Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gutt (5) omkom i mobilkranulykke ved Karuss skole i Kristiansand

Varsler om sikkerhetskritiske forhold etter at gutt (5) døde

Mobilkran skled inn på gangvei. Bremsesvikt ble ikke avdekket under kontroll.

DØDSULYKKE: En fem år gammel gutt omkom da en mobilkran skled inn på en gangvei i Kristiansand 7. mars i år.  Foto: Tor Erik Schrøder/NTB scanpix
DØDSULYKKE: En fem år gammel gutt omkom da en mobilkran skled inn på en gangvei i Kristiansand 7. mars i år.  Foto: Tor Erik Schrøder/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statens havarikommisjon for transport (SHT) har oversendt et varsel om sikkerhetskritiske forhold i forbindelse med undersøkelsen av ulykken med ei mobilkran i Kristiansand 7. mars 2017.

En fem år gammel gutt omkom av skadene han pådro seg da ei mobilkran skled inn på en gangvei like ved Karuss skole i Vågsbygd i Kristiansand.

SHT viser til tidligere undersøkelsen som har påvist at det var bremsesvikt på mobilkrana.

Ikke fanget opp

Kommisjonen har nå avdekket at dette forholdet ikke var fanget opp verken i sakkyndig kontroll av krana eller ved inspeksjoner i firmaet.

«SHT vurderer dette funnet som så viktig for trafikksikkerheten at det er sendt et varsel om sikkerhetskritisk forhold til Arbeidstilsynet og Statens vegvesen», heter det.

Havarikommisjonen skriver videre at foreløpige undersøkelser av ulykken i Kristiansand tyder på at vedlikehold, oppfølging og bremsekontroll av mobilkraner som er registrert før 2012 fortsatt er mangelfulle.

«Det må likevel påpekes at bremsenes tilstand på denne kranen kan ha endret seg etter den siste kontrollen. Dette er imidlertid ikke dokumentert og dette forholdet vil bli en del av den videre undersøkelsen», heter det.

Prøvde å redde folk

Av SHTs foreløpige undersøkelse av ulykken går det fram at mobilkrana begynte å skli eller rulle mens føreren og hjelpemannen vurderte forholdene.

Føreren lykkes ikke med å komme inn i mobilkrana igjen for å få stoppet den.

Hjelpemannen forsøkte å hjelpe personene som var i faresonen bak mobilkrana, men klarte ikke å få disse i sikkerhet i den tida han hadde til rådighet.

En fem år gammel gutt omkom og tre andre personer ble påført fysiske skader

- Bør følges bedre opp

Med bakgrunn i funn og vurderinger, velger SHT å varsle om at bremsekontroll på mobilkraner og tilsvarende motorredskap som brukes i trafikken bør følges bedre opp.

«Forholdet vurderes som så signifikant og viktig at denne informasjonen, i henhold til forskriftene, gis før undersøkelsen er fullført. SHT velger å oversende dette sikkerhetskritiske varselet til både Arbeidstilsynet og Statens vegvesen som relevante offentlige myndigheter i saken», heter det.

SHT vil fortsette sine undersøkelser i saken som også vil inkludere vedlikeholds-og kontrollrutiner, samt årsaken til og betydningen av bremsesvikten.