STOR POLITIØVELSE DENNE UKA: Dette bildet er tatt utenfor tinghuset i Oslo på den første dagen av rettssaken mot Anders Behring Breivik. Denne uka vil politiet holde sin største beredskaps- og krisehåndteringsøvelse så lang for å forhindre at liknende terorangrep skal ramme Norge igjen. Foto:Hans A Vedlog / Dagbladet
STOR POLITIØVELSE DENNE UKA: Dette bildet er tatt utenfor tinghuset i Oslo på den første dagen av rettssaken mot Anders Behring Breivik. Denne uka vil politiet holde sin største beredskaps- og krisehåndteringsøvelse så lang for å forhindre at liknende terorangrep skal ramme Norge igjen. Foto:Hans A Vedlog / DagbladetVis mer

Varsler om betydelig antall bevæpnet politi i Oslo og Gardermoen denne uka

Politiet holder sin største beredskaps- og kriseøvelse noensinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet avholder denne uka «Øvelse Tyr», og varsler derfor om mye politiaktivitet både i Oslo sentrum, Oslo Lufthavn Gardermoen og i Lillestrøm. 

- Det vil være et betydelig antall bevæpnet personell i gatene, og også helikoptre fra politiet og forsvaret, sier politimester og øvelsesleder, Arne Hammersmark, til Dagbladet.

Største øvelsen i norsk historie
Til tross for øvelsen har blitt holdt årlig siden 2007, med unntak av i fjor, er årets øvelse den største i sitt slag så langt.

- Vi holdt ikke øvelsen i fjor fordi den kom for nært opp mot 22. juli, slik at man så det ikke som hensiktsmessig å kjøre den da. I år har vi den største kriseøvelsen noensinne, og den er planlagt siden januar, opplyser politimesteren.

- Hvorfor er øvelsen så stor i omfang?
- Det er jo blant annet på grunn av fokuset på Gjørv-kommisjonen.

INFORMERER PUBLIKUM: Politimester Arne Hammersmark sier til Dagbladet at publikum vil oppleve at det er et betydelig antall bevæpnet politi i gatene den kommende uka, både i Oslo sentrum, Lillestrøm og på Oslo lufthavn Gardermoen, men at dette kun er snakk om en politiøvelse og ikke en reell situasjon. Foto: ERLING HÆGELAND / Dagbladet
INFORMERER PUBLIKUM: Politimester Arne Hammersmark sier til Dagbladet at publikum vil oppleve at det er et betydelig antall bevæpnet politi i gatene den kommende uka, både i Oslo sentrum, Lillestrøm og på Oslo lufthavn Gardermoen, men at dette kun er snakk om en politiøvelse og ikke en reell situasjon. Foto: ERLING HÆGELAND / Dagbladet Vis mer

- Følger dere anbefalingene foreslått av Gjørv-kommisjonen under øvelsen?
- Ja, vi har tatt med anbefalingene fra kommisjonen, og deres rapport styrker betydeligheten av øvelsen og viktigheten av samhandling.

Hammersmark opplyser videre at det vil bli foretatt et grundig evalueringsarbeid etter øvelsen.

- Dette materialet skal vi bruke aktivt. Det må bare skje, sier han.

2000 personer deltar
Øvelsen holdes fra i morgen og fram til torsdag 1. november.

- Fokus er på bekjempelse av alvorlig kriminalitet og terror, og vi vektlegger samhandling og samarbeid mellom politidistriktene, Politidirektoratet og forsvaret. Over 2000 personer fra 41 ulike aktører deltar i øvelsen, sier Hammersmark.

Flytrafikk og annen trafikk vil ikke bli påvirket, men publikum vil merke øvelsen på grunn av det store antallet politistyrker i gatene, opplyser politimesteren.