.  

Huitfeldt sier at korte arbeidsforhold også kan gjøre det vanskeligere å avdekke ulovlige forhold.  

- I utelivsbransjen er det ofte snakk om korte arbeidsforhold, og det er mye ungdom og utenlandske arbeidstakere ansatt i denne bransjen. Det er arbeidstakere det kan være lett å utnytte, sier Huitfeldt.

Arbeidstilsynet ønsker et nært samarbeid med den seriøse delen av bransjen.  

- De uanmeldte tilsynene går ofte på tips, og er såkalt risikobasert. Det vil si at Arbeidstilsynet går inn der hvor de tror de finner noe. Vi ønsker et nært samarbeid med den seriøse delen av bransjen. For de som driver ærlig og redelig er de fleste tilsyn meldt fra om på forhånd, sier Huitfeldt.