Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varsler opp mot 50 grader i Sør-Europa: - Direkte livsfarlig, sier lege

Enkelte som planlegger ferie til Sør-Europa neste uke bør vurdere om de har helse til det, mener Gunnar Hasle.

ADVARER: Gunnar Hasle, daglig leder på Reiseklinikken i Oslo, sier at enkelte bør revurdere ferien til områdene i Sør-Europa, som neste uke, ifølge prognosene, rammes av en hetebølge der temperaturene kan krype helt opp til 50 grader. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
ADVARER: Gunnar Hasle, daglig leder på Reiseklinikken i Oslo, sier at enkelte bør revurdere ferien til områdene i Sør-Europa, som neste uke, ifølge prognosene, rammes av en hetebølge der temperaturene kan krype helt opp til 50 grader. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn er opptatt av været, og denne sommeren har varmen, tørken, skogbrannfaren og Syden-tilstandene i Sør-Norge fått mye oppmerksomhet.

Neste uke er det imidlertid trolig været i Sør-Europa mange vil snakke om. Ifølge nettsiden Severe Weather er det nemlig varslet en ekstrem hetebølge i fortrinnsvis Portugal og Spania, der gradestokken vil kunne krype opp til nesten 50 grader.

Bakgrunnen er at varme luftstrømmer fra Nord-Afrika vil legge seg over Sør-Europa etter helga, ifølge Aftonbladets artikkel.

I Spania kan temperaturene nå 47 grader, og i Portugal kan det bikke 50 grader, skriver avisa.

HETEBØLGE: I Pamplona i Spania avkjølte barn seg i dag i fontenene. Det er ventet ekstremt høye temperaturer i landet de neste dagene. Foto: Alvaro Barrientos / AP / Scanpix
HETEBØLGE: I Pamplona i Spania avkjølte barn seg i dag i fontenene. Det er ventet ekstremt høye temperaturer i landet de neste dagene. Foto: Alvaro Barrientos / AP / Scanpix Vis mer

Og da er det ikke noe særlig å være utendørs. For enkelte personer kan det faktisk være livsfarlig, forteller eier av reiseklinikken, lege Gunnar Hasle til Dagbladet.

- Direkte livsfarlig

- For friske folk er det ikke uforsvarlig å oppholde seg på steder der det er så varmt, men man må ta en rekke forholdsregler, forteller Hasle.

- Man må sørge for å drikke nok vann, i tillegg til å få i seg nok natriumklorid og kalium. Man bør dessuten holde seg mest mulig i skyggen eller avkjøle seg i vannet om man er utendørs, fortsetter legen og tilføyer:

- Solkrem beskytter mot UV-stråler, men ikke mot varmestråling fra sola.

For personer som likevel må være i sola i så høy temperatur, anbefaler han at de har løse, dekkende bomullsklær på seg, samt hatt på hodet.

For folk med hjerteproblemer som hjertesvikt eller angina, kan det være direkte livsfarlig å oppholde seg i så høy temperatur, ifølge reiselegen.

- De fleste dødsfall som skyldes hete, skjer hovedsakelig med gamle mennesker og personer med hjerteproblemer, sier han.

Hovne hender

Friske personer bør også følge med på kroppen i varmen, ifølge Hasle.

- Dersom hendene eller føttene hovner opp kan det være saltinnholdet i blodet er lavt, sier han.

SILD I TØNNE: I slutten av mai ble det målt hele 28,8 grader i Oslo, og titusenvis av mennesker brukte dagen sin på Sørenga. Det er likevel noe de savner. Video: Ingrid Cogorno Vis mer

- Det er en ikke ufarlig tilstand, Blodtrykket kan falle, man kan besvime - og i verste fall død av det, fortsetter han.

Ifølge Hasle er små barn er ekstra utsatt i varmen, ettersom kroppene deres ikke regulerer varmen like godt som voksne - og han sier at barn derfor må få drikke så mye de vil i ekstremt høye temperaturer.

Menneskekroppen kan selv regulere varme, ved blant annet å svette - men på steder der det er høy luftfuktighet vil ikke svette ha samme effekt som på steder der lufta er tørr, påpeker Hasle.

- Fysisk aktivitet bør man legge til tidlig morgen eller ettermiddag, og man kan ikke kompensere væskeinntaket ved å drikke alkohol.

- Tre liter øl fungerer ikke som tørstedrikk. Alkohol er dessuten vanndrivende, sier han.

Her blir det verst

Spanias meteorologiske institutt sier at åtte provinser i den sørlige regionen Andalucía og området rundt Madrid er spesielt utsatt under varmebølgen som begynner å gjøre seg gjeldende onsdag.

Ytterlige et tjuetall provinser er satt beredskap på et noe lavere nivå. Men verst kan det bli i dalførene der Spanias tre største elver løper. Her kan temperaturene komme opp i 44 grader torsdag og fredag.

Myndighetene advarer mot å oppholde seg ute i de varmeste timene på dagen. Alle blir bedt om å drikke mye og holde hus og biler så kjølige som mulig