Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varsler oljesandaksjoner mot StatoilHydro

Greenpeace lenket seg fast for å hindre oljesandutvinning i Canada.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Denne uka aksjonerte Greenpeace mot oljesandfeltene i Alberta i Canada. 25 Greenepace aktivister stengte Shells Albian Sands tjæresand-anlegg ved å lenke seg fast til flere av maskinene. «Tjæresand er klima-kriminalitet» stod det på bannerne som ble lagt utover bakken.

Nå varsler norske Greenpeace og leder Truls Gulowsen at det kan bli lignende aksjoner mot StatoilHydro i Norge.

- Vi kan ikke utelukke det, hvis de går videre med dette prosjektet, sier Gulowsen til Dagbladet.

Aksjonen mot Shell skjedde i forbindelse med at Canadas statsminister Stephen Harper møtte USAs president Barack Obama i Washington onsdag. onsdag. Til tross for at Obama har gjort utslippskutt til en av sine viktigste saker, er amerikanerne storkunde av kanadisk tjæresand. I august godkjente amerikanske myndigheter byggingen av et nytt rør som skal bringe tjæresandolje fra Alberta til Wisconsin.

StatoilHydro kjøpte seg inn i kanadisk oljesandutvinning for 12 milliarder kroner i 2007. Investeringen er svært kontroversiell.  Utvinning av oljesand medfører enorme mengder klimagassutslipp og medfører forurensing og ødelagte skoger. I dag foregår utvinningen i åpne dagbrudd. StatoilHydros planer ser bedre ut, men er det ikke, ifølge Truls Gulowsen.

- Gjennomsnittlig klimagassutslipp per fat for åpne dagbrudd er 60 - 70 kilo CO2, mens for StatoilHydros prosjekt er det 100 kilo, sier Greenpeace-lederen.

Til tross for at de fleste norske politiske partiene er i mot oljesand, har ingen foreløpig klart å presse StatoilHydro ut. StatoilHydro-sjef Helge Lund mener selv at verden trenger oljesand.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling