<strong>KONTROLLKOMMISJONEN VARSLET IKKE:</strong> «Erik» (37) (t.h) ble lenket til senga på psykiatrisk avdeling i Fredrikstad. Der ble han liggende i nesten hele mars 2010. Dagbladet møtte 37-åringen i Fredrikstad. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
KONTROLLKOMMISJONEN VARSLET IKKE: «Erik» (37) (t.h) ble lenket til senga på psykiatrisk avdeling i Fredrikstad. Der ble han liggende i nesten hele mars 2010. Dagbladet møtte 37-åringen i Fredrikstad. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Varsler oppgjør med kontrollkommisjonene

Helsemyndighetene reagerer på Dagbladets avsløringer om overgrep i psykiatrien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les også:

Her lå «Erik» lenket til senga i 28 døgn
Kontrollkommisjonen skulle slått alarm
«Erik» er langt fra den eneste som har klaget på beltesenga
Beltesenga blir tatt i bruk 2000 ganger i året
Natalie lenket til belteseng i 203 timer som 17-åring
- Behandlingen er uakseptabel, men ikke unik
Varsler ikke myndighetene om alvorlige tvangstiltak
- Tvang blir brukt som straffereaksjon
- Vi brukte for mye tvang
Vil låse inn de farligste pasientene om natta
Gutt (15) lå tre uker i belteseng

(Dagbladet): - Det er alvorlig dersom det ikke rapporteres i henhold til loven, sier statssekretær Robin Kåss i Helse- og omsorgsdepartementet til Dagbladet.

Dagbladet har de to siste ukene satt søkelyset på tvang i psykiatrien. I mars 2010 ble en 37 år gammel mann liggende lenket til ei sykehusseng i 28 døgn. Han fikk ikke en gang komme opp for å gå på do.

Lovverket krever at kontrollkommisjonene rapporterer alle alvorlige tilfeller til helsetilsynet/fylkesmannen. I denne aktuelle saken fikk kontrollkommisjonen kritikk av Helsedirektoratet for at de ikke varslet Helsetilsynet.

Rapporterer 0,37 saker årlig Helsetilsynet har, etter klage fra advokat, konkludert med at sykehuset brøt loven ved å holde 37-åringen beltelagt så lenge på Sykehuset Østfold Veum, uten at vilkårene for dette tvangstiltaket var tilstede.

Mandag i forrige uke omtalte Dagbladet forskningen til stipendiat Marius Storvik ved juridisk fakultet på Universitetet i Oslo. Storvik har undersøkt landets 54 kontrollkommisjoner, og de nedslående resultatene viser at kommisjonene ikke gjør det loven krever av dem.

I snitt rapporterer kontrollkommisjonene bare 0,37 alvorlige saker til Fylkesmannen i året. I tillegg handler dette svært sjelden om tvangsbehandling og tvangstiltak.

- I løpet av de siste fem åra har kontrollkommisjonen i Østfold bare rapportert ett tilfelle til Fylkesmannen, og dette handlet om korridorpasienter. I Oslo og Akershus ble det meldt inn seks saker, hvor av bare to av de seks handlet om tvang i psykiatrien, sier Storvik og utdyper:

- Det er hevet over tvil at det finnes alvorlige saker om tvang i psykiatrien som ikke blir rapportert inn. Det er Dagbladets sak om 37-åringen som lå i belter i 28 døgn et eksempel på. Man kan også se det både gjennom forskningsrapporter og utallige pasientblogger på nettet, sier Marius Storvik.

Reagerer Helse- og omsorgsdepartementet ønsker nå å følge opp Dagbladets avsløringer om at kontrollkommisjonene unnlater å varsle om overgrep i psykiatrien.

- Slik rapportering er viktig blant annet for å kunne ivareta rettsikkerheten for ei gruppe som blir utsatt for svært inngripende handlinger. Vi vil ta dette opp med Helsedirektoratet, sier statssekretær Robin Kåss og utdyper:

- Det viktig at kommisjonen varsler fylkesmannen «om alvorlige forhold ved institusjonen» slik forskriften krever. Kontrollkommisjonens hovedoppgave er å avdekke lovbrudd ved de psykiatriske sykehusene og varsling til fylkesmannen gjelder bare et utvalg av disse lovbruddene. I de fleste tilfellene skal kommisjonens kontroll, klagebehandling og avdekning av lovbrudd være tilstrekkelig ivaretakelse av pasientens rettssikkerhet, sier Kåss.

Departementet vil nå ha møte med Helsedirektoratet hvor de tar opp funnene i doktoravhandlingen til stipendiat Marius Storvik ved juridisk fakultet på Universitetet i Tromsø.

- Vi vil drøfte behov for eventuelle særskilte tiltak ut over de tiltakene som allerede er vedtatt, sier statssekretæren.

Robin Kåss viser til at det i i ny nasjonal strategi for økt frivillighet i psykiske helsetjenester (2012— 2015) inneholder den statlige plandelen nå ytterligere tiltak for å oppnå bedre kvalitetssikring av kommisjonenes arbeid og mer enhetlig praksis nasjonalt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer