ADVARER: Gunnar Hasle, daglig leder på Reiseklinikken i Oslo, sier at enkelte bør revurdere ferien til områdene i Sør-Europa, som neste uke, ifølge prognosene, rammes av en hetebølge der temperaturene kan krype helt opp til 50 grader. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
ADVARER: Gunnar Hasle, daglig leder på Reiseklinikken i Oslo, sier at enkelte bør revurdere ferien til områdene i Sør-Europa, som neste uke, ifølge prognosene, rammes av en hetebølge der temperaturene kan krype helt opp til 50 grader. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

Varsler opp mot 50 grader i Sør-Europa: - Direkte livsfarlig, sier lege

Enkelte som planlegger ferie til Sør-Europa neste uke bør vurdere om de har helse til det, mener Gunnar Hasle.

Nordmenn er opptatt av været, og denne sommeren har varmen, tørken, skogbrannfaren og Syden-tilstandene i Sør-Norge fått mye oppmerksomhet.

Neste uke er det imidlertid trolig været i Sør-Europa mange vil snakke om. Ifølge nettsiden Severe Weather er det nemlig varslet en ekstrem hetebølge i fortrinnsvis Portugal og Spania, der gradestokken vil kunne krype opp til nesten 50 grader.

Bakgrunnen er at varme luftstrømmer fra Nord-Afrika vil legge seg over Sør-Europa etter helga, ifølge Aftonbladets artikkel.

I Spania kan temperaturene nå 47 grader, og i Portugal kan det bikke 50 grader, skriver avisa.

HETEBØLGE: I Pamplona i Spania avkjølte barn seg i dag i fontenene. Det er ventet ekstremt høye temperaturer i landet de neste dagene. Foto: Alvaro Barrientos / AP / Scanpix
HETEBØLGE: I Pamplona i Spania avkjølte barn seg i dag i fontenene. Det er ventet ekstremt høye temperaturer i landet de neste dagene. Foto: Alvaro Barrientos / AP / Scanpix Vis mer

Og da er det ikke noe særlig å være utendørs. For enkelte personer kan det faktisk være livsfarlig, forteller eier av reiseklinikken, lege Gunnar Hasle til Dagbladet.

- Direkte livsfarlig

- For friske folk er det ikke uforsvarlig å oppholde seg på steder der det er så varmt, men man må ta en rekke forholdsregler, forteller Hasle.

- Man må sørge for å drikke nok vann, i tillegg til å få i seg nok natriumklorid og kalium. Man bør dessuten holde seg mest mulig i skyggen eller avkjøle seg i vannet om man er utendørs, fortsetter legen og tilføyer:

- Solkrem beskytter mot UV-stråler, men ikke mot varmestråling fra sola.

For personer som likevel må være i sola i så høy temperatur, anbefaler han at de har løse, dekkende bomullsklær på seg, samt hatt på hodet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For folk med hjerteproblemer som hjertesvikt eller angina, kan det være direkte livsfarlig å oppholde seg i så høy temperatur, ifølge reiselegen.

- De fleste dødsfall som skyldes hete, skjer hovedsakelig med gamle mennesker og personer med hjerteproblemer, sier han.

Hovne hender

Friske personer bør også følge med på kroppen i varmen, ifølge Hasle.

- Dersom hendene eller føttene hovner opp kan det være saltinnholdet i blodet er lavt, sier han.

SILD I TØNNE: I slutten av mai ble det målt hele 28,8 grader i Oslo, og titusenvis av mennesker brukte dagen sin på Sørenga. Det er likevel noe de savner. Video: Ingrid Cogorno Vis mer

- Det er en ikke ufarlig tilstand, Blodtrykket kan falle, man kan besvime - og i verste fall død av det, fortsetter han.

Ifølge Hasle er små barn er ekstra utsatt i varmen, ettersom kroppene deres ikke regulerer varmen like godt som voksne - og han sier at barn derfor må få drikke så mye de vil i ekstremt høye temperaturer.

Menneskekroppen kan selv regulere varme, ved blant annet å svette - men på steder der det er høy luftfuktighet vil ikke svette ha samme effekt som på steder der lufta er tørr, påpeker Hasle.

- Fysisk aktivitet bør man legge til tidlig morgen eller ettermiddag, og man kan ikke kompensere væskeinntaket ved å drikke alkohol.

- Tre liter øl fungerer ikke som tørstedrikk. Alkohol er dessuten vanndrivende, sier han.

Her blir det verst

Spanias meteorologiske institutt sier at åtte provinser i den sørlige regionen Andalucía og området rundt Madrid er spesielt utsatt under varmebølgen som begynner å gjøre seg gjeldende onsdag.

Ytterlige et tjuetall provinser er satt beredskap på et noe lavere nivå. Men verst kan det bli i dalførene der Spanias tre største elver løper. Her kan temperaturene komme opp i 44 grader torsdag og fredag.

Myndighetene advarer mot å oppholde seg ute i de varmeste timene på dagen. Alle blir bedt om å drikke mye og holde hus og biler så kjølige som mulig