Varsler om nytt «million-bedrageri» i SOS Rasisme

Nåværende og tidligere medlemmer av SOS Rasisme har gitt Dagbladet dokumenter de mener beviser at organisasjonen har løyet til seg studiestøtte fra staten.

- VAR IKKE PÅ KURS: Nora Warholm Essahli mener noen i SOS Rasisme har misbrukt hennes navn for å søke om støtte fra staten. Navnet hennes på skjemaet er feilstavet to steder. Foto: Ida Oppen
- VAR IKKE PÅ KURS: Nora Warholm Essahli mener noen i SOS Rasisme har misbrukt hennes navn for å søke om støtte fra staten. Navnet hennes på skjemaet er feilstavet to steder. Foto: Ida OppenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste årene har SOS Rasisme mottatt over to millioner kroner i offentlig støtte til kursing av medlemmer. Aktiviteten har blitt meldt inn til studieforbundet Populus, som igjen er finansiert av Kunnskapsdepartementets fagetat VOX.

- Aldri deltatt SOS Rasisme er under gransking for mulig misbruk av studiestøtteordningen, men etter det Dagbladet kjenner til har myndighetene foreløpig ikke funnet falske kurs.

Flere personer har imidlertid tatt kontakt med Dagbladet, og fortalt at mange av kurslistene oppgitt til myndighetene er falske.

De har også pekt ut konkrete kurs som falske.
 
Blant dem er tidligere medlem Nora Warholm Essahli fra Trondheim. Hun fikk tilsendt et kursbevis fra SOS Rasisme i fjor vinter, der det står at hun var tilstede på et seminar i byen tidligere på året.

- Jeg har helt aldri deltatt på det seminaret som SOS Rasisme sendte meg kursbevis for. Og jeg kan heller ikke huske at jeg har skrevet under at jeg skulle delta på dette kurset, sier Warholm Essahli (16) til Dagbladet.

- PERSONEN FINNES IKKE: Daglig leder ved Volda statlige mottak, André Eiksund, sier til Dagbladet at SOS Rasisme sine seminarer som mottaket fikk tilsendt kursbevis for bare er oppspinn. Eiksund forteller at mottaket fikk rekke kursbevis for asylsøkere som aldri har eksistert i posten. Blant dem var "Danish Norah", som vises på dette kursbeviset.
- PERSONEN FINNES IKKE: Daglig leder ved Volda statlige mottak, André Eiksund, sier til Dagbladet at SOS Rasisme sine seminarer som mottaket fikk tilsendt kursbevis for bare er oppspinn. Eiksund forteller at mottaket fikk rekke kursbevis for asylsøkere som aldri har eksistert i posten. Blant dem var "Danish Norah", som vises på dette kursbeviset. Vis mer

Hun meldte seg ut av organisasjonen i fjor.

Asylmottak reagerer Også lederen ved Volda statlige mottak for asylsøkere har tatt kontakt med Dagbladet om falske kurslister.

I november i fjor mottaket en konvolutt i posten med flere kursbevis fra SOS Rasisme. Kursbevisene gjaldt for «Arabisk nivå 2». De var adressert til Danish Norah og signert av ansatt i SOS Rasisme, Henrik Ormåsen.

- Vi reagerte på brevet, ettersom ingen fra SOS Rasisme hadde holdt noe kurs for våre beboere. Og ingen som het Danish har noen gang bodd på mottaket, sier daglig leder ved Volda statlige mottak, André Eiksund til Dagbladet.

Ifølge brevet var «Danish Norah» kursleder, mens «Hoger», «Fahuma», «Aref» og «Wad» fikk undervisning. I følgebrevet står det:

TAUSE: Tillitsvalgte Henrik Ormåsen og Kenneth Fuglemsmo i SOS Rasisme har ikke besvar Dagbladets henvendelser. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
TAUSE: Tillitsvalgte Henrik Ormåsen og Kenneth Fuglemsmo i SOS Rasisme har ikke besvar Dagbladets henvendelser. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

«SOS Rasisme har registrert deg som deltaker på ett eller flere kurs. Vi er pålagt å dele ut kursbevis til alle deltakere»

En scannet utgave av kursbevisene ligger her.

- Ingen av dem har bodd hos oss. Og vi har aldri fått en henvendelse fra SOS Rasisme om at noen av våre beboere skal delta på noe slikt. Hele greia er bare oppspinn, sier Eiksund.

Feilstavet navn Kursbeviset Warholm Essahli mottok er også signert av ansatt og tillitsvalgt i SOS Rasisme, Henrik Ormåsen. Ifølge kursbeviset deltok Warholm Essahli på studier i «rasisme og jus», i perioden 1. februar til 22. februar 2011. Fem deltakere skal studert temaet i 27 timer.

SOS Rasisme fikk utbetalt 2090 kroner i støtte da de rapporterte kurset i trondheim som avholdt. I 2010 fikk SOS Rasisme utbetalt over 805 000 kroner for tilsvarende kurs og seminarer.

TILLITSVALGT: Nasjonal tillitsvalgt i SOS Rasisme Mehrnaz Bamdadsoofi var angivelig tilstede på seminaret i Trondheim som organisasjonen fikk støtte for, ifølge kursbeviset sendt til deltakerne. Dagbladet har sladdet navnene på de øvrige deltakerne.
TILLITSVALGT: Nasjonal tillitsvalgt i SOS Rasisme Mehrnaz Bamdadsoofi var angivelig tilstede på seminaret i Trondheim som organisasjonen fikk støtte for, ifølge kursbeviset sendt til deltakerne. Dagbladet har sladdet navnene på de øvrige deltakerne. Vis mer

- Kursbeviset er litt komisk, ettersom de har feilstavet navnet mitt. Jeg tror de har misbrukt det for å få mer utbetalt støtte fra staten. Og jeg har aldri møtt Henrik Ormåsen i SOS Rasisme, som har signert på det, sier Trondheims-jenta.

Dagbladet har sendt Henrik Ormåsen flere eposter om kursene som tas opp i denne artikkelen. Han har besvart henvendelse, og sier på telefon at han« ikke vet når» han kan besvare epostene.

Nekter for juks Foredragsholderen på seminaret var leder i Trondheim SOS Rasisme, Jon Kristian Grønli. I en epost til Dagbladet skriver han: «Kurset Rasisme og Jus ble gjennomført slik oppgitt til studieforbundet.»

Også sentral tillitsvalgt i SOS Rasisme, Mehrnaz Bamdadsoofi (24), skriver at hun deltok på kurset (se faktaboks). Ingen av de to vil legge fram de originale kurslistene med deltakernes signaturer, slik det er rapportert inn til studieforbundet som ga penger for kurset.

Eksluderte SOS Rasisme - Det er jo slike historier som dette som har gjort at vi valgte å ekskludere SOS Rasisme i mai i år, sier Steinar Kleven styreleder i det nydannede studieforbundet Næring og samfunn, som har tatt over medlemmene fra det nå nedlagte studieforbundet Populus.

Warholm Essahli sitt eksempel er bare toppen av isfjellet, ifølge flere sentrale nåværende og tidligere tillitsvalgte i SOS Rasisme, som Dagbladet har snakket med. De forteller om et omfattende, systematisk juks med kurslister.

SIGNERT AV STUDIEANSVARLIG: På kursbeviset Warholm Essahli mottok er navnet hennes feilstavet to steder. Det er undertegnet av studieansvarlig i SOS Rasisme, Henrik Ormåsen. Ormåsen er også leder av kommunistpartiet Tjen Folket. Dagbladet avslørte i 2010 hvordan medlemmer i Tjen Folket innehar de best betalte stillingene og toppvervene i SOS Rasisme.
SIGNERT AV STUDIEANSVARLIG: På kursbeviset Warholm Essahli mottok er navnet hennes feilstavet to steder. Det er undertegnet av studieansvarlig i SOS Rasisme, Henrik Ormåsen. Ormåsen er også leder av kommunistpartiet Tjen Folket. Dagbladet avslørte i 2010 hvordan medlemmer i Tjen Folket innehar de best betalte stillingene og toppvervene i SOS Rasisme. Vis mer

En mangeårig aktivist i SOS Rasisme forteller Dagbladet at det er vanlig at medlemmer skriver seg opp på kurs de ikke har deltatt på.

- Jeg skrev meg opp som deltaker på så mange kurs i fjor at jeg fikk vondt i hånda, svarer aktivisten til Dagbladet, på spørsmål om juks med kurs var utbredt i 2010 og 2011.

- Hele opplegget er en bedrageri i millionklassen.

Personen har forelagt Dagbladet flere andre kursbevis som også skal være falske.

Navn går igjen Hvert eneste studietiltak som er rapportert inn til myndighetene, inneholder navn på lærere og deltakere. Dette granskes nå av den statlige etaten for voksenopplæring, VOX.

- FALSKT: Et nåværende medlem av SOS Rasisme mener dette kursbeviset, for deltakelse på seminar om nazisme, er falskt. Personen ønsker ikke navnet sitt i avisa.
- FALSKT: Et nåværende medlem av SOS Rasisme mener dette kursbeviset, for deltakelse på seminar om nazisme, er falskt. Personen ønsker ikke navnet sitt i avisa. Vis mer

Dagbladet er kjent med at VOX har lagt merke til flere navn som går igjen som kursholdere og deltakere oppsiktsvekkende ofte.

- Trikse til seg penger I brevet fra SOS Rasisme til Volda statlige mottak står det at kurset var en del av landsomfattende arabisk-kampanje ved asylmottak i hele Norge.

Eiksund forteller at de straks etterpå ble kontaktet av UDI om at en rekke andre asylmottak i Norge hadde mottatt liknende kursbevis fra SOS Rasismes kontor i Haugesund. Mottakerne av kursbevisene var ikke-eksisterende «asylsøkere».

- Det har vel vært en måte å trikse til seg penger på for SOS Rasisme, sier Eiksund.

Dagbladet har kontaktet SOS Rasismes nestleder Kenneth Fuglemsmo om denne saken. Han har ikke besvart spørsmålene.