Drammen

Varsler om ukultur: - Utrolig trist

Flere lokalpolitikere bekrefter at det fins en ukultur i Drammenspolitikken. Må tas på alvor, mener stortingspresident og drammenser Masud Gharahkhani.

BEKYMRET: Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) har selv bakgrunn fra lokalpolitikken i Drammen og Buskerud. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
BEKYMRET: Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) har selv bakgrunn fra lokalpolitikken i Drammen og Buskerud. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg opplever mobbing. Utfrysing, baksnakking og at det snakkes om i stedet for med, sier varaordføreren i Drammen, Ståle Sørensen (Ap), til Drammens Tidende.

Sørensen varslet onsdag om en ukultur i Drammenspolitikken. Han sier han gruer seg til å gå på jobb.

Overfor Dagbladet utdyper han at han tar opp dette fordi det handler om flere enn han selv:

- Det handler om hvordan politikken er organisert, der vanlig arbeidsmiljølov er vanskelig å følge, sier Sørensen til Dagbladet.

Et reelt problem

Flere bekrefter at det fins en form for ukultur.

Mads Hilden, leder i Drammen Ap, sier til Drammens Tidende at enkelte går langt i å henge meninger og sak på personer og tilegne hverandre motiver, også i sosiale medier.

– Jeg kjenner til flere som har hatt vonde opplevelser, så det er tydelig at dette er et reelt problem, sier Hilden til lokalavisa.

– Det er viktig å få fram at det er to parallelle verdener av politiske diskusjoner. Den som skjer i salen, hvor ordfører har mulighet til å styre tonen og hva som er akseptabelt, og den som skjer utenfor hvor det i fraværet av en møteleder sikkert er lett å la seg rive med, sier Hilden videre.

Gjelder alle

Overfor Dagbladet peker varaordfører Sørensen særlig på hvordan han er blitt behandlet i det lokale MDG-laget, der han tidligere var aktiv.

MDGs gruppeleder i Drammen, Cathrin Janøy, bekrefter at det er et hardt ordskifte i Drammenspolitikken som ofte fokuserer på personer istedenfor sak. Hun sier det skjer både i formannskapet og kommunestyret.

- Det er et hardt ordskifte og sterke fronter, og den politiske arenaen er krevende for alle, sier hun til Dagbladet.

Konfronterer oppførsel

MDG-eren peker samtidig på at alle må gå i seg selv. Hun sier Sørensen selv har bidratt til en slik kultur med sin oppførsel som politiker.

- Alle står til ansvar for det. Hvis det er noe man vil gjøre noe med, må alle gå i seg selv, sier Janøy.

Til det svarer Sørensen at han har god samvittighet for sin oppførsel.

- Dette handler heller ikke om konflikter eller enkeltpersoner, men om et system som ikke håndterer mennesker som ikke oppfører seg skikkelig mot andre, sier Sørensen til Dagbladet.

Gharahkhani: - Trist

Stortingspresident Masud Gharahkhani har tidligere vært gruppeleder for Ap lokalt i Drammen.

- Jeg leste saken, og det er utrolig trist at Ståle opplever det slik. Det er en tydelig tilbakemelding man må ta på alvor, sier Gharahkhani til Dagbladet.

Han sier det blir vanskelig å engasjere nye dersom mange opplever det slik.

- Jeg vet mange politikere dessverre opplever hatefulle ytringer og hets i sosiale medier, som er en tøff belastning i hverdagen allerede, sier han.

- Veldig trist

Høyres gruppeleder i Drammen, Kristin Moe Surlien, beskriver det som kommer fram som trist og sier det må tas på alvor.

- Jeg er klar over at det er et ganske tøft debattklima og tøffe meningsutvekslinger, men hvis noen opplever det som mobbing og trakassering, da har det gått altfor langt. En sånn ukultur skal ikke få sette seg, sier Surlien til Dagbladet.

Surlien forteller at hun ikke opplever kulturen i lokalpolitikken slik Sørensen beskriver, men sier det ikke utelukker at andre gjør det.

- Jeg vet ikke om noen som opplever sånn. Men vi tok det på alvor da det kom ut og hadde det til diskusjon på gruppemøtet vårt. Hvis det er noen av våre som har det sånn, så er det lav terskel for å si fra, sier hun.

Ordfører: - Tøft

Ordfører i Drammen Monica Myrvold Berg (Ap) sier hun får mange tilbakemeldlinger på at det et tøft å være politiker, ikke bare mellom kolleger, men også i mediene og kommentarfelt.

– Et menneske eier sin egen opplevelse, så hvis dette er hans følelser, har han rett i det. Da har alle rundt et ansvar. Jeg kan ikke si om det stemmer eller ikke, men jeg har jobbet med representantene om hvordan man behandler hverandre, og dette har ved flere anledninger vært temaet på folkevalgtopplæringen, sier Berg til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer