Varsler oppgjør med maktkultur

De nye nestlederne i Arbeiderpartiet lover å aldri bli uvenner, og sier velgerne snart vil se en ny kurs for partiet: Tøffere med høyresida, men snillere med hverandre. - Vi må bort fra maktkampene, sier Tonje Brenna til Dagbladet.

BESTISER: Arbeiderpartiets nye nestledere så på hverandre med tårer i øynene da de begge kom ut på Slottsplassen som statsråder i 2021. Foto:Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BESTISER: Arbeiderpartiets nye nestledere så på hverandre med tårer i øynene da de begge kom ut på Slottsplassen som statsråder i 2021. Foto:Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

YOUNGSTORGET (Dagbladet): - Vi er faktisk veldig gode venner. På ekte.

Tonje Brenna (Ap) ler og dulter borti sidemannen. Jan Christian Vestre (Ap) smiler.

- Vel, vi hadde nettopp en diger diskusjon om is, da. Jeg er saftisgutt, men Tonje liker fløteis best. Utenom det er dette forholdet rimelig konfliktfritt, sier Vestre.

- Men det er klart at vi har hatt den samtalen.

- Hvilken samtale?

- Den om at vi skal jobbe hardt sammen for partiet, om å holde sammen gjennom opp- og nedturer, og at det viktigste er å få til politiske løsninger på folks hverdagsproblemer, sier Brenna.

- Ja, vi kommer til å bli kjedelige nestledere sånn sett. Ingen krangling, bare politikk, sier Brenna og ler.

- Lover du?

- Vi lover.

ET DRØMMENDE BLIKK Tonje Brenna og Jan Christian Vestre tror ikke at Ap-velgerne vil ha maktkamp og intriger. Foto:Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ET DRØMMENDE BLIKK Tonje Brenna og Jan Christian Vestre tror ikke at Ap-velgerne vil ha maktkamp og intriger. Foto:Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Sammen

I mesteparten av sitt voksne liv har de to kjent hverandre. De overlevde tragedien på Utøya sammen, og kom inn i regjering sammen.

Nå skal Brenna og Vestre bli nestledere i Arbeiderpartiet - sammen.

Begge er klar på at det ligger et ansvar framfor dem om å forbli venner, både for sin egen del, men også for partiets skyld.

- Hvordan skal dere følge opp Arbeiderpartiets stolte tradisjon for maktkamp, intriger og personfokus?

- Det har ikke alltid vært sånn i Arbeiderpartiet. Det Arbeiderpartiet jeg vokste opp i var det annerledes, og egentlig er det de siste åra som har vært unntaket. Det skal vi bort fra. Jeg tror det er fullt mulig å komme ut av dette. Alle som er glad i politikk, vil helst snakke om politikk. Det skal vi gjøre, sier Brenna.

- Opp med hånda den som vil bli partileder etter Støre?

Ingen hender fyker til værs. De to vordende nestlederne virker ikke særlig imponert over Dagbladets spørsmål.

- Alt mitt fokus er på arbeidet som skal gjøres med utfordringene Norge har i dag. Det er der jeg vil bruke mine krefter, sier Brenna.

FRAMOVER: Arbeiderpartiets nye nestledere lover å forbli gode venner uansett hvilke politiske saker som ramler i fanget på dem. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FRAMOVER: Arbeiderpartiets nye nestledere lover å forbli gode venner uansett hvilke politiske saker som ramler i fanget på dem. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Ikke sårt, men...

Vestre nikker.

- Arbeiderpartiet har allerede en partileder, og han skal ha den jobben lenge. Jonas er en superflink, nær og tillitsfull sjef, sier næringsministeren.

Mens valgkomiteen i Arbeiderpartiet jobbet, fortalte partileder Jonas Gahr Støre til Dagbladet at han gledet seg til å diskutere politikk på landsmøtet.

Etter at Helga Pedersen vurderte kampvotering mot partisekretær Kjersti Stenseng, har lederen knapt fått snakke om annet.

Det ble maktkamp, intriger og personfokus - igjen.

Vestre og Brenna innrømmer at dét er uheldig.

- Jeg tror velgerne ønsker at Arbeiderpartiet skal snakke mer om politikk og om våre løsninger på utfordringene folk opplever i livet sitt, sier Vestre.

- Dere blir nestledere, men pressen skriver mer om Helga Pedersen. Er det litt sårt?

- Det er ikke sårt, men jeg skulle ønske at det hadde vært mer rom for oppmerksomhet rundt politikken vår, sier Brenna.

Tilbakemeldinger

- Våre motstandere frykter mest at Arbeiderpartiet snakker om politikk, fortsetter Vestre.

Brenna fyller den tomme plassen i ledelsen etter at Hadia Tajik måtte trekke seg. Vestre går inn for Bjørnar Skjæran, som ga opp kampen og lot næringsministeren overta.

Med målinger godt under 20-tallet, er de to klare på at ting må endres i ledelsen av det som tradisjonelt har vært Norges største parti.

- Vi tar til oss velgernes tilbakemelding, for å si det sånn. Framover skal Arbeiderpartiet bli tydeligere i debattene, prioritere sakene bedre og invitere velgerne med på det store prosjektet Norge skal gjennom.

- Alt kan ikke løses over natta, og vi har vært for snille med motstemmer som kommer med enkle løsninger på kompliserte problemer, legger Brenna til.

- Og dette kommer velgerne til å se allerede i ukene etter landsmøtet. Vi kommer til å være mer offensive og enda tydeligere på det store prosjektet, lover Vestre.

Politikk-prat

La så dette være starten.

Brenna og Vestre vil nemlig virkelig gjerne snakke med Dagbladet om politikk. Dette selv om Helga Pedersen nylig har bykset i strupen på partileder Støre og anklaget ham for å presse henne ut av lederdiskusjonen.

NY KURS: Tonje Brenna og Jan Christian Vestre sier velgerne snart vil merke et nytt Ap. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NY KURS: Tonje Brenna og Jan Christian Vestre sier velgerne snart vil merke et nytt Ap. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Høyre brukte åtte år på å ikke forberede Norge på det vi skal gjennom. Det grønne skiftet, sørge for nok fagarbeidere, og innsatsen for alle de som står utenfor arbeidslivet, sier Tonje Brenna.

Jan Christian Vestre nærmest hopper sittende ved siden av.

- Jeg ser ingen alternative løsninger fra Høyre. Norge står i store utfordringer med høy inflasjon og høyere rente. 2020-tallet kan bli et tiår preget av alvor. Tonje og jeg er klar for å bidra inn i arbeidet med å gjøre de riktige prioriteringene og de riktige satsingene når vi skal kutte utslipp, skape jobber og sørge for trygg styring.

Samtidig maner Vestre til tålmodighet:

- Vi kan ikke vedta lav inflasjon. Dette med økonomien, og energisituasjonen vil ta tid. Jeg skjønner at folk er utålmodige på det, men vi har en plan som vi følger, og den vil virke.

Brenna konstaterer at tiåret vi er inne i, blir vanskeligere enn det forrige tiåret:

- Alle på vår alder har hatt en følelse av at vi lever i en verden som blir stadig bedre. Kontrasten er stor til at de som er 17 nå har brukt store deler av ungdomstida sin på corona og begrensninger, og på vei inn i voksenlivet bryter det ut krig i Europa og de har stadig et klimaspørsmål som står uløst hengende over seg, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer