Varsler omfattende atomvåpensatsing

Den nordkoreanske lederen hevder at USA har økt presset til det maksimale.

ATOMSATSING: Kim Jong-un varsler at Nord-Korea kommer til å satse stort på produksjon av atomvåpen. Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service/NTB
ATOMSATSING: Kim Jong-un varsler at Nord-Korea kommer til å satse stort på produksjon av atomvåpen. Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nord-Koreas leder Kim Jong-un varsler om en «kraftig økning» i landets atomvåpenarsenal.

I en tale første nyttårsdag varsler diktatoren at 2023 skal bli året for økonomisk utvikling og satsing på stor produksjon av atomvåpen, ifølge CNN.

Videre hevder han at satsingen er et svar på trusler fra Sør-Korea og USA.

- Utvilsom fiende

Ifølge danske Ekstrabladet, stiger spenningen mellom Nord- og Sør-Korea. Under talen sa Kim Jong-un at Sør-Korea har blitt en «utvilsom fiende», og at USA har økt presset mot Nord-Korea «til det maksimale» ved å utplassere militære eiendeler hos den koreanske halvøya.

- Situasjonen krever at landet vårt dobler vår innsats for å styrke vår militærmakt. Vi må ivareta vår suverenitet og sikkerhet for å takle de farlige militære grepene fra USA og andre fiendtlige styrker som er rettet mot oss, sa Kim, ifølge det nordkoreanske statlige nyhetsbyrået KCNA.

Videre anklaget han Washington og Seoul for å gjennomføre et «komplott for å isolere og kvele» Pyongyang, ifølge The Guardian.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 21.08.2015 FYR OG FLAMME: Under en demonstrasjon i Sør Koreas hovedstad Seoul samlet rundt hundre demonstranter seg for å brenne bilder og dukker av Nord Koreas leder Kim Jong Un. Video: NTB Scanpix Vis mer

Avfyrte tre raketter

Nord-Korea sendte på årets siste dag opp tre ballistiske raketter i det som var den siste av en lang rekke tester i år. De tre rakettene falt ned i Japanhavet.

Oppskytingene skjedde ved 8-tiden lokal tid. Det dreide seg om ballistiske kortdistanseraketter som ble skutt opp fra provinsen Nord-Hwanghae, like sør for hovedstaden Pyongyang.

De fløy over den østlige delen av Nord-Korea og falt deretter ned i Japanhavet, utenfor Japans økonomiske sone, ifølge opplysninger fra generalstaben i Sør-Korea og den japanske kystvakten.

Ifølge The Guardian kan Nord-Koreas rakettoppskyting være et svar på Sør-Koreas nylige raketttest, som er relatert til planen deres om å etablere rombasert overvåking for bedre å overvåke Nord-Korea.

Atomfrykt

Vestlige politikere, eksperter og analytikere har i flere måneder fryktet at Nord-Korea kan komme til å gjennomføre sin første atomvåpentest på flere år og det som kan bli den sjuende atomvåpentesten i landets historie.

Det har så langt ikke skjedd, men landets mange rakettester i år har blitt tatt opp i FNs sikkerhetsråd. Sikkerhetsrådet har imidlertid vært handlingslammet ettersom vestlige land ikke har klart å enes med Russland og Kina om reaksjoner mot Nord-Korea.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer