Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varsler opprustning

Nord-Korea mener at samtalene i Beijing gjorde mer skade enn gagn og truer med kjernefysisk opprustning for å hindre et amerikansk angrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har mistet all interesse for disse samtalene. De var skadelige på alle måter, sier en talsmann for det nordkoreanske forsvarsdepartementet i en kunngjøring lørdag. -Nå har landet ikke noe annet valg enn å styrke sitt atomvåpenprogram, framholder han, ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonghap.

- Våre forventninger ble forrådt og samtalene viste seg å være intet annet enn lenestol-argumenter. De degenererte til et sceneshow som skulle tvinge oss til avvæpning, lød den svært skuffede dommen over samtalene hvor også Sør-Korea, Japan, Kina og Russland deltok.

Advarte

Både Russland og Kina varslet på forhånd at det var nødvendig å legge seg på en forsiktig linje, og advarte indirekte USA mot å presse Nord-Korea for hardt.

Russiske tjenestemenn trodde ikke at samtalene ville føre til så mye, mens kineserne tok avstand fra all bruk av sanksjoner og trusler for å presse nordkoreanerne. Det kommunistiske landet sies å ha makt til å destabilisere hele regionen hvis det skulle ta atomvåpen i bruk mot nabolandene.

Ifølge den nordkoreanske talsmannen ville USA ikke bare ha landet til å legge ned sitt kjernefysiske program; det ble også fremmet krav i forhold til produksjon og eksport av konvensjonelle våpen. Amerikanske forhandlere ba også Nord-Korea om å overholde menneskerettigheter.

Røverkrav

- Dette er å ligne med kravene fra en ransmann, som er verre enn kravet vi ble stilt overfor før samtalene. Vi har foreslått at vi legger ned våpnene samtidig og lever fredelig side om side, het det i lørdagens kunngjøring.

Nord-Korea har tidligere forsøkt å få USA med på en avtale om ikke å angripe landet. Først da vil landet legge ned atomprogrammet.

USA har etter samtalene anklaget det kommunistiske regimet for krigersk og ekstrem oppførsel, og sier at det ikke blir aktuelt å gi etter for det de mener er utpressing.

USA forsiktig

USAs sjefforhandler, James Kelly, var lørdag mer forsiktige i sine uttalelser. Like før han reiste fra Beijing sa han at det fortsatt er «langt å gå» før en løsning er på plass.

Han framholdt overfor det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua at ulike parter arbeider mot en fredelig løsning. Ellers var han svært tilbakeholden med kommentarer.

NTB