Varsler oppgjør

Sjefredaktør Thor Gjermund Eriksen vil vurdere å melde Dagbladet ut av Mediebedriftens Landsforening.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 11 dager lang avisstreik ble avblåst lørdag kveld. I en lederartikkel i går antydet avisa at den ville se nærmere på sitt forhold til Mediebedriftenes Landsforening (MBL).

- Jeg sier ikke at vi skal melde oss ut av MBL, men at vi vil vurdere å gjøre det. Det kan også skje at det blir endringer, som flere tariffområder i MBL. I dag forhandler Norsk Journalistlag for både NRK, TV2 og avisene, men det går an å tenke at også avisforhandlingene deles i to deler, sier Thor Gjermund Eriksen, ansvarlig redaktør i Dagbladet.

To verdener

Han mener at løssalgsaviser som Dagbladet og VG lever i en helt annen verden enn norske lokal- og regionaviser.

- En streik som dette rammer løssalgsavisene i mye høyere grad enn lokal- og regionavisene. Dette er ikke noe oppgjør med de avisene, men vi lever i to forskjellige verdener. Økonomisk rammer det oss sterkt. Vi taper veldig mye penger. Enda alvorligere er ringvirkningene i markedet - nettlesingen er femdoblet på de to åra siden den forrige streiken, sier Eriksen.

Andre kanaler

Aslak Ona, administrerende direktør i VG, ser også lenger enn til de tapte pengene.

- Det kortsiktige økonomiske tapet for VG er ganske lett å regne ut, det er bare å gange to millioner kroner med 11 dager. Det er et gedigent beløp også for oss. Men jeg er mer engstelig for de langsiktige effektene av streiken. I de seinere åra har avisstreikene kommet oftere, og mens avisene før ble skjermet, er de nå blant arbeidsplassene som blir mest tatt ut i streik. Hvis det skal fortsette, er jeg bekymret, fordi både annonsører og lesere har andre kanaler i dag. Jeg forventer at Mediebedriftenes Landsforening, og forhåpentligvis Norsk Journalistlag, også evaluerer konflikten og konsekvensene av den, sier Ona.

Redusert utgave

Adresseavisen i Trondheim kom ut i en redusert utgave under streiken.

- Vi har tapt 600000- 700000 kroner om dagen. Det som bekymrer meg mest, er konsekvensene for mediebruken i Norge. For oss er det ikke bare snakk om papiravis. Vi har en nettutgave, en lokalradiostasjon som ble stanset og vi har en lokal-tv-stasjon som ble stanset, mens mange av konkurrentene våre fikk fortsette. Vi ga ut en papirutgave med annonser, debatt og redusert nyhetsdekning, men den tok vi halv pris for, sier sjefredaktør Gunnar Flikke.

For Dagsavisen, som kom ut som vanlig under streiken, var det mer eller mindre «business as usual».

- Vi har hatt samme opplag hele veien. Den eneste forskjellen vi har merket er at vi har blitt helt utsolgt i løssalget. Økningen i antall abonnenter har vært som normalt, men vi har da også vært ekstremt forsiktige med markedsføring. Vi avlyste for eksempel en planlagt salgsaksjon bare for å være sikre på at vi holdt oss på riktig side, påpeker sjefredaktør Hilde Haugsgjerd.

VURDERER: Dagbladets sjefredaktør Thor Gjermund Eriksen frykter for ringvirkningene av årets avisstreik. Nå vil Eriksen vurdere Dagbladets forhold til MBL.