SKRUS TILBAKE: Likestillingen skrus tilbake av Høyre/Frp-regjeringen, hevder Ap. Onsdag pepres Erna Solbergs og åtte av hennes statsråder med spørsmål om likestilling. Foran fra venstre: Arild Stokkan Grande, Else-May Botten, Anette Trettebergstuen. Rekka bak: Lene Vågslid, Stine Renate Håheim og Marianne Aasen. Bakerst: Jette Christensen og Rigmor Aasrud. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SKRUS TILBAKE: Likestillingen skrus tilbake av Høyre/Frp-regjeringen, hevder Ap. Onsdag pepres Erna Solbergs og åtte av hennes statsråder med spørsmål om likestilling. Foran fra venstre: Arild Stokkan Grande, Else-May Botten, Anette Trettebergstuen. Rekka bak: Lene Vågslid, Stine Renate Håheim og Marianne Aasen. Bakerst: Jette Christensen og Rigmor Aasrud. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Varsler oppgjør om regjeringens likestillingspolitikk

- Gleder meg til debatten, sier Solveig Horne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På Stortingets siste spørretime før jul vil Arbeiderpartiet teppebombe regjeringen med spørsmål om pappaperm, barnehager, kjønnskvotering og kjønnsdelt arbeidsmarked.

Skillelinje Med Ap-nestleder Helga Pedersen og Aps familie- og likestillingspolitiske talskvinne, Rigmor Aasrud, i spissen anklager et kobbel av Ap-representanter Erna Solbergs lag for å reversere likestillingen.

- Vi ser at en av de sakene der det er størst skillelinjer mellom den nye og den gamle regjeringen, er likestilling. Vi ser at på en rekke områder er likestillingspolitikken ikke bare under press, men rett og slett er reversert, sier Aasrud, til Dagbladet.

Arbeidslinja Flere av Ap-representantene vil spørre om hvordan økt kontantstøtte, dyrere barnehager og kutt i pappapermen rimer med arbeidslinja og målet om at flest mulig skal jobbe lengst mulig.

- Når vi spør om hva Solveig Horne mener om familiepolitikk og likestilling, får vi bare ett svar: «Vi har tillit til familiene».

- Gleder meg Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) ser fram til debatten.
- Jeg gleder meg alltid til å svare Stortinget. Jeg ser fram til å svare på regjeringens politikk for likestilling, valgfrihet, fleksibilitet og verdien av familien.

Framtidsrettet - Vi mener vår politikk for familiene der de selv kan velge mer etter egne behov i en hektisk småbarnsperiode, er en framtidsrettet politikk som gir kvinner og menn like muligheter, sier Horne til Dagbladet.

Fjerner tiltak Aasrud mener regjeringens motstand mot kvotering, reservasjonsrett for fastleger, som Ap-representantene mener er en viktig kvinnepolitisk sak, reduksjon av fedrekvoten, færre og dyrere barnehager og økt kontantstøtte betyr et tilbakeslag for likestillingen.

- I tillegg har regjeringen opprettholdt skatteklasse to, mens de fjerner likestillingstiltak for kommunene og til trepartssamarbeid for mer likestilling i arbeidslivet, påpeker Aasrud.

Kommer Erna? Ap har stilt 11 spørsmål til statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen, utenriksmminister Børge Brende, justisminister Anders Anundsen, barne-,likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, arbeidsminister Robert Eriksson og næringsminister Monica Mæland, og satser på å gjøre årets siste spørretime til et oppgjør om likestilling.

Aasrud og Pedersen stiller spørsmål til statsministeren om kvinner og pensjon, og om mannsdominansen i stabene rundt rundt regjeringen.
- Når du ser på sammensetningen av statssekretær- og rådgiverkorpset, er det begredelig, mener Aasrud.

- Men det er jo kvinner i de mektigste jobbene, som statsminister og finansminister. Og det er like mange kvinnelige statsråder som mannlige.

- Ja, og det er bra. De følger opp den gode tradisjonen som er lagt de senere åra. Men statssekretærer og politiske rådgivere er også viktige jobber. Med kvinnelig statsminister og finansminister kunne man forventet en tydeligere profil, mener Aasrud.

Privatiserer likestilling - Arbeidervegegelsen har i alle år stått for at vi må ha strukturer for å sikre likestilling. Denne regjeringen ser likestilling som et gode du må skaffe deg selv. De avvikler likestillingspolitikken, mener Anette Trettebergstuen. Hun spør finansminister Siv Jensen om strategien for å få kvinner til å så lengst mulig i arbeid.

- Det store skillet mellom oss og den nye regjeringen er at der vi mener vi trenger samfunnet til å beskytte den enkeltes frihet, privatiserer de likestillingspolitikken. Vi mener samfunnet må sikre valgfrihet, sier Arild Grande.

- Helhetlig politikk Lederen for familie- og kulturkomiteen på Stortinget, Svein Harberg (H), viser til spørretimen førstkommende onsdag, men sier i en kommentar:
- Regjeringen har et helhetlig blikk på likestilling og ikke-diskriminering, og har stor tro på at det vil virke like godt som spesifikke tiltak rettet kun mot kjønnslikestilling. Resten blir nok besvart i spørretimen, sier Harberg.

 - GLEDER MEG: Barne-, familie- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) ser fram til debatt med Ap om regjeringens likestillingspolitikk.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- GLEDER MEG: Barne-, familie- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) ser fram til debatt med Ap om regjeringens likestillingspolitikk. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
KOMMER ERNA: Ap vil gjøre årets siste spørretime til et oppgjør om den nye regjeringens likestillingspolitikk, og anklager statsminister Erna Solberg for å skru likestillingspolitikken tilbake. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
KOMMER ERNA: Ap vil gjøre årets siste spørretime til et oppgjør om den nye regjeringens likestillingspolitikk, og anklager statsminister Erna Solberg for å skru likestillingspolitikken tilbake. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer