Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Partilederdebatt

Varsler oppgjør om sikkerhet og beredskap

- Regjeringen snubler inn i den ene vanskelige saken etter den andre, sier SV-leder Audun Lysbakken.

PARTILEDERDEBATT: Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre fra partilederdebatten i Arendal i fjor. I kveld møtes de igjen for å diskutere beredskap, arbeidsliv og innvandring. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
PARTILEDERDEBATT: Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre fra partilederdebatten i Arendal i fjor. I kveld møtes de igjen for å diskutere beredskap, arbeidsliv og innvandring. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): Ap-leder Jonas Gahr Støre varslet under Ap-timen på Arendalsuka i går at sikkerhet og beredskap blir ett av høstens hovedtemaer i Stortinget.

Bakgrunnen er Riksrevisjonens knusende rapport om regjeringens oppfølging av objektsikring, men også Sandberg-saken som har preget de siste par ukene. Opposisjonen vil fortsette å grave i saken selv om Sandberg i går gikk av som statsråd.

Sikkerhet og beredskap blir ett av tre temaer for kveldens partilederdebatt fra Arendal.

- Sikkerhet og beredskap er den viktigste jobben for en regjering og for et fellesskap. Hver og én av oss skal føle sikkerhet mot terror og vold og det som måtte true.

STERK KRITIKK: KrF-leder Knut Arild Hareide har forskuttert sterk kritikk av regjeringens oppfølging av arbeidet med terrorsikring. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STERK KRITIKK: KrF-leder Knut Arild Hareide har forskuttert sterk kritikk av regjeringens oppfølging av arbeidet med terrorsikring. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det blir den mest alvorlige saken i høst, der vi skal vurdere Riksrevisjonens rapport som sier at regjeringen ikke har levd opp til målene sikkerhetsloven og Stortingets vedtak gir oss, som å sikre kritisk infrastruktur, vannforsyning, el-forsyning og kritiske bygg, og at vi har nok folk til å gjøre det.

- Riksrevisjonjen sa i fjor at den jobben regjeringen har gjort, var for dårlig. Da brøt regjeringen med 22. juli-tradisjonen -da vi var brutalt åpne og ærlige - med å hemmeligstemple og skjule. Vi hadde lukket høring i Stortinget.

Men statsministeren sa at nå er alt på stell. Ett år senere kommer Riksrevisjonen og sier at det ikke er tilfelle.

- Svært alvorlig

- Riksrevisjonen bruker uttrykket «svært alvorlig». Det betyr at liv og helse står i fare. Da er det er Stortingets jobb å gå etter det. Jeg må gi KrF-representant Hans Fredrik Grøvan rett i at statsministeren sminket virkeligheten før valget. Og det er en forbindelse til Sandberg-saken. Regjeringen er slepphendt når det gjelder sikkerhet, sa Støre.

KrF-leder Knut Arild Hareide har også på tampen av sommeren varslet at oppfølgingen av regjeringens arbeid med objektsikring etter Riksrevisjonens knusende rapport blir en stor og viktig sak. Før høringen og behandlingen i Stortinget har KrF varslet sterk kritikk av regjeringen.

Oppfølgingen av Per Sandbergs (Frp) Iran-reise handler om noe mer enn feil begått av en enkelt statsråd, sier KrFs mann i kontrollkomiteen, Hans Fredrik Grøvan.

- Det viktige for oss er å få svar på alle spørsmål om vurderinger og forhold knyttet til sikkerhet og rutiner, sier Grøvan til NTB.

Han understreker at oppfølgingen av Sandbergs Iran-reise ikke er over med at

SV-leder Audun Lysbakken mener Erna Solberg har mye å svare for.

- Hun gikk til valg i 2013 med å garantere at hun skulle bli en statsminister som sørget for økt gjennomføringskraft når det gjelder sikkerhet og beredskap. Nå snubler hennes regjering inn i den ene vanskelige saken etter den andre nettopp når det gjelder sikkerhet og beredskap.

Sviktende sikkerhetskultur

- Per Sandberg har gått av, og Riksrevisjonen har kommet med en knusende kritikk mot terrorsikringsjobbingen i regjeringen. Det gjør det naturlig å reise spørsmål med hva slags sikkerhetskultur og hva slags leedelse Erna Solberg faktisk har stått for. Og det er det som Erna sa var den viktigste saken hennes. Så statsministeren er svekket , og det er klart at vi kommer til å kreve tydligeres svar om hvordan dette kunne skje, og hvorfor hun ikke har fulgt opp det hun lovet, sier Lysbakken til Dagbladet.

ANGRIPER ERNA: SV-leder Audun Lysbakken mener Erna Solberg, som gikk til valg på å endre kultur og prioritere sikkerhet og beredskap, har mye å svare for. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
ANGRIPER ERNA: SV-leder Audun Lysbakken mener Erna Solberg, som gikk til valg på å endre kultur og prioritere sikkerhet og beredskap, har mye å svare for. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer

I likhet med Støre mener Lysbakken at det er sammenhengen mellom regjeringens svikt i sikring av objekter og Sandberg-saken.

- Det han handler om hvilken kultur det er rundt sikkerhet og beredskap i regjeringen. Og det som var Erna Solbergs prosjekt, var bedre koordordinering, bedre kultur og økt prioritering. Derfor er det en sammenheng. Når det kan være et så tilfeldig forhold til sikkerhet i departementene, så er det naturlig se det i sammenheng med RIksrevisjonens rapport. Så dette blir et viktig tema i høst.

Sikkerhet og beredskap er viktig for landet, ingen partier kan la være å ta kritikken fra Riksrevisjoen veldig seriøst. Det er en veldig alvorlig sak. Vi er nødt til å gjøre jobben og stille kritiske spørsmål til regjeringen, sier Lysbakken.

Slaget om Troms og Finnmark

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier Sp hele veien har vært opptatt av sikkerhet og beredskap.

- Dette er et tema vi har kjørt hele tida, ikke bare nå. Det handler om både politireformen og heimevernet. Men for den store saken i sommer i tillegg til tørken har jo vært sammenslåingen av Troms og Finnmark. Det blir jo en kjempedebatt framover, og vil slå inn i Stortinget for fullt i løpet av høsten, for her har prosessen kommet helt ut av balanse på grunn av regjeringens arroganse og maktbruk, sier Vedum til Dagbladet.

SNAKKER UT: Per Sandberg (58) reiste til Iran på det han selv har kalt en «privat og spontan ferietur». Ferieturen har vist seg å få konsekvenser for hans stilling som fiskeriminister. Reporter: Gunnar Hultgreen. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Statsminister Erna Solberg sa til Dagbladet tidligere i dag at hun ser fram til Stortingets behandling av Riksrevisjonens rapport om objektsikring.

- Ikke i havn

- Jeg mener at det vi sa om objektsikring i fjor, står seg godt i forhold til Riksrevisjonens rapport.

Så er det områder der vi var tydelige på at vi ikke kom til å være i havn. Dette er mye større arbeid enn det som opprinnelige var anslått da regelverket ble laget. Det koster mye mer enn anslått på det tidspunktet. Og vi vil ikke bruke massevis av kroner på å sikre midlertidige ting.

Vi mener at når beredskapssenteret står ferdig om to år, så vil en del av politiets behov for sikring være på plass. Men å sikre midlertidige steder før det, vil ikke være rasjonell pengebruk, sier Solberg.