Varsler opp mot 90 millimeter i kveld og i natt

«Geir» treffer Norge.

«GEIR»: Her ser du uværet klokka 17.45 (t.v.) og omtrent to timer seinere (t.h.). Grafikk: Meteorologisk Institutt
«GEIR»: Her ser du uværet klokka 17.45 (t.v.) og omtrent to timer seinere (t.h.). Grafikk: Meteorologisk InstituttVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tips oss om uværet der du er med MMS til 2400

(Dagbladet): Meteorologisk Institutt har sendt ut ekstremvarsel for Agder, Telemark, Buskerud og Oppland fordi det er ventet lokalt ekstremt mye nedbør i kveld og i natt. Uværet har fått navnet «Geir».

- «Geir» er i form nå. Det har startet i Oslo, men dette er bare begynnelsen, sier statsmeteorolog Radael Escobar Løvdahl ved Meteorologisk Institutt til Dagbladet.

- Et par til På kartet i saken kan du se hvordan første dose med uvær er på vei inn mot Oslo. Det kan komme 50-90 milimeter regn.

- Den vil gi lokalt mye nedbør og torden. Den er ikke nok til å sende ut ekstremvarsel alene. Det kommer et par til i bakkant, det er problemet, sier Escobar Løvdahl.

I Oslo vil regnværet passere, og det vil vri seg og bli liggende over Agder, Buskerud, Telemark og Oppland, der det sannsynligvis blir tatt igjen av de som kommer i bakkant.

- Men for all del, det vil bli kraftige byger og torden her i Oslo også, men eksponeringstiden blir kortere, sier Escobar Løvdahl.

• Sjekk været der du bor på Dagbladets værsider.

- Følg råd Han oppfordrer folk som er i områdene som har fått ekstremvarsel om å følge rådene de får fra NVE.

- Man bør være oppmerksom på at det kan gå skred når det er en så stor nedbørsmengde, og små bekker og elveleier kan stige over sine bredder. Og det kan bli torden, så man burde være oppmerksom på elektriske apparater, sier statsmeteorologen.

Han forteller at uværet som kommer nå er svært likt det som slo inn over Østlandet tidligere i juni, da det falt 3-5 milimeter nedbør i løpet av en halvtime.

Bedre i morgen Meteorolog Roar Inge Hansen ved Storm Geo sier at det er svært vanskelig å si nøyaktig hvor uværet vil slå ned, på grunn av at det er lite stabilitet i luftmassene.

- Det er et bygeværsområde som er på vei inn med lokal kraftig regn og torden. Det blir store variasjoner fra område til område, uten at vi kan spesisere nøyaktig hvor det blir treff, sier Hansen.

Han forteller at været vil være verst i kveld og natt, og at fra i morgen tidlig ser det lysere ut.

Oversvømmelser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) skriver at det er ventet at vannføringen i mange mindre elver og bekker i løpet av kvelden og natta vil øke raskt, og at det kan bli lokale oversvømmelser.

- Tettbygde strøk vil være spesielt utsatt, skriver de.

De kraftige regnbygene gjør også at det på enkelte steder blir stor fare for jordskred og flomskred. De skriver at dette spesielt gjelder bratte skråninger, og langs elver og bekker med stor vannføring.