Varsler om «Den syriske revolusjonen»

Aktivister bruker sosiale medier for å få folk til gatene førstkommende helg. Syria skal allerede for en uke siden ha begrenset Facebook og internett.

VARSLER OM REVOLUSJON: «Den syriske revolusjonen er nær,» varsles det på en av en rekke Facebook-grupper som er opprettet i forbindelse jobben med å spre ordet om de varslede demonstrasjonene. (Faksimile fra Facebook.com)
VARSLER OM REVOLUSJON: «Den syriske revolusjonen er nær,» varsles det på en av en rekke Facebook-grupper som er opprettet i forbindelse jobben med å spre ordet om de varslede demonstrasjonene. (Faksimile fra Facebook.com)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Den syriske revolusjonen er nær,» varsles det på en av en rekke Facebook-grupper som er opprettet i forbindelse jobben med å spre ordet om de varslede demonstrasjonene.

Aktivistene har brukt de siste ukene på å varsle om massedemonstrasjoner i Syria førstkommende helg på Facebook og andre sosiale medier.

På Facebook oppfordres det syriske folk til å delta i fredelige demonstrasjoner i hele landet, i tillegg til at de som ikke bor i landet oppfordres til å demonstrere utenfor Syrias ambassader rundt om i verden.

Målet er å velte Syrias president Bashar Al-Assads regime. Presidenten arvet makta fra sin far Hafez al-Assad i 2000.

- Ønsker frihet Syriske aktivister og opposisjonsfigurer hyller revolusjonen i Tunisia og demonstrasjonene mot Hosni Mubarak i Egypt, og mener det er veien å gå for alle arabere. I en uttalelse sendt til nyhetsbyrået AFP i går, skriver en rekke opposisjonsfigurer i Syria i en samlet uttalelse at også det syriske folket ønsker rettferdighet og frihet.

BEGRENSET: Tilgangen til Facebook og internett skal være begrenset i Syria. Her forsøker en internettbruker å komme seg forbi begrensningen ved å bruke en proxy-server. Foto: Reuters/Khaled al-Hariri/Scanpix
BEGRENSET: Tilgangen til Facebook og internett skal være begrenset i Syria. Her forsøker en internettbruker å komme seg forbi begrensningen ved å bruke en proxy-server. Foto: Reuters/Khaled al-Hariri/Scanpix Vis mer

- Vi ønsker rettferighet, frihet og likeverd for alle. Folket i Tunisia klarte å velte et av de mest diktatoriske og korrupte regimene i den arabiske verden på en måned. Revolusjonen har vist arabere hvordan Tunisia likner på sine egne land, skriver de.

- Det arabiske folk har funnet sin vei til frihet, nemlig ved hjelp av fredelig og ikke-voldelig motstand som samler befolkningen mot de som har undertrykket dem.

Blant de 39 ledende opposisjonsfigurene er  en av Syrias ledende opposisjonsfigurer, menneskerettsaktivisten Michel Kilo, filmskaperen Omar Amiralay og flere opposisjonsfigurer som har sonet lange fengselsstraffer som forfatterne Yassin Haj Saleh og Fayez Sara.

Begrenset Facebook og internett Hittil er det heller beskjedne antall medlemmer av gruppene på Facebook, men årsaken til det kan ha sammenheng med meldinger om begrenset tilgang til Facebook og internett i Syria. Ifølge en nyhetsmelding fra Al Arabiya 25. januar skal myndighetene i landet ha begrenset internett for å forhindre at demonstrasjonene i Midtøsten skal spre seg til landet.

Syria er svært oppmerksom på farene som lurer i Midtøsten, ifølge Midtøsten-forskningsinstituttet MEMRI, og skal ha forhindret en demonstrasjon i solidaritet for den egyptiske befolkningen foran Egypts ambassade i Damaskus lørdag.

VIL VELTE AL-ASSAD: Aktivistene i Syria ønsker å velte Syrias president Bashar al-Assad (t.v). Her avbildet i forbindelse et møte med Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre 11. januar i år. Foto: EPA/STR/Scanpix
VIL VELTE AL-ASSAD: Aktivistene i Syria ønsker å velte Syrias president Bashar al-Assad (t.v). Her avbildet i forbindelse et møte med Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre 11. januar i år. Foto: EPA/STR/Scanpix Vis mer

De varslede demonstrasjonene i Syria har fått kallenavnet «Den syriske revolusjonen» og «Vredens dag».

VELTET: Befolkningen i Tunisia klarte å velte Zine al-Abedine Ben Ali. Foto: Reuters/Mohamed Hammi/Scanpix
VELTET: Befolkningen i Tunisia klarte å velte Zine al-Abedine Ben Ali. Foto: Reuters/Mohamed Hammi/Scanpix Vis mer