Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

LENE VÅGSLID

Varsler oppgjør om politibudsjettet

Lene Vågslid, leder i justiskomiteen på Stortinget, mener regjeringen svikter politiet i statsbudsjettet.

RØDGRØNN KAMP: Lene Vågslid, (t.h.), Arbeiderpartiets leder i justiskomiteen og hennes komitekollega Emilie Enger Mehl (Sp) krever økt satsing på politiet i statsbudsjettet. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
RØDGRØNN KAMP: Lene Vågslid, (t.h.), Arbeiderpartiets leder i justiskomiteen og hennes komitekollega Emilie Enger Mehl (Sp) krever økt satsing på politiet i statsbudsjettet. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeiderpartiets 31-årige komiteleder får støtte av Emilie Enger Mehl (24), nyvalgt Senterparti-representant , som også sitter i justiskomiteen.

- Regjeringen har sagt at politiet skal styrkes og at det skal bli mer politi der folk bor. Men de bryter nå valgløftene om å styrke politiet ved første anledning. Politireformen skulle føre til et mer tilgjengelig og tilstedeværende politi i hele landet. Men i statsbudsjettet er det ikke lagt opp til flere politistillinger, tvert i mot, sier Lene Vågslid.

- Et eksempel på dette er i sørøst politidistrikt hvor de må redusere med 30 politistillinger hvis dette budsjettet blir vedtatt. Det er ikke å styrke politiet. Jeg hadde forventa en mye sterkere satsning på politiet.

- At 100 nye millioner kroner i frie driftsmidler er alt for lite når vi ser hvilke oppgaver politiet skal gjennomføre, sier seg selv. Politiet pålegges så store kutt at hele satsingen som skulle sikre politidistriktene økt handlingsrom spises opp, mener Lene Vågslid.

Reagerer sterkt

Hennes Sp-kollega i justiskomiteen, Emilie Enger Mehl, mener regjeringen ikke oppfyller intensjonene i nærpolitireformen.

- De sa alt skulle bli så mye bedre, det skulle komme friske midler og utfordringene i hele Norge skulle løses. Så legger regjeringen i stedet fram et budsjett med lite nye midler, sier Emilie Enger Mehl.

- Jeg reagerer ekstra sterkt på at det ikke er avsatt midler til nye politistillinger slik at de nyutdannede politistudentene kommer i jobb, sier hun.

- Store ord

Sp-politikeren viser til at Høyre i valgkampen garanterte for at bemanningen i politiet skulle øke med 1500 nye stillinger innen 2021, under forutsetning av at ikke Senterpartiet kom i regjering.

- Nå har regjeringen lagt fram et budsjett hvor det ikke er ei krone til nye stillinger. Det eneste er oppfølging av de stillingene som ble lagt inn i budsjettet i fjor.

- I budsjettdokumentene står det også svart på hvitt at politistudentene ikke kan regne med å få seg jobb i 2018, noe som er dramatisk. Konklusjonen er at regjeringen bruker store ord og sier at de vil prioritere politiet, men virkeligheten er det motsatte, sier Emilie Enger Mehl.

Trenger 700 nye

Tirsdag møtte Arbeiderpartiets justisfraksjon med Lene Vågslid i spissen Politiets Fellesforbund (PF), som uttrykker bekymring for hvordan nærpolitiet skal kunne løse sine oppgaver uten økt bemanning.

PF er opptatt av at politistudentene som uteksamineres i 2018 skal sikres jobb og påpeker at 700 nye politistillinger må etableres for å oppnå målsettingen om to politibetjenter per 1000 innbyggere.

Politiets Fellesforbund hevder at det vil bli kritisk for politidistriktene hvis statsbudsjettet vedtas slik det nå foreligger.

Tilbakeviser kritikken

Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen mener opposisjonspolitikerne i justiskomiteen bommer i sin kritikk av manglende politisatsing.

- Vi prioriterer det nasjonale beredskapssenteret med 660 millioner kroner, vi kjøper tre nye politihelikoptre og styrker grensekontrollen. Alt dette er satsing på politiet, sier Per-Willy Amundsen.

- Historisk

Frp-statsråden mener at regjeringen har foretatt en historisk oppbygging av politiet.

- Antall årsverk i politiet har siden 1.januar 2014 økt med 2137 nye politiårsverk, hvorav 1200 er rene politifaglige stillinger. Vi binder nå ikke opp øremerkede penger til nyansettelser, fordi vi er opptatt av å gi et større rom til politiet for å gjøre lokale vurderinger i det enkelte politidistrikt.

- Jeg forventer fortsatt vekst i politistillinger, men kanskje ikke så sterk vekst som i 2017, der vi bare i løpet av årets første ni måneder har fått økt med over 500 nye stillinger, sier Per-Willy Amundsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!