Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varsler oppgjør mellom Øst og Vest

- President Bush forstår ikke hva han har stelt i stand, sier professor Axmat Hayat Khan, en av Pakistans ledende intellektuelle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Amerikanerne jobber etter en skjult agenda for å sikre sin posisjon i forhold til den voksende supermakta Kina og for å realisere en gammel oljedrøm i regionen. Problemet er at president Bush ikke forstår hva han har stelt i stand.

Professor Axmat Hayat Khan er ikke i tvil.

Han er sjef for Institutt for Asia-studier ved det berømte universitetet i Peshawar og regnes som en stor kapasitet i Pakistan. Han har egentlig ikke lov av regjeringen til å uttale seg til utenlandske medier, men lar det stå til overfor Dagbladet:

- Nå er det nødvendig å si ifra. Etter 11. september ble hele verdenspolitikken forandret. Vi er fremdeles inne i en tidlig fase, og det er vanskelig å forutse en langsiktig utvikling, men jeg ser for meg et betydelig oppgjør mellom Vest og Øst. Mange muslimer snakker i dag om å opprette et eget FN.

PROFESSOR KHAN spår at monarkiene i Saudi-Arabia og andre muslimske land faller i løpet av tre til fem år.

- Når de endelig er borte og vi får en demokratisk styring av disse landene, vil tida være inne for å opprette et eget FN for muslimer verden over. Vi er mange nok, har det som trengs av penger og har stor interesse av å bygge opp en enhet som får makt i en ny verden. Amerikanerne har styrt de store krigene de siste tiåra og lytter aldri til andre enn seg sjøl. Jeg vet ikke om president George W. Bush har forutsett en muslimsk reaksjon, men han må da også være et av de dummeste menneskene de har der borte, sier Axmat Hayat Khan.

Han gir oss ei bok med artikler om maktbalansen i Midt-Asia og Russland, skrevet av fagfolk for nøyaktig et år siden.

«Med milliarder av dollar og avgjørende strategisk innflytelse, vil kampen for å få kontroll over de enorme oljeressursene i Midt-Asia bli en historie om politiske intriger, aggressiv markedsføring, geo-strategisk rivalisering, etnisk strid og flyktig uavhengighet,» skriver professoren selv i en av artiklene.

ENERGIRESSURSENE i denne regionen er hovedsakelig konsentrert om Kaspihavet, Kasakhstan, Aserbajdsjan og Turkmenistan. Her ligger noen av verdens rikeste olje- og gassfelt og venter på oljeselskaper som vil utvinne dem. Oljereservene er anslått til å være like store som det Irak har å by på. Gassen ikke mindre interessant, ettersom anslagene ligger på størrelse med det USA og Mexico har til sammen.

I noen områder spiller også Georgia og Armenia en rolle når det gjelder valg av rørledninger for eksport av olje og gass.

- Men, vi kjenner også godt til at det foreligger gamle og store ønsker om å føre olje og gass i en rørledning gjennom Afghanistan til Pakistan og India. Derfor er det åpenbart behov for å få kontroll med dette uregjerlige landet. Det er her noe av den skjulte agendaen ligger, sier Khan.

Han utelukker ikke at president Bush drømmer om å være snille «onkel Sam» som deler opp Afghanistan i kakebiter for så å dele dem ut til land som grenser mot Afghanistan.

- Det er mulig de dumme amerikanerne tror de vinner folket i Midt-Asia ved å gi bort Afghanistan som gaver til landene omkring. Jeg tviler ikke på at de vil gjøre mye for å få vennligsinnede stater i denne regionen, ikke minst med tanke på at Kina vokser fort som supermakt. Likevel tror jeg hr. Bush og hans folk vil møte sterk motstand fra den muslimske verden.

OM EI UKE STARTER fastemåneden ramadan. Mange religiøse ledere og andre aktive muslimer snakker om store demonstrasjoner dersom amerikanerne fortsetter bombingen etter 17. november. Den første store opprøret kan komme i store pakistanske byer etter fredagsbønnen.

- 27. november vil mange muslimer fra hele verden reise til Saudi-Arabia for å be sammen om natta. Der har de en fjernsynsstasjon som viser lidelsene folket i Afghanistan utsettes for. Jeg vet ikke hva som vil skje, men ingen kan utelukke et stort opprør, som på sikt også fjerner monarkiet der. Da er vi i gang med å opprette vårt eget FN, sier professor Axmat Hayat Khan.

Hele Norges coronakart