Varsler omfattende streik ved flyplassene

Åtte flyplasser som i alt betjener rundt 20.000 reisende per døgn, kan bli stengt torsdag morgen på grunn av streik. Allerede nå varsler arbeidstakerne om kraftig opptrapping fra mandag 28. juni.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vel 200 flyplassarbeidere vil i første omgang bli berørt av en eventuell streik. De ansatte er organisert i LO, Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) og Sammenslutningen av akademikerorganisasjoner i NAVO (SAN). De streikende er ansatt i Avinor som driver flyplassene. Avinor er med i arbeidsgiverorganisasjonen NAVO.

Striden dreier seg både om penger og prinsipper. De ansatte har inntil i dag jobbet på statens tariffavtale, men etter omorganiseringen av Luftfartsverket og eierforholdene ved flyplassene, må tariffavtalene tilpasses en ny virkelighet.

Flesland størst

I alt åtte flyplasser vil eventuelt bli stengt i første omgang. Bergen Lufthavn, Flesland er den største av flyplassene med over halvparten av de reisende fra flyplassene som kan bli streikerammet. De andre som blir stengt er Sogndal, Haugesund, Sandane, Mosjøen, Sandnessjøen, Brønnøysund og Harstad/Narvik.

Selv om noen få ansatte ved landets største flyplass, Oslo Lufthavn Gardermoen, blir tatt ut, vil det ikke få noen konsekvenser for trafikkavviklingen.

Varsler opptrapping

Dersom det blir streik, og streiken fortsetter over helgen, varsler LO Stat allerede at seks nye flyplasser vil bli rammet av streik fra mandag 28. juni. I tillegg vil streiken bli trappet noe opp ved Oslo Lufthavn.

Følgende flyplasser vil bli berørt av en utvidelse av en eventuell streik: Tromsø. Sola, Kjevik, Værnes, Vardø og Vadsø.

En utvidelse vil fortsatt føre til at trafikkavviklingen ved Gardermoen bare blir mindre berørt.

20.000 berørt

- De åtte flyplassene stenger helt for vanlig trafikk torsdag dersom det blir streik, men vil selvsagt være i beredskap for ambulanseflyging og andre nødoppdrag, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor til NTB.

- Ser vi på gjennomsnittstallene for antall reisende en dag i juni, vil i underkant av 20.000 reisende bli berørt i løpet av et døgn. Av disse reiser rundt 13.000 til og fra Flesland. Men kommende helg er jo den første store feriehelgen slik at antallet reisende trolig vil være noe høyere enn normalt, sier Narvesen.

Vanskelig mekling

Meklingsmann Geir Engebretsen som har ansvaret for å forsøke å få partene til å bli enige, sier til Aftenposten at det er vanskelige problemer som må løses.

Arbeidstakerorganisasjonene beklager at tredjepart rammes ved en konflikt, men understreker at det er umulig å streike ved denne typen bedrifter uten at uskyldige blir skadelidende.

I tillegg til krav om en lønnsutvikling på linje med de andre har fått, krever de tidligere statsansatte en ordning som gjør at de kan videreføre sine pensjonsavtaler.

B)

ET FLY LANDER PÅ FLESLAND: Fra i morgen kan det bli stille på flyplassen.